Ben Goertzel ontwerper robot Sophia: “U heeft 2 keuzes of inpluggen op AI of leven in de mensen-dierentuin”

Ben Goertzel is een bijzondere wizkid op het gebied van AI. Hij studeerde al op zijn 19e af met een bachelors degree in Quantitative Studies. Hij begon dus al jong met veel wiskundige kennis en heeft daarna nog een PhD behaald in de wiskunde. Daarna is hij overgestapt naar de cognitieve wetenschap en uiteindelijk is hij via zijn carrière misschien wel uitgegroeid tot ‘s wereld grootste kunstmatige intelligentie (AI) specialist. Bij Hanson robotics is hij het master brain achter robot Sophia en samen met Dr. David Hanson en Cassio Pennachin lanceerde hij SingularityNET, ‘s werelds eerste AI-marktplaats gebaseerd op blockchain-technologieën. Zijn toekomstvisie verwoordt hij glashelder in onderstaand interview tijdens een blockchain congres te Barcelona. Daarin stelt hij heel duidelijk dat de mensheid binnen nu en enkele decennia slechts twee keuzes heeft: plug je brein in op het singulariteitsnetwerk van AI of leef de rest van je leven in de mensen-dierentuin.

Goertzel beschouwt AI en de singulariteit net als Google’s topman Ray Kurzweil als een onvermijdelijke evolutionaire stap. Deze heren nemen de evolutietheorie dan ook voor waarheid aan en beschouwen kunstmatige intelligentie als een creatie van de mens die collectief slimmer zal worden dan de mens, waardoor we maar 1 keuze hebben. De AI zal slimmer en beter in alles worden en zal ons dus inhalen en alle arbeid overnemen, maar ook ons denkvermogen overstijgen. Ray Kurzweil beschouwt het menselijk lichaam en onze schedelgrootte als een beperking van de groei van onze intelligentie en Goertzel verkondigt dezelfde boodschap. We moeten ons dus verbinden met AI, zo luidt de boodschap. Feitelijk is dat ook wat Tesla’s Elon Musk steeds roept. De boodschap is steeds weer: als we niet verbinden met AI zal het ons inhalen en ons uitschakelen. Deze topmensen zien dus allemaal dat AI een gevaar in zich heeft, maar blijkbaar zijn ze van mening dat de AI wel vriendelijk zal blijven als we ons brein ermee koppelen, omdat het dan van onze cognitieve processen leert. Ik zou bijna zeggen: “Alsof wij mensen er niet een zootje van gemaakt hebben in de wereld.”

Goertzel’s singulariteitsnetwerk is eigenlijk een idee van Ray Kurzweil dat technisch wordt ingevuld door het SingularityNET initiatief van Goertzel. De techniek wordt gedragen door dezelfde blockchain-technologie als die achter cryptocurrency als bitcoin en ethereum (en alle andere coins) zit. Het singulariteitsnetwerk moet alle losstaande AI-oplossingen met elkaar verbinden, zodat ze stukjes van die AI aan elkaar uit kunnen besteden en van elkaar kunnen leren. De ICO (een soort cryptocurrency crowdfunding) van SingularityNET bracht binnen 1 minuut 36 miljoen dollar op. Daaruit blijkt wel hoeveel grote investeerders dit singulariteitsnetwerk maar wat graag willen realiseren. Feitelijk leggen Goertzel en zijn team hier de basis voor een netwerk dat aan de wieg staat van AGI: Artificial General Intelligence. Dat is een mooi bedachte term voor het delen van kunstmatige intelligentie. Natuurlijk opereren al die onderling gekoppelde AI’s nog steeds volgens de voorgeprogrammeerde sets aan regels, maar deze heren geloven heilig in het idee dat als je maar genoeg AI computers onderling verbindt, je een soort brein-netwerk creëert, waarmee het netwerk als het ware zelfbewust wordt. Goertzel schreef in 2012 nog een stuk op de website van Ray Kurzweil, waaruit de volgende quote:

Achieving this sort of cognitive-synergetic integration of AGI components is the focus of the OpenCog AGI project that I co-founded several years ago. We’re a long way from human adult level AGI yet, but we have a detailed design and codebase and roadmap for getting there. Wish us luck!

De blockchain-technologie biedt ogenschijnlijk allerlei prachtige voordelen, zoals het opstellen van smart-contracts voor onderzoek, maar ook voor arbeidsovereenkomsten en uitbetalingen (zoals in het recent gelanceerde project nepnieuws-checker.nl). De verwachting is dat binnen nu en enkele jaren alles en iedereen als asset onder de blockchain zal worden gebracht en dat alles in smart-contracts vastgelegd zal worden. Dat zal een aderlating zijn voor bedrijfstakken als de advocatuur, notarissen en allerlei diensten die nu gebaseerd zijn op het controleren van contracten en transacties. De blockchain zal dit veiliger, sneller, waterdicht en wereldwijd kunnen invullen. Deze blockchain-technologie zal het bedrijfsleven binnenglippen en zal alle contractuele vormen migreren naar de smart-contracts gebaseerd op de blockchain, waarbij alle activiteiten geautomatiseerd en nauwkeurig gemeten kunnen worden. Maar tegelijk groeit met die blockchain het aantal AI systemen in het singulariteitsnetwerk en helpen we dus mee te bouwen aan AGI en het singulariteitsnetwerk. En de bedoeling is dat dit netwerk zelfbewust en slimmer zal worden dan de mens. Mensen als Kurzweil en Goertzel bouwen dus aan een systeem dat de mens als overbodig zou kunnen gaan beschouwen. En de oplossing voor dat zelfgeschapen probleem is ‘inpluggen’ (stellen zij). De DARPA technologieën die via ‘American Dream’ ondernemers als Elon Musk vermarkt worden, zullen de oplossing bieden. Elon Musk’s bedrijf Neuralink werkt al aan deze commerciële breinconnectie.

Dus hoewel we fantastische initiatieven kunnen lanceren, zoals die waarbij bijvoorbeeld journalistiek onderzoek in smart-contracts wordt vastgelegd en uitbetaling van onderzoekers aan meetwaarden van die smart-contracts moeten voldoen, helpen we dan ook mee te bouwen aan het blockchain netwerk en aan de kennis die de AGI via haar singulariteitsnetwerk en al de daaraan gekoppelde data mining. En dat is nog maar het begin. Door al die groeiende AGI kennis en data, zal de AGI slimmere systemen en slimmere robots kunnen gaan bouwen, die (zoals Ben Goertzel hieronder ook voorspelt) al ons werk over zullen kunnen nemen. En dan blijft er eigenlijk nog maar 1 optie over (zie filmpje vanaf 8:16 min.): plug je brein in op het singulariteits netwerk van AI of leef de rest van je leven in de mensen-dierentuin.

Kunnen we dit stoppen door dan maar niet van blockchain technologie of AI gebruik te maken? U en ik maken al dagelijks gebruik van AI. Uw smartphone is AI, uw auto zit vol AI, uw browser draait grotendeels op AI, uw stad en land hangt vol AI en straks tevens uw huis plus alle apparaten (in the internet of things). Kunnen we dit tegengaan door geen cryptocurrency te gebruiken? Kunnen we dit tegengaan door de blockchain niet te gebruiken? Banken kunnen vanaf 2018, onder de nieuwe Europese PSD2 wetgeving, alle transacties in zien en het IMF zal de blockchain gaan implementeren via de ACChain en de A-SDR (zie dit artikel). Het lijkt een niet te stuiten roadmap, waarbij ‘de oplossing‘ alleen bereikt kan worden als meer en meer mensen gaan zien wat er gaande is. Om dat te bereiken heb ik tot nu toe gebruik gemaakt van diezelfde middelen die tegelijk bijdragen aan de groei van de kennis van AI en de gegevens die het kan putten uit data mining. Het online schrijven van artikelen en het posten daarvan op social media maakt de AI “slimmer” en de door de lezer geplaatste reacties voeden de big data systemen waaruit de AI haar kennis haalt. Dus terwijl je tegen dit AI monster strijdt, leert het van die strijd. Voorlopig blijf ik echter proberen mensen te ontwaken via de beschikbare moderne middelen, maar de vraag is wanneer de grens is bereikt.

De boodschap is nog steeds: unplug van het internet en unplug uit de perceptie-management die dagelijks over u uitgestort wordt via media, radio, boeken, films, muziek, social media en nog een hele waslijst. De strijd voor dat unpluggen uit het wereldwijde web, verloopt alleen nog wel steeds via datzelfde wereldwijde web. Je kunt kogels niet met het middeleeuws zwaard bestrijden. Als u echter niet deelneemt aan die strijd, is het misschien beter om nu al te vluchten voor de digitale gevangenis die zich uitrolt. Het alternatief is dat u geleidelijk inplugt en onderdeel wordt van de AI in het singulariteitsnetwerk. Hoewel dat laatste als een prachtig vooruitzicht geschetst wordt door mensen als Ben Goertzel en Ray Kurzweil, denk ik dat de transhumanistische toekomst die daaruit voortvloeit niet mijn keus zal zijn. Ik leef dan liever in wat Goertzel denigrerend ‘de mensen-dierentuin’ noemt om uiteindelijk de zielengevangenis op de ouderwetse natuurlijke manier te verlaten.

Bron linkvermeldingen: wikipedia.orgcointelegraph.comkurzweilai.net

50 Shares

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

About the Author ()

Comments (18)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. mec schreef:

  Als het AI monster steeds slimmer wordt zal het ook gaan ontdekken dat het geen toekomst heeft, omdat het ook geen oorsprong heeft. Want een paar nullen en eentjes zijn niet ontstaan uit het Ene waaruit het hele universum is gedifferentieerd, AI blijft een dingetje wat verzonnen en gemaakt is door mensen vanuit hun materialistisch denken. Als AI het punt van singulariekoek bereikt zal het eerder knettergek worden en zichzelf opblazen dan zichzelf overstijgen en in eeuwigheid zal overgaan. Het hele universum is geest en stof, en stof is geest en zal zich uiteindelijk ook weer terug trekken in het Ene, het Tat het gene wat de menselijk geest niet kan bevatten, zelfs goden niet… daar is AI geen deel van en zal het ook nooit worden. Dus kansloos, net als die kansloze zieke gekken die erop hebben ingezet.

  • ClairVoyance schreef:

   @mec, zo denk ik ook. Absoluut kansloos. En de presentaties van Sophie lijken ook nergens op.
   Mijn BS-sensoren geven exact dezelfde signalen als bij de remote controlled Steven Hawking.
   Het doet me ook denken aan een gevalletje nep robot 32 jaar geleden. Op de terugweg van vakantieadres in Biaritz richting huis kwamen we langs Futuroscope bij Poitiers. Leek ons wel wat om een kijkje te nemen. In een ruimte waar we moesten wachten om een film te bekijken in een stoel die beweegt , schuifelde een robot naar je toe en ging je dan vragen stellen en je mocht ook vragen stellen aan de robot..
   Je kon aan de robot vragen wat je haarkleur was en wat voor kleur broek of shirt je aan had en hij gaf het goede antwoord. De nep robot- met het uiterlijk van wat wij altijd dachten hoe een robot eruit ziet- sprak overigens enkel Frans, dus echt slim was ie al niet.
   Iedereen trapte er in.
   Toen zag ik een man zitten die zogenaamd een krant zat te lezen. Die bleek de robot te besturen en sprak de woorden van de robot via een voor die tijd zeer modern micro microfoontje in.
   Dat was dan wel 32 jaar geleden, maar het gaat er even om wat ze willen wat wij moeten geloven.Het bedrog gaat anno nu enkel wat geraffineerder.

   • ClairVoyance schreef:

    Ik zie zojuist dat Futuroscope ook niet stil heeft gestaan. Ze hebben nu een echte robot…;) Hij kan zelfs zingen… (Let me entertain you) Is het nou een pretpark of een educatief park? Of een mix van die twee, maar dat Futuroscope niet vertelt wat pret is en wat educatief ? De kindjes kunnen het niet aan hun ouders vragen want die weten het ook niet.
    Waar kwam bij de zingende Sophie het geluid van de beat eigenlijk vandaan?

 2. Iberi schreef:

  In de kersttoepraak van Willem (niet van Oranje, noch van Nassau) verklapt hij alvast waar mensen met verschillende achtergronden elkaar zullen ontmoeten. Om maar even aan te geven waar mensen elkaar zullen ontmoeten vanwege de toenemende en ernstige gezondheidsklachten. De mensheid is in staat om elkaar op de hoogte te stellen zonder tussenkomst van het beeld (van het beest), over de verstrekkende gevolgen en gevaren van het internet en alles wat met smart te maken heeft. Bijvoorbeeld kan men de smartmeter ook weigeren dat die in de meterkast terecht komt, men is namelijk niet verplicht om een smartmeter te hebben. Bovendien is het eenvoudig geworden om de ontwikkelingen (smartgrid) op aarde te begrijpen. Via de esoterie is men in staat om een aantal passages uit het bijbelboek openbaring die men aan het ontvouwen is op aarde, te verstaan te krijgen.

 3. Wilfred Bakker schreef:

  Wilfred weet dat ons planeetje rondcirkelend in een DNA streng zit, dit DNA wat dus ook in al onze genen zit zal niet nog een keer toestaan dat we net zo krankzinnig worden als in de tijd van Atlantis, het heeft niet gewerkt. Noem het hoop of inzicht, feit blijft dat Liefde ons allen heeft gecreëerd en dat liefde het grootste goed is. Ik voorspel dat binnen nu en pak hem beet 3 jaar alle zendmasten met wifi en meer van die onzichtbare mindcontrol energie uitgeschakeld gaan worden. Wat er daarna komt is chaos want we kunnen eenvoudigweg niet meer zonder al onze digi biefstukken die die eigenlijk worsten zijn van de Hema.
  Wat onze opdracht is ? Onze opdracht of waar je daadwerkelijk voor in dit leven bent gestapt is het herinneren dat jij u en ik een spiritueel wezen zijn.

  We are not humans who have spiritual experiences,
  but rather spiritual beings who are having a human experience at the moment.

  Allen hier een heel gelukkig 1984, het zal zwaar worden wat ik je brom.

  Love

 4. ClairVoyance schreef:

  Als je de Atbash-code op het woord ‘Baphomet’ toepast, krijg je ‘Sophia’ zoals dat in het Hebreeuws wordt geschreven. Deze verborgen betekenis van het woord ‘Baphomet’ is voor het eerst ontdekt door dr. Hugh Schonfeld, deskundige op het gebied van de Dode-Zeerollen en schrijver van The Passover Plot.
  In het Grieks betekent ‘Sophia’ wijsheid. Ik las dat gisteren toevallig in het boek ‘ Cracking the Da Vinci Code’ van Simon Cox.(waar overigens natuurlijk ook weer zaken opzettelijk worden verzwegen of verkeerd weergegeven, zo wordt Baphomet beschreven als een wezen met bokkenhoofd en mannenlichaam, en dus geen woord over de toch vrij duidelijke Hermafrodiete kenmerken.)

 5. ClairVoyance schreef:

  Wel beetje lullig dat die robots van Her Goertzel een mensenstem hebben en Stephen Hawking het moet doen met een krakende robotstem. Iets om over na te denken.

 6. ZandInOgen schreef:

  MUST SEE: CRISPR, het paard van Troje en de katalysator voor AI

  • ZandInOgen schreef:

   Waar zat voorganger van Kajsa Ollongren, Dr. Ronnie ‘Mengele’ Plasterk ook al weer, oh ja?

   13 nov 2017 … Oud-minister en voormalig topwetenschapper Ronald Plasterk stapt over naar het bedrijfsleven. Plasterk treedt in dienst van het farmabedrijf Mytomorrows, dat ernstig zieke patiënten toegang biedt tot nog [[NIET]]-goedgekeurde medicijnen.]]
   https://www.nu.nl/carriere/5004422/plasterk-gaat-farmabedrijf-mytomorrows.html

   • ZandInOgen schreef:

    Vraag me af wat het IGZ (RIVM) hiervan vindt? Denk aan de befaamde griepvaccinatie gepusht door de Roel Coutinho’s en Ab Osterhauses van deze wereld

    In Nederland houdt de Inspectie voor de Gezondheidszorg ( IGZ ) toezicht op de bereiding, de kwaliteit en het gebruik van geneesmiddelen. Het RIVM ondersteunt het toezicht met wetenschappelijke adviezen en met laboratoriumwerk.

    Zie de uil (molech) symboliek aan het begin van Appies presentatie, maakt u zich geen zorgen ze hebben het beste met ons voor hèhè 😀

 7. ZandInOgen schreef:

  Wat wel duizenden jaren heeft gewerkt voor onze voorouders wordt door klaploper Katan van tafel geveegd:

  “Kennelijk circuleert nog steeds het idee dat de pitten goed voor je kunnen zijn. Op internet vind je nog steeds beweringen dat het kanker zou genezen en voorkomen en dat soort misdadige verhalen. Dat jaagt de verkoop aan en de winsten op dit soort middelen zijn fors. Het kost niks. Het is afval, abrikozenpitten.”
  https://www.rtlnieuws.nl/nederland/verbied-verkoop-abrikozenpitten-zon-zak-zou-vol-met-doodshoofden-moeten-staan
  https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/gert-74-bijna-dood-na-eten-abrikozenpitten-het-is-puur-vergif

  Gert ARTS hahaha ze weten het wel te brengen bij NAZI familiebedrijf (Mohn) Bertelsmann AG. Zwart is wit en vice versa…Sieg Heil

  • danny schreef:

   Ik heb het ook gezien, het is weer eer sluwe truc om de mensen te misleiden.
   Het probleem is ook dat bittere abrikozenpitten inderdaad een bepaald effect kunnen geven als je er in één keer veel van neemt.
   Maar het wordt producenten verboden om op de verpakking te vermelden waar de bittere abrikozen pitten voor zijn!
   Daardoor denken mensen dat het gewoon een ”snack” is, in plaats van een natuurlijk anti-kanker middel (wat het dus werkelijk is)

 8. ZandInOgen schreef:

  WIE STOPT DEZE H** VAN BIG FARMA:

  Gert Arts uit Roermond at een half zakje leeg. Het werd hem bijna fataal. “Ik heb een zeer zware vergiftiging gehad. Ik heb een tijd op het randje van de dood gezweefd.”

  G. Arts

  https://hypnotherapie.nl/praktijk-pagina/g-arts/

 9. ZalmInBlik schreef:

  @ZIO, doel bereikt lijkt me bah..:

  Erica Kruiderijen haalt alle zakken met abrikozenpitten uit de schappen. De keten doet dat vanwege de vergiftiging van een klant. Hij at de pitten en belandde daardoor op de intensive care.
  In de pitten zit cyanide, een zeer sterk gif, meldt RTL Nieuws vrijdag. De Voedsel- en Warenautoriteit adviseerde in 2007 om de etikettering van de zakken en de hoeveelheid aan te passen vanwege de giftigheid van de abrikozenpitten.
  https://www.nu.nl/eten-en-drinken/5067707/erica-kruiderijen-stopt-verkoop-abrikozenpitten-vergiftiging-van-klant.html

Leave a Reply

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten