Chinese app waarschuwt voor mensen met schulden in je omgeving

Filed in NIEUWS ANALYSES by on 23 januari 2019 9 Comments

bron: chinadaily.com

We hadden al het Sesame credit systeem in China; een puntensysteem dat mensen beloont als ze bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen en afstraft als ze overtredingen begaan. Daarnaast zorgt dat systeem ervoor dat je credits negatief beïnvloed worden door omgang met mensen met een lagere score en positief bij mensen met een goede score. Wie de Black Mirror series op Netflix kent, heeft vast wel de episode gezien waarin het effect van een dergelijk systeem duidelijk wordt. De nieuwste app in China doet daar nog even een schepje bovenop. Deze app toont een soort radarbeeld en laat zien of je binnen een straal van 500 meter in de buurt bent van iemand met schulden.

U kunt zich voorstellen wat de combinatie van dergelijke programma’s voor een effect kunnen hebben als je bijvoorbeeld probeert je Sesame credit score hoog te houden. Dat zou kunnen betekenen dat mensen als een gek alle kanten oprennen als er iemand met schulden in hun buurt komt om zo te voorkomen dat hun score daalt. Uitsluiting van de zwakkeren in de maatschappij is dan al snel een feit.

Nou is China voor de meeste mensen nogal een ver van mijn bed show en dus zullen de meesten hun schouders ophalen. “China? Dat is het land van een dictatuur en het land dat eigenlijk één van onze grote vijanden is samen met Rusland, want wij houden van Amerika.” Zo zijn we geprogrammeerd. Het is wel handig dat we naar de Action kunnen om goedkope kinderarbeid producten uit China (?) te kopen, maar verder hebben we niet zoveel met dat land. Dat er daar meer controle op alles en iedereen heerst en dat je opgesloten wordt als je niet naar de pijpen van de communistische partij danst, wisten we al.

Wat we niet weten is dat we in het Westen eigenlijk helemaal niet zoveel achterlopen op China. Daar heerst dan wel een openlijke dictatuur, maar bij ons is het allemaal wat meer in het geniep. De westerse democratieën onderscheiden zich ten opzichte van China door het volk de ogen dicht te smeren met de schijn van inspraak die al jaren succesvol geschied onder de noemer ‘democratie’. Dat is iets complexer en lastiger te realiseren dan een communistische openlijke dictatuur. Je moet dan namelijk nogal wat acteurs opleiden die allerlei smaakjes en meningen in de maatschappij vertolken en dan geef je het volk stemrecht. De politiek en media werken vervolgens samen om deze illusie van inspraak te verkopen. Feitelijk is het echter een stille dictatuur die verkocht wordt als ‘democratie’.

Op het gebied van data verzameling geldt eigenlijk hetzelfde. In China wordt er gewoon openlijk gebouwd en gewerkt met bovengenoemde beschreven systemen. Ook AI (kunstmatig intelligente) systemen gebaseerd op gezichtsherkenning in combinatie met big data uit internetverkeer of betalingsverkeer worden openlijk geïntroduceerd. In Nederland en andere EU landen wordt het allemaal veel liever verpakt dan in China. In China heerst vooral de duidelijkheid en de angst om hard gestraft te worden. In de EU gaat het allemaal wat liever. Daar wordt altijd en stelselmatig de Problem, Reaction, Solution methode toegepast om ervoor te zorgen dat het volk de nieuwe politiestaat maatregelen openlijk omarmt. Wij willen meer camera’s op straat en willen liefst ook de camera’s aan onze gevels delen met de big data systemen van de politie, omdat we bang zijn gemaakt met de schijn van criminaliteit en terreur en dus de “oplossing” omarmen. Toch wordt zo gestaag gebouwd aan een vergelijkbare digitale dictatuur. Gelukkig houdt het gros van het volk vast aan de gedachte “Ik heb toch niets te verbergen”.

Ook in Nederland hebben we al bijvoorbeeld het Criminaliteits Anticipatie Systeem (CAS). Dat woordje ‘criminaliteit’ moet er wel voor staan, omdat dat u het gevoel geeft dat er een probleem mee getackeld wordt. Feitelijk zou het gewoon Spionage en Anticipatie Systeem moeten heten. Dat systeem van de landelijke politie analyseert net als in China simpelweg alle big data die er maar over individuen te verzamelen valt en probeert zo toekomstige gedragingen te voorspellen. Koppel alle gegevens over iemands financiële transacties, banksaldo, schulden, social media gedragingen, media kijkcijfers, smart meter gegevens, opgepikte bewegingen op camera’s (die overal hangen), medische dossiers enzovoort aan elkaar en je kunt een vrij nauwkeurig beeld van ieder individu en van groepsgedrag vormen en dus inderdaad voorspellingen gaan doen. U kunt zich voorstellen hoe veel meer gegevens dat oplevert dan de peilingen van Maurice de Hond tijdens de verkiezingen. Aan de ene kant heb je de media, social media en alternatieve media om de perceptie sturende beïnvloeding via onder meer politici en deskundigen te doen (en allerlei andere liminale en subliminale beïnvloeding) en andere andere kant kun je alles tot in de fijnste details meten: 24×7. Meten is weten en dus kun je daarop sturen. Het titeltje ‘criminaliteits anticipatie’ is dus een prachtig dekmantel.

In het westen geschiedt alles dus veel meer in het geniep. China is echter een mooie proeftuin voor dergelijke systemen en dus is het waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat wij ook met dergelijke systemen geconfronteerd zullen worden. Via social media worden we al langzaam gewend gemaakt aan likes, smiles en recensies; de voorlopers van credit systemen. Op sites als airbnb kom je eigenlijk al nauwelijks aan huurders als je niet de juiste beoordelingen hebt. Dit geldt voor vele andere websites. Heb je eenmaal één slechte recensie dan moet je al veel meer je best doen om toch nog aan de bak te komen.

De grote vraag is natuurlijk of de voordelen van al dat internet gebruik niet opwegen tegen bovengenoemde keerzijdes. In het dagelijks gebruik hebben we er toch wel erg veel gemak van. Even Facetimen met de kinderen of de halve dag Whatsappen met alles en iedereen is toch wel leuk en ondanks alle inmiddels ingestelde censuur zijn we toch nog steeds blij met al die leuke filmpjes en foto’s die we op de Facebook tijdlijn of (voor de jongeren) Instagram en Snapchat voorbij zien komen. Ach en dat er wat gefilterd wordt op “nepnieuws”, vinden we ook wel best. We zijn al snel geneigd om ons niet zo druk te maken over het idee dat we bepaalde dingen dan misschien wat minder onder ogen krijgen. “Er zal vast wel een kern van waarheid in dat nepnieuws verhaal zitten en een beetje censuur liggen we niet wakker van”. En dat is precies het sluipende proces waarmee de stille dictatuur en politiestaat zich steeds verder opdringen. We zijn verslaafd gemaakt aan de schijnvrijheid die het internet biedt en zien niet dat we de bouw van ons eigen web ongewild steunen. De eigenschap van een spinnenweb is doorgaans dat wanneer je er eenmaal in zit, je ingekapseld worden en uiteindelijk opgegeten door de spin. Zal dat ook gelden voor het steeds meer fijnmazig wordende wereld wijde web (www)? Is het nog mogelijk om je uit het web te ontworstelen? Willen we ons nog uit het web ontworstelen?

Bron linkvermeldingen: imdb.com, zerohedge.com, lindanieuws.nl

67 Shares

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

About the Author ()

Comments (9)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. bezem schreef:

  Misschien wordt het tijd dat we een “Google”Robot gaan gebruiken. Dan gaat je computer en/of telefoon 24 uur per dag willekeurig zoek op het www. Ik ben aan het onderzoeken of iemand zoiets kan maken. Hopelijk gaan dan héél veel mensen dat gebruiken en kunnen de algoritmes van Google de prullebak in.
  Als deze mensen dan ook weer contant geld gaan gebruiken en meer face to face contact zoeken i.p.v. via whatsapp of messenger zijn we op de goede weg.

 2. Waarom wil je dit weten? schreef:

  Er bestaan al apps / plugins met dat doel: https://cs.nyu.edu/trackmenot/

  Nog een mooie: https://www.eff.org/nl/node/99095

 3. ZalmInBlik schreef:

  In Neanderland is het al in opkomst en heeft de social engineering er voor gezorgd dat massa’s elkaar controleren en corrigeren, de Kampfgeist wordt ook hier weer hoog gehouden en we zien een geraffineerde doch gestage ontwikkeling richting technologische Goelagkampen.

  Whatsapp Buurt preventie (NSB groepen)
  https://wabp.nl/

  https://www.youtube.com/results?search_query=whatsapp+buurtpreventie&sp=CAI%253D

  • ZalmInBlik schreef:

   De MIVD..ik bedoel Thales laat zien welke koers er gevaren dient te worden in Neanderland, goed voorbeeld doet volgen toch 😀 ?
   https://connect.thalesgroup.com/nl/news/smart-l-thales-gehackt

   WOENSDAG 23 JANUARI 2019, 19:14
   Thales redt levens en helpt misdaden oplossen met kunstmatige intelligentie

   Thales Hengelo heeft een software ontwikkeld waarmee levens gered kunnen worden en misdaden opgelost. Kunstmatige intelligentie bundelt datastromen en kan zelf een vluchtroute voorspellen.

   De software van het Hengelose elektronicabedrijf combineert en analyseert informatie uit openbare en niet-openbare bronnen zoals bewakingscamera’s, verkeerslussen in de weg en sociale mediaberichten en kan snel worden ingezet. Onder normale omstandigheden gelden wettelijke beperkingen voor het delen van verschillende soorten informatie, maar in noodgevallen (terrorisme, levensbedreigende situaties) is het toegestaan verschillende informatie- en databronnen te combineren. Volgens Thales “kunnen zo levens worden gered, misdaden opgelost en grote schade worden voorkomen”.
   https://m.rtvoost.nl/nieuws/306233/Thales-redt-levens-en-helpt-misdaden-oplossen-met-kunstmatige-intelligentie

   • ZalmInBlik schreef:

    Volgens Sergei Boeke, oud-MIVD’er en onderzoeker bij de Universiteit Leiden, is het vermogen om hoogwaardige doelen uit te schakelen „nog niet aanwezig”.

    Oud-MIVD-baas Cobelens, vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van het cybercommando, ziet het met stijgende irritatie aan. Hij ziet „vooral regeltjes”. Typisch Nederland om alles keurig via wettelijke kaders te willen doen, zegt hij. De cyberwereld is nu eenmaal een beetje ‘wild west’. „Andere landen zoals de VS begrijpen dat. Ze gaan soepeler met wetgeving om en durven meer.”

    ‘Normale’ militairen
    Veel DCC’ers waren ooit ‘normale’ militairen. Ze kwamen bovendrijven omdat ze bovengemiddelde kennis hadden van ICT, zoals een oud-systeembeheerder bij een bibliotheek en een afgezwaaide Apache-piloot die met ingewikkelde systemen moest vliegen. Na een training bij Fox-IT werden de opgeleide hackers een jaar geplaatst bij een organisatie in de private sector om praktische ervaring op te doen. Het DCC heeft samenwerkingsverbanden met bedrijven als Thales, KPN en Certified Secure.
    https://m.nrc.nl/nieuws/2018/12/18/het-cyberleger-is-er-wel-maar-mag-weinig-a3099254

   • Martin Vrijland schreef:

    Tja..en die terrorisme dreiging wordt kunstmatig hoog gehouden: dus het gebeurt altijd

    Em met ‘het’ bedoel ik natuurlijk het altijd en overal weggraaien en combineren van data.

 4. Camera 2 schreef:

  Je kunt na je universiteit studie onderzoek doen en dat onderzoek wordt 90 van de 100 keer betaald door vadertje staat.
  Dus de uitkomst van het onderzoek dient de staat natuurlijk wel iets te dienen in het voordeel van de staat. (nadelig effect van een onderzoek is natuurlijk logisch dat je subsidie voor het onderzoek ingetrokken wordt)
  Tuurlijk niet altijd, want dat zou opvallen.
  Hier weer een onderzoeker met de prachtige naam Burger…, lees maar verder in link van de pulpkrant van slapend Nederland.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/3061030/miljoenen-mensen-liken-en-delen-pulpnieuws

Leave a Reply

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten