Огромната амортизација на парите за време на короната криза доведува до хиперинфлација: дали е решението на биткоин?

поднесена во ВЕСТИ АНАЛИЗА by на 13 мај 2020 22 Коментари

извор: chello.nl

„Фиат пари“ или „фидијални пари“ се пари кои ја изведуваат нејзината вредност не од материјалот од кој е направен (како што се златни и сребрени монети), туку од довербата дека може да се користат за купување стоки и услуги. Затоа, вредноста не се заснова на одредена тежина и содржина на благороден метал, туку врз довербата дека економските оператори ја ставаат во вредност на валутата.

Онаму каде што долго време имавте златни или сребрени монети, таа вредност се поврзуваше со тоа колку брзо и колку злато или сребро може да се минира. Со воведувањето на хартиени пари, печатарската куќа може да се вклучи. Со „броеви на компјутер“, стандардот на доларот ОПЕК и врската со производството на нафта требаше да обезбедат покриеност. Сите овие стандарди беа фрлени за време на кризата во короната.

Централните банки печатат неограничени пари. Тие го прават ова затоа што побарувачката за пари се зголемува. Како на друго место, како влада, да им понудите на сите оние пакети со помош со кои ќе ги депонирате луѓето во износ за да преживеат?

Зошто покриеноста на парите е толку важна?

Кога сè уште имате сребрени и златни монети, побарувачката за таа валута растеше додека населението растеше и се зголемуваше трговијата. Тоа значеше дека мораше да имате повеќе пари за да размените. Јас го купувам вашиот производ и за возврат ви давам голем број златници со одредена вредност. Можете да купите што ви треба од тие златници.

Бидејќи во тоа време знаевте дека е трудоинтензивен процес за вадење сребро или злато од земја, исто така знаевте дека ќе се додадат повеќе монети, но дека потребата за повеќе монети не значи дека таа монета одеднаш ќе се појави во рок од една недела. се преполови во вредност. На крајот на краиштата, требаше време и напор да се извлече тој материјал од земја и да се стопи во монети. Така, можете безбедно да ги задржите вашите пари некое време за да купите нешто следната недела, без страв дека златна паричка вредела половина од толку.

Кога тие тешки монети беа заменети со хартиени пари, стана многу полесно. Хартијата е лесна за печатење. За тоа, централните банки требаше да го вклучат печатницата. Тоа сепак траеше време и напор, но веќе е поедноставно. Затоа, овој труд беше поврзан со рударството на злато. Тоа стана златен стандард. На пример, печатењето пари останува поврзано со брзината со која рудниците за злато би можеле да рудат злато, така што спречивте брз пад на вредноста.

Бидејќи потребата за пари се зголемуваше додека растеше светската популација и трговијата, овој златен стандард беше напуштен во одреден момент. Така се основа ОПЕК. Оваа нафтена организација мораше да го поврзе производството на пари со производството на нафта. Така, беа договорени светски договори за количината на барели нафта што може да ги произведуваат државите. Доларот беше поврзан со производството на нафта, па ако сакавте да печатите долари, тоа можеше да го сторите само според количината на испумпана нафта.

Тој стандард за нафта исто така одамна беше објавен и сега веќе нема покриеност. Во моментот, централните банки создаваат „фиат пари“. Ова значи дека тие немаат ограничувања за печатење пари и затоа што не постои гаранција дека ова е поврзано со брзината со која златото или маслото можат да се извлечат од земја, амортизацијата на парите не е инхибирана. Може да доживеете огромна монетарна амортизација во рок од 1 недела.

Што значат несигурните фиат-пари во пракса?

Во пракса, ова значи дека парите брзо се дегенерираат. За време на кризата со корона испечатија стотици милијарди долари и евра. Тоа значи дека тие долари и евра едноставно вредат помалку. Порано или подоцна, ова ќе влијае на цените во продавниците.

Сега централните банки излегоа со трикови за да ја маскираат таа амортизација на парите. На пример, ако вие како мултинационална компанија позајмувате пари од голема банка, таа голема банка ги позајмила тие пари од централна банка. Оние централни банки потоа печатат уште повеќе пари (добро, тие навистина не ги печатат, тие го зголемуваат бројот во нивните компјутерски системи) за да ги вратат долгите хартии од вредност (обврзници, доказ за долг) од тие мултинационални компании.

Да претпоставиме дека компанија има 100 милиони долг. Ако ЕЦБ сега купи должнички хартии од вредност од таа компанија, тогаш таа компанија всушност доби 100 милиони бесплатно. Таа компанија може да ги врати своите сопствени акции од парите или да купи преку паѓање на конкурентите.

На овој начин се осигурате дека масите мислат дека економијата е сè уште во добра форма. Во пракса, сепак, веднаш предизвикавте 100 милиони парична амортизација. Сега, стотици милиони од неколку стотици милијарди се само мал процент, па ако ја направите планината на долгот доволно висока, ефектот на амортизација се чини дека се намалува во процентуално ниво. Затоа, се чини дека централните банки веруваат дека колку повеќе ја прават планината, толку е помал ефектот на девалвација како процент.

Тоа е она што сега го гледаме во САД, и тоа е она што го гледаме и во Европа. Планината на долгот е огромна надуена. Сепак, сите финансиски експерти низ целиот свет се согласуваат дека гигантската монетарна амортизација е демнат.

Споредете го тоа со златната монета. Оној златник што го добивте минатата недела кога продадовте торба компири вреди скоро исто толку оваа недела, затоа што златото не може да се минира толку брзо. Како и да е, еврото на вашата банкарска сметка брзо ја губи вредноста затоа што толку многу пари се печатат толку брзо што вредноста многу брзо паѓа.

Биткоин како нов златен стандард

Анонимниот креатор на биткоин излезе со многу паметно решение кое потсетува на рударството злато.

Треба да бидеме малку скептични за таквата крипто монета, затоа што нуди можност секоја трансакција да може да се следи. Исто така и фактот дека Мајкрософт во 2019 година патент 2020-060606 поднесена е индикација дека cryptocurrency може да се поврзе со 'Интернет на нештата'; во која ние самите можеме да станеме една од оние „работи“.

Сепак, веќе сме во ерата на следните дигитални пари. На крајот на краиштата, тоа се пари на кои можете да пристапите преку вашата апликација или банкарска картичка. Со претстојното укинување на парите од хартија, затоа веќе сме во следлива дигитална мрежа. Дополнителен проблем со тие пари, во моментот, е што исто така енормно се намалува, многу брзо.

Сатоши Накамото е псевдоним на непозната личност или група која ја дизајнираше криптовалутната биткоин и ја основа првата база на податоци за блокауни. Можеби се прашуваме дали тековната несреќа на финансискиот систем едноставно не е планирано да нè вози кон биткоин како нов стандард. Со тоа можеби се прашувате дали Сатоши Накамото не е само од истата елитна моќна група.

Рударството

Сепак, системот на биткоин е многу паметно замислен и всушност се заснова на принципот на рударство на злато. За да се пласира количина биткоин, биткоините мора да бидат минирани. Тоа не е можно со шпатули и лопати во земја, како на пример со злато, но тоа со многу брзи компјутери кои имаат висока откупна цена и кои трошат многу гориво (моќ). Ова осигурува дека не секој може само да произведува биткоини.

Процесот на производство на биткоини се нарекува „рударство“, што всушност потсетува на рударско злато од рудник. Овој процес на рударство значи дека компјутерите треба да решат математичка формула која е толку сложена што може да потрае со денови за да го пронајдат решението. Сепак, сложеноста на формулата се зголемува бидејќи има повеќе компјутери на мрежата. Колку повеќе луѓе што ќе започнат со рударството, толку е потешко да се пресмета решението.

Секој пат кога таков компјутер ќе ја реши формулата, се создава 1 биткоин. Како благодарам за оваа пресметка, рударот добива награда дел од тој биткоин.

преполовување

За дополнително комплицирање на играта, наградата се намалува на половина на секои четири години. Тоа преполовување се случи случајно оваа недела. На 12 мај да биде точна. Значи, ако успеавте да ископате 12 биткоин пред 1 мај, за тоа добивте x%. По 12 мај, таа сума е намалена на половина. Ова значи дека некои рудари не можат да купат нови „шпатули“ и „лопати“ за да ја завршат својата работа за копање. Тие веќе не можат да ги плаќаат сметките за електрична енергија или веќе не можат да ги купуваат најбрзите компјутери за рудникот. Тие паѓаат над.

монополизација

Ако го слушнете на тој начин, веднаш може да размислите: Тоа доведува до монополизација. Тоа значи дека побогатите компании повторно ќе станат најголеми рудари и така наскоро ќе имате централна точка каде се одвива сето тоа рударство. Приказната е, сепак, дека со губење на голем број компјутери во мрежата, формулата за пресметување исто така се намалува пропорционално. Ова пак ги стимулира новите рудари да ги соберат шпатулите и да започнат лопатите.

Како и да ја свртите или свртите, ќе видите и зголемување на обемот овде и постои ризик.

Сепак, сè повеќе големи инвеститори се заинтересирани за принципот на работа на биткоин, токму заради овој процес на рударство. На крајот на краиштата, потсетува на сложеноста со која вадите злато од земја и така е споредлива со оние златници од минатото и придружната сигурност на „сопирачката за амортизација“. Затоа гледате дека сега има неколку стотици милијарди во тргувањето со биткоин.

Значи, Bitcoin има потенцијал да го формира новиот златен стандард. Може да биде, како и да е, да ја обезбеди таа кочница на монетарната амортизација што ни недостасува со сегашниот фиат систем.

Врска валути до биткоин

Во повикот за директна демократија јас вчера објавени, Зборував за поврзување пари со биткоин како „златен стандард“. Може да се каже дека парите мора да бидат поврзани со нешто. Вие исто така би можеле да се вратите на вистинското физичко злато како стандардно, но тогаш мора да продолжите да копате злато од земја и тоа не е баш еколошко. Енергетските компјутери кои се гладни, исто така, не се толку добри за околината, но гледаме дека сè повеќе се појавуваат технологија, која може да произведува електрична енергија поповолна за животната средина и така да речете дека предност треба да биде за „златен стандард“ на биткоин.

Јасно е дека повторно ќе мора да има еден вид „златен стандард“. Во спротивно, ќе мора да се справиме со хипер монетарната амортизација. Тоа е токму она што се случува за време на кризата со корона. Ресетирањето на новиот златен стандард затоа треба да биде придружено со ресетирање во енергетската пирамида. Онаму каде што сега завршуваат линиите и се повеќе и повеќе моќ оди во мала побогата група, моќта треба да дојде во рацете на луѓето.

Враќањето на власта на луѓето, секако, би било историски настан. Тоа никогаш не се случило во историјата. Сепак, истата технологија врз која се базира биткоинот, имено blockchain, нуди можност да им даде на луѓето директни овластувања за донесување одлуки. Не мора да ја надградувате целата структура на општеството, но мора да го промените управувањето.

На пример, може да имате министерства предводени од министри кои биле номинирани од народот и кои известуваат пред народот. Наместо да се заколнат за верност на круната, сега тие се заколнаат на верност кон народот. Ова треба да важи и за целата државна служба и за сите професии кои сега се колнат за верност на престолот (судии, правници, полиција, инспектори, извршители и сл.).

Се разбира, не можете да пријавите сè и да му ги претставите на луѓето, така што треба да се направи чекор за поедноставување. Прашањето е дали масите можат да бидат мотивирани за таква револуција или дали повторно ќе почекаме додека не се увериме од еден од милијардерите како Елон Муск и Бил Гејтс, при што ризикуваме дека врската со блоккејн ќе биде придружена од поврзување на нашиот мозок со тој систем или поврзување на таков систем со сертификат за вакцина.

Ако има можност да се иницира промената, сега е. Не треба да ја пропуштиме таа можност. Сепак, за тоа треба да се движиме.

Револуција?

Ако сакаме промена, можеме да направиме две работи. Или почекајте додека проблемот со фиат-парите не е толку голем и инфлацијата се погоди толку силно што истата моќ на моќ е да ни го понуди новиот „златен стандард“ како решение. Или сами си ја преземаме одговорноста.

Дали чекаме инфлацијата да биде толку голема и за нас да бидеме во тоталитарна контрола на мрежата на моќната пирамида што нема враќање назад? Тогаш имаме гаранција за технократско управување. Односно, ние ќе бидеме поврзани на секој начин со систем што користи технологија за да нè направи дигитални робови.

Ако решиме самите да ги преземеме уздите, можеме да ги ставиме сопирачките и сепак да имаме корист од корисната страна на овој технолошки развој. Потоа, можеме да ги ставиме сопирачките на слободниот развој на ВИ и можеме да ги ставиме кочниците на централизацијата на моќноста.

Прашањето е, според тоа, дали сега достапната можност е доволна за да ве мотивира. Прашањето е дали е доволно шансата да има светлина за да се мотивираат стотици илјади сонародници.

Тогаш започнува да се игра човечката психологија, и токму тука доаѓа предизвикот за вистинска промена во начинот на размислување на многумина. Во секој случај, сакам да можам да се погледнам во огледало и да знам дека дадов се од себе. Можноста е таму, можностите се таму. Само треба да го собереме и да го направиме. Не бара стапчиња и топки. Потребна е само револуција во вашиот начин на размислување.

Со систем на директно директно гласање, можеме да инсталираме нови лидери кои известуваат пред луѓето, да го направиме законодавството појасно и поедноставно, да го укинеме системот за фиат пари и да поврземе нова валута со биткоин. Можеме да го отфрлиме како неизводливо или можеме да влеземе и да ја пуштиме петицијата да стане вирална. Дали си во?

директна демократија сега

Тагови: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

За авторот ()

Коментари (22)

Trackback рачно | Коментари RSS наслови

 1. Мартин Vrijland напиша:

  Откријте овде зошто принципот за рударство на биткоин се покажува прилично солиден:

 2. Бензо Вакер напиша:

  Петиција потпишана, премногу лоша има толку малку луѓе кои го направиле ова.

  • Мартин Vrijland напиша:

   Излегува во пракса дека луѓето сакаат да се жалат и сакаат да слушнат што оди наопаку, но тие не сакаат да направат обид да ја иницираат промената. Одењето на гласање на секои четири години и ставање крст е доволно возбудливо, а камоли да се активирате за да направите навистина нешто - иако во овој случај, тоа не е многу повеќе од потпишување на петиција до да се одвива движењето.

   Значи, луѓето не веруваат во промени и очигледно претпочитаат да дозволат да ги надмине. Повеќето луѓе кои велат дека се будни не прават ништо во пракса.

   Од „со торба чипови во рака“ до DWDD, до „со вреќа чипови во рака“ гледањето на Јенсен е единствената промена што е видлива 😉

 3. Сонце напиша:

  Па, циничен можеби или реален од моја страна. Не очекувам ништо од робовите. Тие сигурно не сакаат да променат само повеќе пари. Робовите се добри во робовите. Колку беше мирно кога робовите не излегоа на улица од страв од „корона“. Ми недостасува целиот тој одмор сега, но таа не се грижи за моралот и што е правилно. Мадурадам не е земја на промени и револуции. Тоа е природата на робовите и трговскиот менталитет овде.
  Робовите сè уште се добри, барем предностите да се биде роб ги надминуваат неповолните страни. Исто така, не заборавајте на себичноста и дремливоста на робовите.
  Мартин, ти си херој, се обидуваш се од себе да повлече мртов коњ ..

 4. SandinG напиша:

  Моето искуство е дека има повеќе вежби во вреќа со компири.

  • Мартин Vrijland напиша:

   Компирите имаат позитивна карактеристика што никнуваат природно. Ако ја ставите тортата со компири во земја, имате цела количка полна со компири неколку недели подоцна. Мислам дека треба да бидете попозитивни во врска со торба со компири. Мртвиот коњ е различна приказна

   • SandinG напиша:

    токму мојата поента, честа ништо лошо во тоа…

   • Сонце напиша:

    Мртов коњ е друга приказна. Извинувања ако наидам на премногу сурова.

    • Мартин Vrijland напиша:

     Совршено разбирливо. Ви благодариме за благодарноста, патем.
     Морам да признаам дека сум прилично фрустриран со откритието дека има малку движење во човештвото, но и покрај тоа ќе продолжам со надеж дека ќе има точка на вртење.

     Особено сум изненаден што луѓето дури и не се мачат да пополнат петиција и да притиснат копче. Ова е навистина само 30 секунди работа. Дали е неверување или страв толку голема? Дури и од сите тие илјадници следбеници на ден? Или, тоа е навистина чипс и забава со пиво.

     • Анализира напиша:

      Малкумина ги разбираат импликациите на тековната состојба на работите. Гледањето врски и последици од одредени активности сè уште бара одреден коефициент на интелигенција / интелигенција и не зборувам само за индоктринирани робови со „назив“ пред името.

      Затоа, погледот на хеликоптер е услов, исклучувањето на трепкачите не е лесно. Па не зборувам за физички заслепувачи

     • Сонце напиша:

      Мислам дека многумина не сакаат да ги откриваат деталите за нивното име и адреса. Плашејќи се од својот работодавец, „кариерата“, безбедносната служба АИВД итн., За среќа, живееме во уставна држава. Кашлица Херои на чорапи. На крајот на краиштата, не треба да постои никаков ризик за робовите. Замислете.

     • Мартин Vrijland напиша:

      Еднаш имав „пријател“ (познаник) кој со години беше невработен дома. Тоа специјалист. Страна специјалност: поврзување и филтрирање на податоци од бази на податоци.
      Во одреден момент, тој беше во можност да се врати на работа после курс за освежување.
      Опис на профилот: жена и без деца со куќа за продажба.

      Кога го прашав дали е подобро - со целото знаење што владите го шпионираат врз народот - да се смири во колиба на месечината наместо да заземе работа што всушност помага да се изгради системот на големиот брат (анализи на големи податоци) беше неговиот одговор: „Убаво е што можам да променам одвнатре. И јас скоро ја изгубив куќата. Сега можам да живеам овде и да продолжам да го возам автомобилот “.

      Таа промена однатре сè уште не е видлива 😉

      Каде се хероите? Тие се во нивните куќи и можат да продолжат да го возат својот автомобил.

     • SalmonInClick напиша:

      Зарем ова не е одличен пример на некој кој е краткорочен и не сфаќа дека ги гради решетките на затворот во кој се заклучува дигитално?

 5. SalmonInClick напиша:

  Онаму каде во Германија и Франција Кампфејистот е сè уште жив, Мадуродам е буквално и фигуративно неподвижен. Со зборот Отпор се мисли на пренасочување ..

 6. Мартин Vrijland напиша:

  Меурчиња ќе пукнат, а ќе следи штедење

  https://www.rt.com/op-ed/488540-covid-19-rishi-sunak-scheme/

 7. mec напиша:

  Дека болното преостанатост во светот што има моќ над нас има голем проблем ако го фрлите вашиот паметен телефон или престанете да го користите тоа нешто, тие ја губат својата контрола NWO врз вас. Без вашиот spyphone-џеб-газ, тие веќе нема да можат да ве следат 24/7 и нивните дигитални пари од меур се изложени на ризик, каде што ги туркаат сите.
  Престанете со тоа однесување на зависници од несакана линија на вашиот паметен телефон

 8. Анализира напиша:

  Дел од поддршката на короната се заканува дека треба да се врати: „голема грешка“
  https://www.rtlz.nl/algemeen/politiek/artikel/5120746/grote-fout-now-regeling-deel-steun-moet-mogelijk-terugbetaald

  Па, мислам дека ова не е голема грешка, но точно се вклопува во агендата на Билдерберг да се уништи целата средна класа и да се предаде на владата, па повеќе митарит.

  Од 33:10 Рут: „Верувам во силна состојба. На оваа земја и треба силна држава “. 34:23 „Ние сме земја која е длабоко социјалистички во нејзиното суштество“.
  https://www.npostart.nl/nieuwsuur/11-05-2020/VPWON_1310794

  вообичаениот осомничен Стиглиц е изваден од стабилна за да објасни неколку работи, па повеќе централизација. Социјализмот е портата на (технократскиот) комунизам. Ве предупредуваа!

 9. Иднина напиша:

  Сега се одвива многу брзо. Прототипот на новиот Mac. Вклучувајќи што треба да направите, она што треба да го допрете за да го нарачате (прочитајте секој е со своите раце на таблата за нарачки, грешка), земете ја предвид смеата и каде сте и како се однесувате. Под севидниот и сеопфатен симбол со едно око. Она што е исто така едно око, читај АИ АИ. Се разбира, преправен како намигнување.

  https://youtu.be/kfkgm2HAfVk

Оставете Одговор

Со продолжување да ја користите страницата, вие се согласувате со употребата на колачиња. повеќе информации

Поставките на колачињата на оваа веб-страница се поставени да "дозволат колачиња" за да ви го овозможат најдоброто искуство во пребарувањето. Доколку продолжите да го користите овој веб-сајт без да ги промените поставките за колачиња или кликнете на "Прифати" подолу, се согласувате со овие поставки.

во близина