Friesland, basa lan kabudayan dhewe sing dadi pulo ing Iceland disebut Frisland?

Filed in SEJARAH by ing 7 Januari 2017 7 Komentar

Carane cepet sejarah bisa dipalsu mesthi ditemokake karo panemuan pulo Frisland ing peta lawas sing mung katon ing pustaka internasional. Apa sampeyan kepingin weruh yen mungkin ana wong-wong sing degil kaya bocah cilik sing manggon ing sisih lor Walanda sing nganggo basa sing beda banget karo basa Walanda lan banget cedhak karo basa Inggris? Ing Inggris ana tembung sing diwaca 'Frisia kanggo Inggris kaya mentega kanggo keju'; translated 'Frisia iku kanggo basa Inggris minangka mentega kanggo keju. " Panemon gedhe sing nyerahke kanggo kula ing Juni 2014 iku kidul Greenland (karo Iceland) iku sawijining pulo digambar ing peta nganti taun 1680, kang iku luwih gedhé saka Iceland lan dipanggoni déning wong seafaring. Pulo iki bakal dadi padhet pedunung lan kira-kira wis duwe 500 ewu kanggo 1 yuta jiwa. Sing sadurunge wektu cukup akeh. Ana rasa curiga yen pulo kasebut rada suwe amarga asil, umpamane, lindhu.

peta-saka-friesland

Panyebab tepat ngilang saka pulo Frisland mesthi wae ngira-ngira. Nanging, sawetara buku sejarah nuduhake yen wong-wong Frisia pisanan nyoba mulih ing Inggris lan banjur ngunjungi Lor Walanda. Saiki kita kabeh ngerti sing Frisians Bonifasius tiwas duwe sekitar taun 754. Sing bakal tegese wong-wong Frisia uga manggon ing njaba pulo dhewe. Kemungkinan sing padha dicekel ing sisih lor Walanda lan didol saka kono.

Redbad2Liyane bagean saka sejarah sing teka kanthi panemuan pulo kasebut kanthi pepadhang sing beda beda yaiku crita saka panemuan Amerika. Duga-duga, wong India asli Amerika bakal ngomong babagan wong Skandinavia sing wis nyedhaki benua sadurunge Columbus nindakake iki. Wong pribumi Amerika wis ngandika babagan 'redbeard'. Iki njelasake akeh, amarga raja Frisian disebut Redbad; luwih dikenal kanthi jeneng Radboud. Redbad minangka korupsi jenggot abang. Miturut Wikipedia, ora ana sing ngerti babagan pemuda lan muda ing taun Radboud. Iku isih katon kaya sajarah wong-wong Frisia sing wis sengaja disapu. Senadyan ing kronik pungkasan diklaim dheweke minangka putra Aldgisl, ora ana bukti ing materi sumber kasebut. Dheweke temtunipun tansaya tuwuh ing kulawargane kagungane elit Frisia lan ora teka nganti tekan 680, sawise mati Aldgisl.

Salajengipun, Wikipedia nyathet [kutipan] Radboud katon minangka panguwasa sing kuat, nanging wiwitané pamaréntahané ngeculaké. Panjenenganipun bola-bali mlayu ing konflik kasebut Kekaisaran Frankish lan kedah nganggep peran bawahan marang pepadhamu kuat. Antarane 688 lan 695 dheweke ngalami sawetara kekalahan marang wong pengadilan Frankish Pepijn van Herstal, kalebu ing peperangan Dorestad. Ing pertengahan puluhan taun, Radboud lan Pepijn damel tentrem, kanthi Radboud mundur saka Fresia citerior, tlatah kidul Oude Rijn. Bagéyan saka perdamaian iki minangka kesimpulan saka perkawinan antara putri Radboud Theudesinda ketemu Grimoald, putra saka Pepijn van Herstal, sing dipecat ing 714. Perkawinan iki ora dikenal yen bocah-bocah wis lair saka.

Ing kasus apa wae, apik banget yen wong cilik iki saka sisih lor Walanda duwe ratu. Sampeyan bisa kepengin weruh ratu sing manggon ing kono? Kita ora ndeleng kraton saka priyayi iki ing propinsi lor saiki. Apa statement kasebut dumunung ing ngilang pulo Frisland? Apa dasar wong iki? Iku misale jek sing aturan Winston Churchill wis diterapake ing kene: "Sajarah ditulis dening pemenang. " Pitakonan iku apa kamenangan iki ana ing kerajaan Frankish karo lazim nyata utawa sing kamenangan iki bisa ngrambah mung dening kasunyatan sing Frisland pulo iki kesapu dening bilai alam bumi. Bisa uga, Kakaisaran Frankish banjur njupuk kasempatan lan ngelangkungi bagéan saka Walanda lor sing didominasi déning Frisia. Sampeyan mbokmenawa sajarah sing wis diganti lan wong-wong Frisia kudu nglakoni kisah sing kaya mengkene kaya sampeyan maca ing Wikipedia. Mungkin bakal wektu kanggo Frisians kanggo nemokake werna nyata.

frisland3

Ing esai ditemokake ing link iki (Judul 'Friesland: Tanah sing wektu kelalen "), penulis laporan menawa Inggris padha nyoba kanggo lay pratelan ing pulo Frisland, nanging sing iki salah.

Pulo Friesland (ejaan liyane umum), plus Estotiland pisanan teka ing manungsa waé pemerintah ing 1558 nalika sawetara Caterino Zeno kertu karo crita gawan diterbitake ing Venice. Panjenenganipun nggambaraken trip menyang lor adoh digawe 1380 (kesalahan, tanggal didhidhik 1390) saka leluhur kang anami Nicolo Zeno. Iki Zeno sadurungé dipeksa ndhelik ing pulo Friesland kanthi badai. Peta sing ditempelake nuduhaké pulo sing berbentuk segiempat persegi panjang kanthi sumbu maneh saka lor nganti kidul. Ukurane luwih cilik tinimbang ukurane, nanging luwih akeh tinimbang Islandia lan kira-kira ana ing endi Plato Rockall saiki. Penguasa Friesland ing 1380 (IE 1390) diarani Zichmni. Dheweke dadi kekancan karo Nicolo ing kekarepane para pelaut Venetian. Persahabatan anyar iki mbiyantu Zichmni kanggo nguwalaké kekuwatane marang akeh pulo tangganane. Tekan Nicolo ana knighted. Nicolo nyerat adhine Antonio ing Venice. Iki teka ing Friesland lan gabung. Loro-lorone manggon ing Friesland menyang 1384 (mbokmenawa, nyatane, 1396), nalika Nicolo seda. Antonio banjur tetep kerja ing Zichmni suwene sepuluh taun maneh. Ing 1394 (1406 bener) Antonio bali menyang Venice, ing ngendi dheweke ngandhani crita marang sedulure, Carlo.

bukit pinggir

Peta Zeno nuduhake pulo cilik ing sisih lor-wétan Friesland sing disebut Icaria, lan luwih ing sisih kulon Estotiland. Estotiland mung sebagian ditampilake. Ing jaman Dr Dee pulo iki disebut Nova Scotia. Ing sisih kidul ana garis pantai parsial liya kanthi jeneng Drogio. Iki mbokmenawa saiki kita ngerti minangka Teluk Massachusetts. Dr Dee's Greenland ora ing peta lan katon dadi Pulau Baffin ing peta iki (diwenehake marang posisi). Ing sisih wétan Friesland sampeyan bisa ndeleng pantai sing misuwur ing Norwegia, Denmark, Skotlandia lan Shetlands (label Estland). Antarane loro kasebut dumunung pulo cilik sing disebut Podanda. Sampeyan kudu kasebut menawa ora kaya wong Éropah nglakoni perjalanan menyang Nova Scotia lan Massachusetts sadurungé Columbus. Iki ora kasebut ing ngendi wae. Kita sumurup, yen Viking teka kanthi cedhak lan damel pemukiman ing Newfoundland watara taun 1000. Sawetara peneliti banget ngira yen pelaut ing sisih lor nglakoni perjalanan iki kanthi rutin, kanthi Bristol minangka pelabuhan pamula utama. Misteri nyata kertu Zeno mesthi: apa Friesland lan ngendi dheweke lunga? Saka abad kaping nembelas Friesland wiwit katon minangka hantu ing kabeh peta sing diterbitake. Lokasi dumunung ing sisih kidul Islandia, nanging ora ana sing ngerti. Spekulasi wis arisen babagan apa wis dibanjiri sebagian wiwit 1380 (bener 1390).

Ing 1578 pulo sing luwih cilik ditemokake ing lokasi sing dicedhaki Friesland. Ing September 12 ing taun iku, Richard Newton, kaptèn Emmanuel (salah sijine kapal limalas sing dadi bagian ekspedisi sing dipimpin dening Sir Martin Frobisher) ekspedisi ing pulo iki. Panjenenganipun nyebat punika Pulo Buss, miturut jinis kapal ingkang dipundamel. Ing jurnal dheweke wrote: The Busse, saka Bridgewater, minangka dheweke teka homeward, kanggo kowe Tenggara Warde utawa tanah Frese discoured a Ilande gedhe ing garis lintang utawa _ Degree, Carane akeh pandherekipun wis tau durung founde sadurunge, lan sayled telung dayes alongst pesisir, ing tanah seeming dadi fruiteful , kebak alas, lan juara countrie.

Sewelas taun salajengipun, Thomas Wiars nyebataken Pulo Buss minangka pulo ingkang dipunwontenaken satunggaling lapangan Ès. Iki nuduhaké pandhuan sadurungé saka pulo kasebut. Banjur dumadakan, ing 1 Juli 1606, Pulau Buss katon dening James Hall. Iki nggambarake lokasi luwih arah kulon tinimbang asale. Nanging, senadyan sawetara upaya nggoleki, Pulau Buss tetep angel dipikirake kanggo 1671 nalika Kapten John Shepherd ora mung nyadar, nanging uga nelikake. Panjenenganipun nyatakaken minangka iwak ingkang kathah sanget, ananging mboten katingal alit.

Ing 13 May 1675 diwenehake King Charles II diduweni dening Buss Island menyang Hudson Bay Company, kang didegaké taun 1670 manfaat perdagangan Mineral, lan Fees saka macem-macem wilayah lor (kang isih ana minangka perusahaan Kanada) . Bener, Charles nganggep yèn dhéwéké duwé hak kanggo nglakoni warisan déning Raja Arthur, sing dilapuraké wis ngrebut tanah lor sawisé ewu taun sadurungé. Sanajan uga kudu dicathet yen Mahkota Skotlandia nyatakake supremasi liwat Waters lor wiwit 1476. Charles II, mesthi, raja ing Inggris lan Skotlandia. Perusahaan Hudson Bay mbayar ratu £ 65 kanggo pulo kasebut. Nanging, ing 1676, dheweke ora nemokake. Ing 1720, subsidi pamaréntah 378.000 dijaluk kanggo ekspedisi pengintaian. Panjaluk iki ditolak kanthi cepet. Nanging ing 1770 ana wong-wong sing dituduh perusahaan tetep njaga lokasi sing bener saka Pulau Buss sing rahasia, supaya bisa ngontrol keuangan liwat perdagangan. Dadi ing 1791 perusahaan ngumumake yen, samubarang sing ana prihatin, 'ora ana pulo kuwi' (ora saiki banyu luwih dhuwur yen wis ana). Ing 1934 perusahaan nyatakake yen ana 'pulo mitos ing Atlantik Utara'.

Bebarengan laporan iki saka Friesland lan Buss Island menehi crita sing koheren. Ing 1380 (tengen 1390) Friesland cukup amba kanggo duwe kutha lan tetanèn lan duwe panguwasa dijenengi Zichmni, kang cukup kuat kanggo nelukake pulo tanggané. Ing 1578, dhuwure wis nyusut menyang pulo sing luwih cilik, sing isih subur lan ana ing alas. Ing 1589 (mung sewelas taun salajengipun), iki diubengi dening lapangan Ès sing gedhé lan ing 1671, éwadéné ora ana. Iku ora katon maneh. Kathah panjelajah nuwuhaken kesimpulan ingkang jelas, inggih punika sampun mbebekaken dhumateng segara. Mbokmenawa isih ana titik cilik sing bisa disimpen minangka Rockall. Rockall dianeksasi dening Inggris ing 1972. Iki minangka 'pulo Skotlandia sing paling cedhak', kulon Skotlandia lan wétan Norwegia. Ing sawetara meter ukurane, ora bisa ditindakake.

Kartu Zeno:

map_by_nicolo_zeno_1558-friesland

Daftar pranala sumber: Wikipedia, Wikipedia, historum.com

242 enggo bareng

tags: , , , , , , , ,

Babagan Author ()

Komentar (7)

URL bali nglacak | Komentar RSS Feed

  1. JorisTruthseeker wrote:

    Ora kanggo sebutno: Frisia ing Jerman lan Denmark. Cetha yen ana wong sing teka ing pucuk ing pesisir ing sisih wetan ing ngendi dheweke wis mendarat ana ....

  2. Averroes wrote:

    Kabeh sajarah modern minangka goroh, manawa umat manungsa tetep adoh saka bebener, iku ora bisa nemokake apa inti urip. Wong-wong mau nggambarake Abad Pertengahan minangka 'jaman peteng', nanging jaman kegelapan ora tau mandheg.

    Peperangan akeh ing bumi iki diarahake marang bebener, cahya supaya kabohine bisa digawe luwih gedhe lan dikonsolidasi dening sing ngalahake (ndeleng statement Churchill). Mulane kita wis ilang asal usul bangsa lan budaya, basa, misterius arsitektur saikine.

    Wong sing kasengsem ing asal-usule lan (matématika) kawruh babagan struktur monolitik ing bumi iki nyaranake dokumenter ing ngisor iki dening Carl Munck:

    "Kode" bagean 1 utawa 3 | The Matrix Revealed

  3. SalmonInClick wrote:

    Minangka kabeh Éropah mbandhang-mlumphu sacara alon-alon, momentum iki ngira-ira wilayah otonomi à la Negara Basque / Catalonia. Negara Frisia, Frisia:

  4. SalmonInClick wrote:

    Basa Inggris Kuno iku sawijining basa sing rapet karo Frisian Lama, sing mbentuk bagéan saka cabang Jermanik Jerman saka basa Jerman, sawijining sub-grup saka basa Indo-Eropah.

    Proto-Indo-Eropa yaiku pamicara basa Proto-Indo-Eropa (PIE). Kawruhing kawruh kasebut kawiwitan saka rekonstruksi linguistik. Miturut sawetara ahli arkeologi, pamicara PIE ora bisa dianggep minangka wong tunggal utawa suku sing bisa diidentifikasi, ananging ana kelompok populasi sing gegandhèngan karo leluhur sing isih cilik, isih jaman prasejarah, Bronze Age Indo-Europeans. Nanging, tampilan iki ora dienggo dening para ahli basa, amarga proto-basa umume nguasai wilayah geografis cilik, lan umum diarani komunitas cedhak kaya suku cilik.

    Owah-owahan ing ngisor iki sing ditemokake ing sajarah Proto-Jermanik Proto-Germanic wiwit ngrembaka dadi dialèk sing ora bisa dimangerteni.

  5. marijke wrote:

    Artikel iki banget nggumun kanggo kula pribadi, ora tau dikenal. Aku dhewe master Friesland ing loro-lorone, lan senajan loro-lorone saka kulawarga wiwit 1920 urip ing kidul-wétan saka Walanda iku aneh sing Elfstedentocht aku ana ing pojok dhingklik kabeh dina lan saben taun ngarep-arep iku terus / Malah jaaaaren aku nangis aku seneng Iceland, nanging ora kepengin, amarga padha mikir bakal banget kadhemen, paling wong saiki bakal seneng yen menyang negara endi rodok anget wis ... uga. Ana luwih disimpen ing gen wong saka sampeyan mikir. Nice artikel Martin, thanks!

Ninggalake a Reply

Kanthi nggunakake situs iki, sampeyan setuju kanggo nggunakake cookie. informasi liyane

Setelan cookie ing situs web iki disetel kanggo 'ngidini cookie' kanggo menehi pengalaman browsing sing paling apik. Yen sampeyan terus nggunakake situs iki tanpa ngganti setelan cookie utawa sampeyan klik "Nampa" ing ngisor iki sampeyan setuju karo setelan iki.

Nutup