Brein-Computer Interfaces al op korte termijn: kan Facebook straks onze gedachtes lezen? Antwoord: ja

Filed in NIEUWS ANALYSES by on 6 maart 2019 20 Comments

bron: youtube.com

Velen denken bij een brein-computer interface (BCI) aan SciFi films als The Matrix en geloven niet dat de technologie ooit zo ver zal komen. Criticasters geloven ook niet dat kunstmatige intelligentie (AI) ooit veel zal presteren, omdat de programmering van algoritmes door mensen gedaan wordt. Dergelijke kritiek is mijns inziens iets te lichtzinnig en gaat voorbij aan de praktische ontwikkelingen, waarin die algoritmes toch wel heel erg veel kunnen bereiken door veel data te vergaren en hierdoor heel snel kunnen leren. Natuurlijk zijn menselijk zaken als intuïtie of emotie nog een ver van mijn bed show, maar de vraag is of daar in de wereld van de AI überhaupt behoefte aan is. Wat wel duidelijk is dat de mensen die het meest fanatiek waarschuwen voor AI, zelf volop investeren in AI. Het argument daarbij is, zoals in het geval van Elon Musk, dat wanneer we AI niet kunnen verslaan, we er maar beter mee kunnen samensmelten. We kunnen nu eenmaal niet van de evolutie verwachten dat onze schedel groter wordt, zodat er nog meer neocortex in past en als we dus slimmer willen worden, moeten we ons brein in the cloud hangen; aldus Google topman Ray Kurzweil. De vraag is dan: zal dit ooit mogelijk worden en hoe snel al?

De vraag of het daadwerkelijk zo is dat de samensmelting met AI de enige oplossing is, is een nuttige om te stellen. Als je de technologie die dat kan realiseren niet zo de spuigaten uit laat lopen en beperkt voor medische of wetenschappelijke toepassingen, zal het wellicht zo’n vaart niet lopen, maar omdat we nu eenmaal in een wereld leven waarin de mensen aan de top vooral oorlogszuchtig zijn en het Hegeliaanse spel van wapenwedlopen spelen, ligt het in de lijn der verwachting dat er allerlei technologie in combinatie met AI op de markt komt die mensenlevens gaan eisen. Robots en drones die het volk in de gaten zullen gaan houden of robots op het slagveld. Het zijn allemaal ontwikkelingen die zeer actueel zijn. Als we nu al zien dat overheden het volk bespioneren, in wat voor situatie belanden we dan als mensen met het brein aan het internet komen te hangen? Er kan wel geroepen worden dat dat allemaal keurig gereguleerd zal gaan worden, maar je kan ook gewoon een stop op de ontwikkeling van AI zetten. Gelukkig is daar het oost-west paradigma dat dan altijd als alibi gebruikt kan worden: als Rusland en China autonome robots en AI ontwikkelen, moeten wij dat ook wel doen. Het Hegeliaanse spel van schijnbare tegenstellingen wordt keer op keer ingezet om te kunnen zeggen dat we de ontwikkeling geen halt toe kunnen roepen. En dus is er nog maar één optie en dat is de weg van meer AI en het samensmelten met die AI; zo luidt kort samengevat de argumentatie.

Natuurlijk is er best veel positiefs te melden over de actuele wetenschappelijke ontwikkelingen. Zo hebben we veel gehad aan de nanotechnologie, die het mogelijk heeft gemaakt om atomen en moleculen na te maken en nieuwe materialen te ontwikkelen. We kunnen bijvoorbeeld DNA namaken of synthetisch DNA maken. Omdat we het menselijk genoom in kaar hebben kunnen brengen, is het nu al mogelijk om een Google-achtige zoekfunctie in het menselijk lichaam te doen via CRISPR CAS 12. Dit alles hangt sterk samen met de kennis op het gebied van  nanotechnologie. We zijn hierdoor niet heel ver verwijderd van het herschrijven van de genetische foutjes die ziektes als kanker en HIV veroorzaken en dus kun je wel zeggen dat de onsterfelijkheid steeds dichterbij komt. Dit alles hangt samen met AI en het vergaren van data, waar analyserende algoritmes op los gelaten kunnen worden. Doordat we op nano-niveau kunnen kijken en ingrijpen in het menselijk lichaam, zien we ook grote vooruitgang in het in kaart brengen van de functionaliteit van onze hersenactiviteiten. Kunstmatige ledematen worden steeds verfijnder en de interactie tussen deze ledematen en het brein wordt ook steeds realistischer. Ondertussen is er zelfs in de biotech sprake van de ontwikkeling van levend weefsel en zo zou je kunnen verwachten dat de protheses van de toekomst meer nano-biologisch van aard zullen zijn. (Lees verder onder het filmpje)

We kunnen dus wel stellen dat in de nabije toekomst ziektes en veroudering een halt toe geroepen kunnen worden. Dat scheelt en hoop ellende, alhoewel natuurlijk vooral de rijken hier in eerste instantie van zullen profiteren. Google’s topman Ray Kurzweil noemt zichzelf een optimist. Als je namelijk kritisch bent en op de gevaren van AI wijst, ben je een pessimist. Ik schaar mezelf echter niet onder de groep pessimisten, maar kijk naar het simpele feit dat al deze technologische vooruitgang gepusht wordt door dezelfde grote bedrijven die enorme hoeveelheden big data opslurpen en ons dag en nacht kunnen bespioneren. Ik stel mezelf de simpele vraag: hoeveel vertrouwen heb ik in deze clubs als die eenmaal technologie in handen hebben die de grenzen van de privacyschending oprekken tot in ons brein? Wat als Wikipedia en het nieuws nu al gekleurd zijn? Moet ik het dan wel zo fantastisch gaan vinden dat ik direct toegang heb tot al die data (omdat ik door die ontwikkelingen op het gebied van AI en nanotech straks een brein-interface kan krijgen)? Alles draait feitelijk om vertrouwen in overheden en grote bedrijven als we ze straks toegang tot ons brein geven. En eerlijk gezegd moet ik u bekennen dat ik dan geen optimist ben, maar een realist: ik vertrouw ze voor geen centimeter. Velen zullen echter vinden dat dat allemaal niet zo relevant is, zoals hele volksstammen inmiddels weten dat Google en Facebook hun smartphone waarschijnlijk aftappen. Mensen kiezen voor gemak en genot en nemen het risico voor lief onder het mom van “ik heb niets te verbergen”.

Hoe ver staat het er eigenlijk voor met de ontwikkeling van die brein-computer interfaces? Best wel ver. Niet voor niets startte Elon Musk al in 2016 het bedrijf Neuralink. Op 29 januari jl. publiceerde de Columbia universiteit een rapport op de website nature.com waarin toegelicht wordt hoe breinactiviteit in de audio-cortex door AI vertaald kan worden in gehoor en spraak:

By monitoring someone’s brain activity, the technology can reconstruct the words a person hears with unprecedented clarity. This breakthrough, which harnesses the power of speech synthesizers and artificial intelligence, could lead to new ways for computers to communicate directly with the brain.

“In this scenario, if the wearer thinks ‘I need a glass of water,’ our system could take the brain signals generated by that thought, and turn them into synthesized, verbal speech. This would be a game changer. It would give anyone who has lost their ability to speak, whether through injury or disease, the renewed chance to connect to the world around them.”

Feitelijk betekent dit dat de techniek al bestaat om letterlijk gedachten te lezen. Dat zijn geen complottheorieën. Dat zijn keiharde wetenschappelijk feiten. Natuurlijk is dat ook weer een fantastische ontwikkeling die toegepast zou kunnen worden om dove mensen weer te kunnen laten horen of om mensen telepathisch over het internet te kunnen maken. Ook wordt het vast reuze handig in de wereld van the internet of things. Je kunt dan vermoedelijk je Microsoft Hololens 2 nog eenvoudiger bedienen en als je denkt “brr, het is koud hier” kan je smart home je verwarming een beetje hoger zetten, maar ik ben een realist en zie tegelijk de gevaren.

De stand van zaken op het gebied van brein-interfaces is op dit moment in het zichtbare veld best wel amateuristisch, omdat er namelijk nog sprake zou moeten zijn van een operatieve ingreep. In de mainstream zien we dan ook de aankondiging van een breinchip die je IQ tot wel 200 kan verhogen door je met het internet te verbinden (zoals hier op CBS News), maar dan wel na een chirurgische ingreep. Elon Musk kondigde november 2018 aan dat zijn Neuralink oplossing ook een medische ingreep zal vereisen. Kijkt u zelf maar even en lees verder onder het filmpje.

Vermoedelijk gebruikt Elon Musk de technologie genaamd Neural Dust dat ontwikkeld werd door de ‘Department of Electrical Engineering and Computer Sciences and Helen Wills Neuroscience Institute, University of California, Berkeley’. Leest u hier even de samenvatting van deze technologie:

A recent theoretical paper has described a system concept termed ‘neural dust’- a miniaturized low power system to support brain–computer interfaces (BCI) and monitor the brain from inside. Embedded in the brain, the intelligent dust particles could form an entirely new form of BCI, say Berkeley Engineering researchers.

A major hurdle in brain-computer interfaces is the lack of an implantable neural interface system that remains viable for a lifetime. This paper explores the fundamental system design trade-offs and ultimate size, power, and bandwidth scaling limits of neural recording systems.

A network of tiny implantable sensors could function like an MRI inside the brain, recording data on nearby neurons and transmitting it back out. The smart dust particles would all contain an extremely small CMOS sensor capable of measuring electrical activity in nearby neurons. The researchers envision a piezoelectric material backing the CMOS capable of generating electrical signals from ultrasound waves. The process would also work in reverse, allowing the dust to beam data back via high-frequency sound waves. The neural dust would also be coated with polymer.

Probably the biggest challenge is implanting the neural dust particles in the cortex. Dongjun Seo and colleagues say this can probably be done by fabricating the dust particles on the tips of a fine wire array, held in place by surface tension. This array would be dipped into the cortex where the dust particles become embedded.

De vraag is nu hoe lang het nog zal duren voordat nanobots onze hersenen binnen zullen kunnen dringen om zo de hersenen online te brengen zonder chirurgische ingreep (via een vaccin bijvoorbeeld). Het probleem daarin blijft de zogenaamde Blood Brain Barrier (BBB), die de hersenen van de bloedbaan scheidt. Dit vernuftige systeem in het menselijk lichaam voorkomt vooral dat onze hersenen gevoelig kunnen zijn voor de invloed van virussen en bacteriën. Met de ontwikkeling van een via een 3D printer nagemaakte realistische kopie van de BBB, kan de wetenschap nu kijken hoe ze dit probleem nog kunnen tackelen. Het zal daarom vermoedelijk nog een kwestie van tijd zijn tot nanobots zich door deze BBB boren om het daarna weer te dichten. Dan is een operatieve ingreep voor Musk’s brein-interface niet meer nodig.

Ook Facebook houdt zich bezig met de ontwikkeling van computer-brein interfaces, “soft” robotics en bijvoorbeeld een project dat het horen door een armband mogelijk maakt. In deze Fabebook post van 2 jaar geleden zei Mark Zückerberg het volgende:

A few minutes ago at F8, we shared a project we’re working on that will one day allow us to choose to share a thought, just like we do with photos and videos.

Our brains produce enough data to stream 4 HD movies every second. The problem is that the best way we have to get information out into the world — speech — can only transmit about the same amount of data as a 1980s modem. We’re working on a system that will let you type straight from your brain about 5x faster than you can type on your phone today. Eventually, we want to turn it into a wearable technology that can be manufactured at scale. Even a simple yes/no “brain click” would help make things like augmented reality feel much more natural.

Technology is going to have to get a lot more advanced before we can share a pure thought or feeling, but this is a first step.

Het is dus duidelijk dat de technologie al bestaat. De post van Zückerberg is twee jaar oud en inmiddels is er dus de ontwikkeling van het omzetten van realtime gescande gedachten in spraak en gehoor (zoals hierboven beschreven). Het is dus nog een kwestie van marketing om het grote publiek te overtuigen straks vrijwillig aan de brein-computer interface te gaan. Dat zal natuurlijk vooral gepusht worden in het behalen van betere studieresultaten en het verhogen van je IQ. Vermoedelijk zullen daarom de rijken der aarde als eerste over de streep getrokken worden.

Op de vraag “Kan Facebook straks onze gedachtes lezen?” is het antwoord dus volmondig “ja”. De grote vraag aan u is: Wilt u dat de wereld zich zo ontwikkelt dat we straks meer en meer in cyborgs veranderen (lees dit artikel) en vertrouwt u de grote technologie bedrijven en overheden wanneer zij instaat zullen zijn uw gedachten te lezen?

Onderstaande video is uit 2017. Inmiddels is Google’s Alpha Go in staat om binnen no-time, zonder enige voorkennis, het spel te leren spelen en de beste spelers ter wereld te verslaan. De dreiging van AI wordt steeds reëler, maar de vraag is of het samensmelten met AI de oplossing is of dat AI juist in toom gehouden moet worden. Moeten wij de AI (en de grote technologie bedrijven die dit pushen) misschien simpelweg niet langer de ruimte geven om te groeien en niet meegaan in de trend van weer een volgend slimmer en (nog meer) spionerend apparaat. Hoever laten we ons meeslepen? Gaat u straks ook aan de brein-computer interface?

Bron linkvermeldingen: aabme.asme.org, nature.com, neurogadget.net, scitecheuropa.eu, businessinsider.com, futurism.com

128 Shares

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

About the Author ()

Comments (20)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ZalmInBlik schreef:

  Deze tech (Smart Dust/Augmented Reality) is afkomstig uit de labs van DARPA en Musk is niet meer dan een sales mannetje die wereldwijd loopt te pitchen voor financiën etc. Het is handiger om figuren zoals Regina Dugan achter de schermen in de gaten te houden om te zien wat er daadwerkelijk gaande is…
  https://web.archive.org/web/20110308132656/https://www.darpa.mil/WorkArea/DownloadAsset.aspx?id=2391
  In 2013, Regina was appointed as the Board of Varian Medical Systems, Inc. (NYSE: VAR),[16] and in July 2014 she was appointed as the Board of Zynga (NASDAQ: ZNGA)

  The changes wrought by communications and computers make for an extraordinarily interwoven society whose members are in continuous and close audio­visual contact—constantly interacting, instantly sharing the most intense social experiences, and prompted to increased personal involvement in even the most distant problems. The new generation no longer defines the world exclusively on the basis of reading, either of ideologically structured analyses or of extensive descriptions; it also experiences
  and senses it vicariously through audio­visual communications.

  The new reality, however, will not be that of a “global village.” McLuhan’s striking analogy overlooks
  the personal stability, interpersonal intimacy, implicitly shared values, and traditions that were important
  ingredients of the primitive village. A more appropriate analogy is that of the “global city”—a nervous, agitated, tense, and fragmented web of interdependent relations. That interdependence, however, is better characterized by interaction than by intimacy. Instant communications are already creating something akin to a global nervous system. Occasional malfunctions of this nervous system—because of blackouts or breakdowns —will be all the more unsettling, precisely because the mutual confidence and reciprocally reinforcing stability that are charac­teristic of village intimacy will be absent from the process of that “nervous” interaction.
  Between Two Ages – America’s Role in the Technetronic Era  pag. 13

 2. ZalmInBlik schreef:

  Do you have a facebook?

  First ask about the funding
  Follow the money trail…
  This video reveals the true aim of the Facebook conspiracy: Data mining for the CIA

  The connection between Facebook & DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) has some grotesque tentacles: the Information Awareness Office (IAO); TIA (Total Information Awareness, renamed Terrorism Information Program); and TIPS (Terrorism Information and Prevention System).

  But as bad as the beginning of Facebook is, the parallels between the CIA’s backing of Google’s dream of becoming “the mind of God,” and the CIA’s funding of Facebook’s goal of knowing everything about everybody is anything but benign.

 3. Zonnetje schreef:

  Voor zover ik het goed begrepen heb, word je dan 24/7 in de gaten gehouden door the usual suspects. Ze hebben je brain dan gehackt. De vraag is dan wat zijn je eigen gedachten en van het Systeem? Worden je gedachten geheel dan wel gedeeltelijk verdrongen, gewist, door interferentie of iets dergelijks? Hoe weet je dat je dan bestaat? Hoe zit het met onze Soul? Soul Snatchers komen er aan.
  Worden wij dan direct gestraft voor het hebben van de ‘verkeerde’ gedachten’? Dus nog voor je iets daadwerkelijk gedaan zou hebben. Gedachtepoltie die je in je brain vermanend toespreekt? Welkom in de geupdate Orwell’s 1984 2.0.
  Nogmaals wat mij betreft Regime Change per direct!!

  • Martin Vrijland schreef:

   Ja, die kant gaat het op.
   Ik hoor je vaak ‘regime change’ zeggen, maar de enige regime change die werkt is die waarop iedere individuele ziel besluit het gezag van bovenaf niet langer te accepteren en het spel niet langer te spelen volgens de regels van het script. Pas dan gaan er zaken veranderen. De kracht van die keuze van 1 individuele ziel kan al grote impact hebben op de totale simulatie.

   • Zonnetje schreef:

    Beste Martin, ik geloof dat je een idealistische visie hebt en nog verwachtingen hebt van het gewone volk welk ik als perfect slaves beschouw.

    The usual suspects zullen hun sleutelposities nimmer vrijwillig opgeven. Daarvoor is een type als Fortuijn nodig om de bestaande status quo te veranderen. Mijn bescheiden mening.

 4. ZalmInBlik schreef:

  Bio Hacking (oa CRISPR) werd gepromoot in Barcelona tijdens MWC19, gesponsord door een bank Sabadell (BStartup) en GSMA

  De volgende personen waren aanwezig bij het betreffende event afgekort met 4YFN (Years from Now), wat betekent dat tussen 2023-2030 chipping mainstream wordt

  Sanderson Jones
  Ghislaine Boddington
  Edgar Pons Forn
  Anna Puigoriol
  Alex Rodriguez Vitello

 5. Riffian schreef:

  Change agents / influencers zoals Rogan en Musk exposed

 6. guppy schreef:

  https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2274944-knutselen-aan-dna-wat-vindt-nederland.html

  De NOS volgt je onderwerpen 😉

  Wat nou als de god van deze planeet expres foutjes in ons dna gemaakt heeft, zodat wij dolgraag ons dna vrijwillig laten aanpassen. De heersende groep op deze planeet die dit kopieert doet eigelijk hetzelfde, ze creëren hiv virussen en dergelijke zodat wij straks vrijwilig op hun netwerk gaan.

  Toch denk ik dat de God buiten deze matrix ons zoveel kracht heeft gegeven om een weg eruit te vinden. Deze God is niet op deze planeet aanwezig, alleen anwezig via onze orginele verbinding. Vandaar dat ze ons bewustzijn vanaf dag een in slaap willen sussen, zodat ze onze (schepings) kracht kunnen stelen.

 7. guppy schreef:

  Ik moet er wel bij zeggen dat ik wel in een hogere energie boven onszelf geloof, deze is wel in dienst can het geheel.

  Anders ben ik net als Lucifer en denk ik dat ik de enige echte God/ziel ben.

  Jij hebt er al het een en ander over losgelaten maar ben wel benieuwd waar het ooit begonnen is. Hoe denk jij hier over? Ik het het niet over het nieuwe begin hier op aarde maar het begin.

 8. mb. schreef:

  Onlangs filmpje gezien over basketballers in de VS. Mensen stellen dat ze te accuraat schieten, veel sneller dan normaal herstellen (ook gezien leeftijd) ….

  Wellicht spelen er al (deels) robotmensen mee in diverse sporten.

Leave a Reply

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten