De top van het OM is ziek: de stront spuit er aan alle kanten uit

Filed in NIEUWS ANALYSES by on 16 mei 2018 8 Comments

Relaties op het werk schijnen de normaalste zaak van de wereld te zijn, maar als OM topman Marc van Nimwegen met 2 top hoofdofficieren een relatie blijkt te hebben, mag dat toch vraagtekens oproepen. Het NRC kwam met een publicatie die de burger de indruk moet wekken dat journalistiek in Nederland nog steeds onafhankelijk is, maar vermoedelijk was het meer een ‘moetje’ als je benaderd wordt door andere hoofdofficieren. Als je dan nog je mond houdt, wordt het wel heel lastig om nog de illusie hoog te houden dat de journalistiek onafhankelijk is. Dat is het natuurlijk niet, maar soms moet je wel met zaken naar buiten komen om het volk die indruk te wekken. Bovendien is het een uitgelezen kans om een oud bolwerk van de macht eens lekker op te schonen.

We hadden al de Demmink zaak, die vooral door katvanger Micha Kat moest mislukken, omdat die met allerlei ongegronde valse beschuldigingen kwam, waarbij het vooral draaide om afpersing van de Nederlandse staat in dienst van de familie Poot rondom de Chipshol affaire (de familie wilde miljarden claimen voor gronden rondom Schiphol). Diezelfde Micha Kat noemt structureel iedereen pedofiel bij wie hij ‘in opdracht van’ iets gedaan moet zien te krijgen. Dat ondermijnt alle geloofwaardigheid. Wil dat zeggen dat pedofilie binnen het OM niet voorkomt? Nee, want dat bleek wel toen officier van justitie Vincent L. dit jaar vervolgd werd voor seks met een minderjarige jongen. Dat roept meteen de vraag op: Is Vincent L. ook via vriendjespolitiek officier geworden? En van wie was hij dan een vriendje?

We hebben nu in ieder geval van 1 ding bewijs, namelijk dat er binnen het OM een cultuur heerst van vriendjespolitiek waar het gaat om het invullen van bepaalde topposities. Datzelfde zal dan ongetwijfeld gelden voor de lagere rangen. En we weten nu ook dat die posities decennia lang bekleed kunnen worden door dezelfde topmensen. De zaak Marc van Nimwegen, die een relatie bleek te hebben met hoofdofficier Marianne Bloos en tevens met hoofdofficier Heleen Rutgers (wat naar buiten kwam toen een eigen observatie team hen “per ongeluk” betrapte), toont wel aan dat er ten minste 2 gevallen zijn van vriendjespolitiek binnen het verkrijgen van mooie posten. We weten ook dat er geen kritiek mogelijk zou zijn op diezelfde hoofdofficieren. Dat betekent dat we niet anders kunnen concluderen dan dat de mensen die in dit land personen aanklagen om ze achter de tralies te krijgen, dit niet in neutraal overleg doen, maar dat daarbij de persoonlijke relatie tussen de officieren, hoofdofficieren en de top een heimelijke doch belangrijke invloedrijke factor is.

Saillant detail in deze zaak is dat Marc van Nimwegen de portefeuille personeelsbeleid onder zijn hoede had. De man kon dus heel gemakkelijk zijn liefjes op posities zetten die hij wilde. Hoewel e.e.a. jaren lang ontkent is lijkt er sprake te zijn van een clubje dat haar roots in Breda heeft, dat met name elkaar naar voren schuift. Dit is wat het NRC daarover meldt:

Volgens een aantal hooggeplaatste aanklagers is de sfeer in de groepsraad de afgelopen jaren verder verslechterd omdat er binnen de eigen organisatie steeds meer sprake is van „een monocultuur” die tegenspraak bemoeilijkt. De topfuncties bij het Openbaar Ministerie – waar 885 fte’s officieren van justitie werken – zijn de laatste tien jaar opvallend vaak in handen gekomen van magistraten die zijn opgeleid in, of de baas zijn geweest van, het relatief kleine parket van Breda. In de huidige OM-groepsraad van zeventien personen zitten zes leden met ‘Bredase wortels’. Zelf noemen deze magistraten zich gekscherend ‘de Brabantse maffia’ van het OM. Collega’s spreken van „een soort Brabantse studentenvereniging”.

„Het is een vriendenclub die elkaar vooruit helpt en het zijn aanklagers die elkaar vrijwel nooit tegenspreken.”

De huidige OM-baas Van der Burg was tien jaar aanklager in Breda, zijn voorganger Bolhaar was daar zijn baas en werkte acht jaar in Breda. Van Nimwegen was kabinetschef van de hoofdofficier van justitie in Breda. De hoofdofficieren van justitie in de drie grootste steden van het land zijn nu ook allemaal ‘Brabanders’. „Het is een vriendenclub die elkaar vooruit helpt en het zijn aanklagers die elkaar vrijwel nooit tegenspreken”, zegt een hooggeplaatste officier van justitie. Hij wijst erop dat naar de functie van hoofdofficier van justitie niet kan worden gesolliciteerd. Het college van pg’s kiest zelf de kandidaten. Hij waarschuwt voor nepotisme.

Ook de naam van voormalig OM baas Herman Bolhaar duikt dus weer op. Leest u het gehele stuk hier maar even. Wat vooral en meteen opvalt is dat het NRC gelijktijdig een poging doet om het verhaal een wending te geven richting ‘relaties op de werkvloer’ en beleid daar rondom. Het artikel wordt dan ook heel tactisch afgesloten met opmerking van een oud-rechter in het Europese Hof voor de Rechten van de Mens en van 1991 tot 2004 werkzaam binnen het Openbaar Ministerie, genaamd Egbert Myjer. Dit is het opmerkelijke slot van het NRC artikel en riekt alles naar ‘down playen’:

Egbert Myjer, oud-rechter in het Europese Hof voor de Rechten van de Mens en van 1991 tot 2004 werkzaam binnen het Openbaar Ministerie, is enigszins verbaasd over de ophef. Myjer was in 2000 voorzitter van de werkgroep die de eerste Gedragscode Openbaar Ministerie ontwierp. Het leerstuk ‘intieme relaties’ tussen collega’s werd toen niet behandeld. „Twee hoofden van parketten of twee andere OM’ers die op verschillende parketten werken, hebben hun eigen verantwoordelijkheid. Ik kan me niet voorstellen dat zo’n relatie invloed kan hebben op de manier waarop ieder voor zich het eigen parket leidt of daar werkzaam is.”

Het verzwijgen van een liefdesrelatie kan volgens de rechter overigens wel een reden zijn voor ontslag. Twee jaar geleden oordeelde de kantonrechter in Noord-Nederland dat een financiële instelling terecht om ontbinding van de arbeidsovereenkomst vroeg van een lid van het managementteam. De werknemer had door te jokken over een relatie in de top van het bedrijf gezorgd voor een „onherstelbare vertrouwensbreuk”.

Het lijkt er dus op dat deze zaak vooral gebruikt zal worden om er voor te zorgen dat er meer openheid zal komen over ‘relaties op de werkvloer’ en het ‘omhoog neuken’ dus meer uit het geniep gehaald zal worden. Betekent dat ook dat de voorkeursbehandeling of cultuur van vriendjespolitiek weggenomen wordt? Het is duidelijk dat het Openbaar Ministerie zo rot is dat de stront er aan alle kanten uitspuit. De vraag is alleen of je een kankergezwel zichzelf kunt laten genezen of dat het kwaadaardig gezwel weggesneden moet worden. Waarschijnlijk gaat het allemaal ge-downplayed worden en gaan er wat mensen een oneindig durende sabbatical inclusief chauffeur (zwijggeld) krijgen.

Het OM is rijp voor bestraling, maar hoe los je dat op in een land waarvan we inmiddels al weten dat zo’n beetje alles draait om de schone schijn. We leven onder de illusie van democratie en een heimelijke dictatuur van de aristocratie die haar dictatoriale bestuur vanuit de Europese Unie zelf heeft opgetuigd via haar Bilderberg clubje (Prins Bernhard) en geheime genootschappen. Voor de oplettende burger moet het nu wel duidelijk zijn dat Nederland één grote commissie Stiekem is. Het is dus aan het volk om het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren in iedere rechtszaak die loopt. Mijn advies is om in iedere rechtszaak te doen wat je bij rechters doet die mogelijk persoonlijk te betrokken zijn bij een zaak: ‘wraken’. Het zal juridisch en bij wet ongetwijfeld niet vastgelegd zijn, maar ik zou een wrakingsprocedure tegen het OM starten, waarbij het OM haar onafhankelijkheid eerst maar eens aan moet tonen. Feitelijk kunnen we concluderen dat we niet alleen een ziek landsbestuur hebben, maar ook een zieke openbare aanklager. Dat roept meteen de vraag op: Hoe zit dat eigenlijk met de carrière cultuur binnen de rechtbanken?

Bron linkvermeldingen: nrc.nl, nrc.nl

59 Shares

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

About the Author ()

Comments (8)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Zonnetje schreef:

  Niet valt uit te sluiten dat de openbaarheid over de handel en wandel van de OM topman en de 2 hoofdofficieren van justitie is ingegeven om ze weg te krijgen. Dit wegkrijgen kan alleen met medeweten van andere hoge OM topmannen en officieren van justitie die azen op de functies die dan vrijkomen, een interne machtstrijd. Een publicatie is dan nog even een laatste zetje. Nogmaals de openbaarheid in de kranten is alleen mogelijk als de STAAT daar toestemming voor heeft gegeven. Anders zou dat nooit gepubliceerd worden, doofpot!
  Wraking van het OM is geen slecht idee echter in Nederland is dat wettelijk niet mogelijk. Alleen rechters kunnen gewraakt worden voor de vorm. Want uiteindelijk is het toch corrupte toga-rechtspraak die dient om de status quo te bevestigen en te handhaven van de macht van een bepaalde groep. Voor de goede orde corrupt zijn is als ambtenaren niet doen/nalaten waarvoor ze aangesteld zijn en/of de wet niet toepassen omdat deze de Groep niet uitkomt.

  • Martin Vrijland schreef:

   Mee eens!

   • ZalmInBlik schreef:

    Er hangt niet voor niets in iedere rechtszaal een metershoge potret van Willy van Orange

    Je mantiendrai = ik zal handhaven (in naam der koning), daarnaast legt het togatuig een eed af “In naam der koning” en vallen de advocaten onder de deken (Nederlandse Orde van Advocaten) die waakzaam en dienstbaar is aan…je raad het al

 2. ZalmInBlik schreef:

  Dit land gaat ten onder aan incompetente corrupte moreel failliete idioten die o.b.v. manipulatie, chantage, list, bedrog enz. de topposities weten te bekleden. Een appèl doen op moraal/rechtvaardigheid heeft geen zin, aangezien de meerderheid meeloopt in dit zieke systeem en dus indirect dan wel direct blaam treft.

  Breda is verder de hub naar België (lees Dutroux/Nihoul-netwerk) met name toen Ed Nijpels daar burgemeester was tussen 1990-95 gingen daar de wildste geruchten rondt. Verder heb je de zaak Wabeke met een Breda-connectie geen toeval lijkt me:

  Oud-hoofdofficier justitie Jan Wolter Wabeke uit Best genoemd in zedenzaak Joris Demmink

  UTRECHT – Bij de start van een onderzoek naar betrokkenheid van hooggeplaatste personen bij seksfeestjes met minderjarige jongens, zijn behalve de naam van topambtenaar Joris Demmink ook die van drie hoofdofficieren van justitie genoemd. Een van de drie namen is Jan Wolter Wabeke uit Best. Dat heeft een getuige woensdag verklaard ten overstaan van de rechter-commissaris in Utrecht.

  Van 1986 tot 1988 was Jan Wolter Wabeke landelijk officier van justitie in Utrecht. Daarna werd hij kantonrechter en vanaf 1992 tevens advocaat-generaal aan het Gerechtshof in Den Haag. ==Van 1994 tot 2001 was hij hoofdofficier van het arrondissement Breda==. In 2010 ging hij als rechter aan de slag bij het gerechtshof in Den Haag. Wabeke werd in 2011 uitgeroepen tot meest invloedrijke man in de financiële wereld. Als Ombudsman Financiële Dienstverlening speelde hij een belangrijke rol in de Woekerpolisaffaire.
  http://www.omroepbrabant.nl/?news/2075841073/Oud-hoofdofficier+justitie+Jan+Wolter+Wabeke+uit+Best+genoemd+in+zedenzaak+Joris+Demmink.aspx
  https://www.ad.nl/binnenland/demmink-en-officieren-genoemd-in-zedenzaak~ade8a773/
  https://twitter.com/TruthHitsEvery1/status/996789546900754432

 3. danny schreef:

  Wel typisch dat nrc eerst de vinger op de zere plek legt, en het vervolgens weer down playd en er omheen draait.
  De stelling van Zonnetje lijkt me nog de meest aannemelijke…

 4. ClairVoyance schreef:

  Anyway, smaak heeft die van Nimwegen niet…. Jasses. Best bizar allemaal.

Leave a Reply

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten