ANP stuurt dikke factuur aan Martin Vrijland voor schending licentierechten foto’s

Filed in NIEUWS ANALYSES by on 29 mei 2018 29 Comments

Het ANP stuurde deze week een dikke factuur aan Martin Vrijland voor schending licentierechten op foto’s. Is dit de nieuwste methode om kritiek op de mainstream media de nek om te draaien? Een foto bij een artikel hier op de site dient geen enkel ander doel dan het opsieren van een artikel, omdat het anders ‘zo kaal oogt’. Een plaatje geeft een gevoel bij een verhaal, omdat mensen visueel zijn ingesteld. Aangezien ik niet de financiële middelen heb om stockfoto’s te kopen, plaatste ik tot nu toe dus maar een uitgeknipt screenshot van een willekeurige foto uit de Google zoekresultaten. Dat gaat al sinds 2012 goed en nooit is er een signaal geweest dat dit onrechtmatig of strafbaar was. Er is ook nimmer een waarschuwing aan mijn adres uitgedeeld door het ANP. Vandaag viel er ineens een brief op de mat van het inschrijfadres van de stichting Martin Vrijland afkomstig van Permission Machine.com namens het ANP, waarin zonder pardon vermeld staat dat ik de licentierechten moet betalen. Dat moet met terugwerkende kracht.

Als het niet lukt om een kritische schrijver via allerlei online geposte smaad en laster weg te krijgen, dan maar via de financiële weg. Privé was ik al sociaal en financieel geruïneerd en het lijkt er nu op dat de stichting aangepakt gaat worden. Het ANP komt nu via het bedrijf dat voor haar de foto’s distribueert, Permission Machine.com, met een lijst van 11 foto’s die onrechtmatig gebruikt zouden zijn. Dit onder de vermelding dat verwijdering geen nut meer heeft. Als we dan eens even kijken naar het totaal archief aan artikelen hier op de website, dan betreft dat zeker om en nabij de tweeduizend artikelen. Dat zou dus betekenen dat ik voor enkele duizenden foto’s potentieel een factuur zou kunnen verwachten. Ik kan me niet heugen dat er enig blogger of website in Nederland is bij wie dit eerder is voorgekomen. Het is doorgaans voor velen zeer gebruikelijk om gewoon een foto van het internet te plukken. Als dit zich dus doorzet, zou het betekenen dat ik al snel een bedrag van rond de 5,3 ton moet gaan betalen.

Ik roep het ANP bij deze op de claim in te trekken en zal natuurlijk tevens een officieel bezwaar indienen. Het is natuurlijk evident dat hier sprake is van een blog zoals zovele duizenden wereldwijd en dat nooit eerder ook maar ergens sprake is geweest van het opeisen van dergelijke bedragen. Bovendien is er geen enkel commercieel belang aangaande het gebruik van de foto’s. Men zou kunnen zeggen dat mijn website Google Adsense advertentieinkomsten oplevert, maar dan heb je het over tientjeswerk op maandbasis. Het lijkt me totaal onredelijk om met zo’n rekening te komen en het is zeker mosterd na de maaltijd.

Ik wil de lezers oproepen om nu echt serieus werk te maken van het lid worden van deze site, zodat ik niet alleen voortaan stockfoto’s kan gaan kopen om de artikelen te ondersteunen, maar ook de andere kosten kan blijven voldoen. Het aantal leden is gedaald naar 103. Kan het zijn dat mensen het te confronterend vinden wat ik schrijf? Ik zal altijd gewoon mijn eigen bevindingen blijven publiceren, maar met een dergelijk aantal leden zijn de kosten van deze site niet vol te houden. Dan heb je het niet alleen over hostingkosten, maar ook over bijvoorbeeld plugin’s ter ondersteuning van de site. Er moest bijvoorbeeld een dure AVG plugin aangeschaft worden om te voorkomen dat gegevens verzameld worden zonder toestemming van gebruikers. Ook hebben we het simpelweg over de kosten voor mijn levensonderhoud. Verder saneren van anti-kraak woning naar caravan met tent, lukt mij niet. Als de lezer er waarde aan hecht dat deze site kan blijven voortbestaan, is steun gewoon dringend noodzakelijk. Iedere krant of weblog vraagt haar lezers om lid te worden. Bij bijvoorbeeld het gecontroleerde rebelse blog wordt ook opgeroepen om lid te worden zodat ze zich af kunnen splitsen van de Telegraaf Media Groep (zodat de schijn van gecontroleerde oppositie weer wat geloofwaardiger wordt). Bij deze roep ik de lezer dus nogmaals dringend op om lid te worden en te steunen om in ieder geval een buffer te hebben voor de claim van het ANP en om voortaan stockfoto’s te kunnen inkopen om toekomstige claims te vermijden.

Het posten van artikelen zal zo een steeds meer tijdrovende kwestie zijn, omdat er waarschijnlijk nogal wat inspanning en tijd gaat zitten in het vinden van een juiste foto en het realiseren van de aankoop daarvan. Ik zal ook de gehele website na moeten lopen op de reeds geplaatste foto’s en roep hierbij alvast iedereen die claims beoogt neer te leggen op om dit achterwege te laten. Ik zal mogelijk alle foto’s moeten verwijderen. Dat zal de website zeer kaal maken en dat is misschien ook wel wat men graag ziet. Dit zal de nodige tijd in beslag nemen en zal visueel de site niet mooier maken. Het moet steeds onaantrekkelijker gemaakt worden om deze site te bezoeken. Ik wil alle vaste en sporadische lezers oproepen mee te helpen om leden te werven voor deze site en er actief voor te zorgen dat de teller op minstens 1000 leden komt te staan. (Lees hier mijn reactie.)

Uw steun is nu dus meer dan ooit en dringend noodzakelijk.

Word daarom hier lid of doe een eenmalige donatie.

66 Shares

Tags: , , , , , , , , , , , ,

About the Author ()

Comments (29)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. De Loonslaaf schreef:

  €265,- voor een lage resolutie foto, terwijl je niet eens geld verdient met de bewuste foto?
  €291,50 dossierkosten? Wat een wereld!
  De wereld draait steeds meer om geld. Het gewone volk kan steeds minder met het zuur verdiende geld doen, daar men dit geld nodig heeft om te overleven. Alle extra’s zullen met het verstrijken van de tijd steeds meer een privilege worden voor de machtselite, die geld genoeg heeft; zij laten de mensen immers voor zich werken en creëren geld uit het niets. Maar ja… bier en tieten schijnt belangrijker te zijn dan te onderzoeken waarom het systeem de mensen een bepaalde levenswijze opdringt, terwijl zij nooit hierom hebben gevraagd. Educatie, indoctrinatie en het zaaien van angst werkt tot nu toe goed!

 2. Zonnetje schreef:

  Martin verdiep je in het auteursrecht en in het zonder de vergoedingen die zij eisen. Waar zijn deze op gebaseerd? Wat de gek maar roept?Is het ANP wel eigenaar van die foto’s? Is het bureau wat jou heeft aangeschreven bevoegd om namens het ANP op te treden. Vraag bewijs. Is er niet een soort vrijstelling in de auteurswet voor journalisten? Jij bent namelijk een journalist.

  Tja loonslaaf je hebt gelijk van de schapen moeten wij niets verwachten aangezien juist deze het systeem in stand houden en tot het uiterste zullen verdedigen en tot het uiterste voor hun bazen zullen opkomen.Lijkt Fikkie wel.
  Wat een land, wat een slavenmentaliteit.

  • Martin Vrijland schreef:

   Ja dat ga ik zeker eerst even uitzoeken. Volgens mij is de claim idd gewoon de prijs die ze zelf bepalen.
   Ik ga het uitzoeken, maar als mensen tips hebben zijn die welkom.

 3. Camera schreef:

  Die factuur heeft natuurlijk uitsluitend te maken met de inhoud en gedachtegoed van de blogger.

  Voor hun nog op een milde manier om een begin te maken van het totale einde van een vrije meningsuiting die zogenaamd geldt in Nederland.
  Links om of rechts om ze dulden geen tegenspraak, dat laten ze duidelijk merken daarom is de oproep van de Heer Vrijland uiterst belangrijk.

  De praktijken gaan beyond de tijden van de Stasi wat zogenaamd geschiedenis is, het is nu nog veel geraffineerder omdat er steeds maar gepretendeerd wordt dat we in een vrij land leven.(let wel gepretendeerd)

  http://berlijn-blog.nl/musea-in-berlijn/stasi-museum/

  hier iets leuks over copyright

  https://www.templetons.com/brad/copymyths.html

 4. De Loonslaaf schreef:

  Het citaatrecht blijkt niet eenvoudig te zijn, maar daar hebben we natuurlijk aristocratische rechters in satanische toga’s voor om daar duidelijkheid over te verschaffen.
  In ieder geval moet de bron worden vermeld en dat zou Martin nog alsnog kunnen doen.
  In het geval van Martin is de afbeelding ondergeschikt aan de tekst, zodat het prima een beeldcitaat kunnen zijn.
  Zou kunnen zijn… welkom in de wereld van wet- en regelgeving, waar bijna alles voor interpretatie vatbaar is, zolang je maar geld hebt om te procederen.

  Interessante links:
  http://www.iusmentis.com/auteursrecht/citeren/beeldcitaat/
  https://www.charlotteslaw.nl/2013/06/auteursrecht-citaat/

 5. MarijkeB schreef:

  Hallo Martin,

  Ook ik heb vorig jaar zo’n factuur gekregen. Uiteindelijk is het wat geëscaleerd toen ik weigerde te betalen en kon ik dus een flinke boete extra betalen. Daardoor is uiteindelijk mijn website, met alternatief nieuws, ook afgesloten ..

  Succes.

  Groet, Marijke

 6. MarijkeB schreef:

  Ik zocht net nog even de mail op met de claim, en grappig genoeg is die ook afkomstig van ANP.

 7. jvkessek schreef:

  Ik zou als bestuurslid van de stichting Martin Vrijland een specificatie van het beeldmateriaal vragen en een prijslijst, en waar je dit kunt bestellen. Ook omdat je dan weet welke foto’s je moet verwijderen. Nu is dat volstrekt onduidelijk. Verder zou ik een betalingsregeling voorstellen, onder voorbehoud van het bezwaar. Dit maakt het voor Stichting ANP lastig om een incassobureau of deurwaarder in te schakelen. Om goede wil te tonen moet je dan wel een foto betalen. Het ANP heeft voldoende geld om juristen in te schakelen, dus winnen doe je het nooit als je alleen maar weigert. Bovendien kunnen juristen alles wat je op het blog verklaart tegen je stichting gaan gebruiken en voor het binnenhalen van hun claim.

 8. danny schreef:

  Daar komt nog bij dat ze er vrijwel zeker van konden zijn dat hier een artikel over zou komen wanneer ze deze boete zouden sturen, wat zou betekenen dat er bewust een reactie uitgelokt wordt?

 9. forall schreef:

  Beste,

  Hou me ten goede want ik ben geen expert hierin, maar lees het boekje van Mary Elizabeth: Croft:

  “how i clobbered every bureaucratic cash-confiscatory agency known to man”

  Hier gratis als pdf: Het is niet echt heel veel, wel compact. en vol met informatie die je mss kan helpen.

  http://thecrowhouse.com/Documents/mary-book.pdf

  Als ik het allemaal goed begrijp wat er in staat moet:

  1 . “Hunnie” een overeenkomst (contract) hebben die jullie beiden ondertekend hebben. Ik ga er van uit dat ze dat niet hebben!

  2. Full disclosure. Er moet vanaf het begin af aan duidelijk zijn wat de afspreken zijn en mag er niks achtergehouden worden. Zo wist jij niet dat het plaatsen van die foto’s een x bedrag zouden opleveren.

  Nou, dat zou betekenen dat ze geen poot hebben om op te staan, dus gaan ze maar intimideren.

  Vraag ze maar eens het contract te tonen etc! Kunnen ze tuurlijk niet.

  Hoop dat je hier wat aan hebt!

  • Martin Vrijland schreef:

   Ik herken 2 basisprogramma’s:

   1. Je moet ergens expert in zijn
   2. Lees een boekje

   Weg daarmee! Je hoeft geen expert te zijn in de radartjes van de Saturnus matrix en boekjes dragen bij aan de Babylonische spraakverwarring.

   Je weet alles al. Expert zijn in bullshit is een Saturnusprogrammaatje.

   • Martin Vrijland schreef:

    The red bull shit that is..

   • forall schreef:

    Tsja

    Je be en veroordeelt iets zonder het maar te hebben gelezen.

    Het haalt je namelijk UIT die door jo genoemde matrix.

    Hoopte dat het je zou helpen.

    Maar goed, je goed recht. Maar wel een hele vreemde reactie in mijn ogen.

    • Martin Vrijland schreef:

     Ik veroordeel het niet hoor.
     Ik probeer gewoon duidelijk te maken dat we geprogrammeerd zijn met het idee ‘expert’, ‘specialist’, enz.
     Kijk maar een naar Nieuwsuur, dan krijg je de ‘politicoloog’ of ‘Rusland kenner’ e.d.
     Het is dus niet als aanval op jou bedoeld, maar meer als bewustmaking van een onbewust iets.
     Het klinkt raar uit mijn mond (omdat ik schrijf), maar ik verwijs naar de Babilonische spraakverwarring. We babbelen te veel en kijken naar anderen, lezen boeken en kijken films. We absorberen de input van de Babelonische verwarring: de spraakverwarring.
     Het is niet arrogant om te weten. Het diepste innerlijke weten weet alles. Je moet alleen de input van buiten (de babbels) uitzetten en naar de bron van binnen luisteren.
     Desalniettemin bedankt voor je tip! Wordt gewaardeerd natuurlijk!

     • forall schreef:

      ok bedankt voor je reactie.

      ik zie het niet als aanval maar vind het raar dat je een conclusie trekt over iets wat je nog niet eens gelezen hebt.

      EN dat boekje is nu juist bedoeld om je UIT die verwarring te halen.

      In dat boekje wordt ook duidelijk dat ‘experts’ helemaal niet weten hoe het zit,.

      Nu ja het idee was je wat suggesties aan de hand te doen zodat je niet hoeft te

      betalen, want wat er gebeurd is natuurlijk idioot.

      ik heb er veel over nagedacht wat jou, redelijk snel, zou kunnen helpen

      en kwam toen hier op uit. Wat mij betreft is het een regelrechte eye-opener

      waar je praktisch wat mee kan.

      Probeer anders 1 of 2 pagina’s te lezen en kijken of het wat is voor je.

      Overigens. Robert Menard is ook een hele goeie die je kan leren uit de financiele matrix te stappen.

      just a thought!

      Sterkte er mee.

     • Martin Vrijland schreef:

      Ok dank je wel voor de tips!
      Wat ik zeg is: stop met boekjes, experts, enz. enz.
      Je bent zelf de meest wijze..eigen-wijs..als je naar je innerlijk weten gaat luisteren.

 10. Wilfred Bakker schreef:

  Dit is best heftig,

  Dit is voor mij een bewijs dat wij in een fascistisch land leven.

  Niets meer en niets minder.

  Er is dus paniek in de tent bij die lui, hun pyramide stort in

  Just wait for it

  Op naar 1000 leden, dat straalt wat uit.

 11. Zonnetje schreef:

  Wat mij betreft kunnen de Babeloniers per direct vertrekken naar het Midden-Oosten. Helaas doen zij dat niet omdat ze het hier goed hebben en de sleutelposities in handen hebben en de schapen goed onder de knoet hebben. Vrijwillig gaan ze niet helaas.

Leave a Reply

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten