Donald Tusk’s Brexit ‘flextension’ van een jaar slimme manier om het VK de EU terug in te dwingen of schijnvertoning?

Filed in NIEUWS ANALYSES by on 5 april 2019 15 Comments

bron: politico.eu

De enige redelijke uitweg zou een lang maar flexibel uitstel zijn“, zo citeert een hoge EU ambtenaar Donald Tusk. “Ik zou het een ‘flextensie’ willen noemen. Hoe zou dat in de praktijk werken? We zouden het Verenigd Koninkrijk een verlenging van een jaar kunnen geven, met automatisch beëindigd zodra de Uittredingsovereenkomst door het Lagerhuis is aanvaard en geratificeerd. En zelfs als dit niet mogelijk is,” vervolgde de ambtenaar, “dan zou het VK nog voldoende tijd hebben om zijn Brexit-strategie te heroverwegen; een korte verlenging indien mogelijk en een lange indien nodig voor beide partijen, aangezien het VK alle nodige flexibiliteit krijgt, terwijl het de noodzaak wegneemt om elke paar weken bijeen te komen om opnieuw een Brexit-uitstel te bespreken.

Het blijft interessant om te zien hoe de acteurs het spel spelen in het toneelstuk dat alle EU lidstaten (en vooral de bevolking) moet laten zien dat je in het gareel van de EU moet blijven lopen. Het toneelstuk dat bedoeld is elke vorm van exit te frustreren en op een fiasco uit te doen lopen. Het zou er dus op neerkomen dat de Brexit voldoende lang uitgesteld wordt om het toch al gefrustreerde Britse volk de kans te geven om of nieuwe verkiezingen te houden of opnieuw een referendum te doen. Van beide is inmiddels wel duidelijk waar dit toe zal moeten leiden. Het Britse volk is het inmiddels natuurlijk spuugzat met dat Brexit-proces en het heeft al flink mogen proeven aan de nu al zichtbare negatieve gevolgen van het Brexit-proces. Het Britse pond is al flink gekelderd en overal waar je kijkt zie je grafieken opduiken van hoe slecht het Brexit-proces nu al voor de Britse economie zou zijn (zie bijvoorbeeld hier). De grafieken laten bijvoorbeeld zien dat de vastgoed prijzen in Londen flink gekelderd zijn, daar waar in de rest van de EU nog steeds positieve cijfers zichtbaar zijn.

De vraag is vermoedelijk vooral of de Britse big data analyses en peilingen al kunnen inschatten of de Britse bevolking voldoende gefrustreerd is geraakt om in een tweede referendum uiteindelijk toch tegen een Brexit te stemmen. De andere optie, namelijk nieuwe landelijke verkiezingen, zou natuurlijk eveneens een regering aan de macht moeten brengen die tegen de voortzetting van de Brexit is. Donald Tusk geeft natuurlijk alleen uitstel als de Britten op hun knieën lijken te gaan. Hoe je het ook wendt of keert, is het gehele plan altijd al geweest dat de gehele wereld moest zien dat het verlaten van de EU een kostbare onderneming wordt en zeer veel pijn gaat doen. Dat was altijd al de opzet van dit politieke gekissebis voor de bühne.

Lijkt het er dan toch op dat een harde no deal Brexit op 12 april vermeden kan worden? Één ding is zeker: het Verenigd Koninkrijk zal de EU nooit mogen verlaten. Hooguit tijdelijk, om ze kruipend op de knieën terug te doen laten komen. Als het dus toch nog tot een harde no deal Brexit gaat komen, is dat alleen zo omdat de peilingen onder het volk laten zien dat de Britten hun lesje nog niet genoeg geleerd hebben. Wil men toewerken naar chaos in Europa of gaat men de economische recessie die hieruit onherroepelijk zal voortkomen toch nog zo lang mogelijk proberen te rekken. De glazen bol begint inmiddels aardig mistig te worden.

Theresa May weet al dat haar doodvonnis getekend is. Dat is echter geen probleem, want haar rol was slechts om het proces moeizaam te doen lijken en te laten zien hoe hard er gevochten is voor de magere Brexit deal die na hard onderhandelen met de EU nog steeds niet op goedkeuring van het parlement van het VK kon rekenen.

Dit ‘flextension’ voorstel van Donald Tusk zou een indicatie kunnen zijn dat er steun is vanuit de andere lidstaten van de EU. Het punt is echter dat alle EU lidstaten unaniem voor dit plan van Tusk moeten stemmen. Hoe groot is die kans? Er zijn immers best wel wat landen in de EU te vinden waarin ogenschijnlijk meer en meer anti-EU sentiment te vinden is. De politieke partijen die dit sentiment vertegenwoordigen zijn echter niet aan de macht. Zij zitten slechts en alleen in de oppositie. Het zijn de politieke stromingen die als katvanger moet dienen voor al die EU sceptici onder de bevolking. Dat zijn de FvD (Thierry Baudet) -achtige partijen die de onvrede onder de bevolking moeten kanaliseren. Het mislukken van het Brexit-proces moet juist een signaal afgeven in de richting van al die burgers die dergelijke partijen aanhangen. Het volk is aan boord gehesen van grote vangnetschepen en de Brexit moet laten zien dat het verlaten van de EU pijn gaat doen, zodat iedereen die tot die “rechtse groep” behoort in een keer het signaal krijgt dat zij de losers zijn.

Gaan we dat zien middels een harde no deal Brexit op 12 april aanstaande of gaat er toch een jaartje rek komen? Alle 27 EU lidstaten moeten er namelijk unaniem voor zijn. Bovendien moet het Britse parlement vermoedelijk ook weer voor dit voorstel van Tusk stemmen en dan krijg je mogelijk weer met hetzelfde soort patstellingen te maken.

Om de soap nog spannender en nog gekker te maken heeft Theresa May zelf vandaag ook nog weer een Brexit uitstel tot 30 juni ingediend. Vermoedelijk is Tusk’s move een slimme zet om dat voorstel van May alvast onderuit te maaien tijdens de stemming van de 27 lidstaten van 12 april volgende week. Het voorstel van May is immers bedoeld om nog steeds naar een Brexit toe te werken en het voorstel van Tusk lijkt vooral de boodschap uit te stralen dat het VK de tijd krijgt het Brexit proces terug te draaien. Het lijkt er dus vooral op dat we getuige zijn van nog meer soap dat alleen maar moet leiden tot nog meer patstellingen.

Persoonlijk lijkt mij een harde no deal Brexit nog steeds de meest te verwachten optie. Die moet dan natuurlijk op de lange termijn de Britten ook weer terug richting de EU drijven, nadat de bevolking even flink pijn geleden heeft. Chaos moet altijd leiden tot nieuwe orde. Die stelregel zal vroeg of laat weer te herkennen zijn. Hoe lang men het ook weet te rekken.

Bron linkermeldingen: politico.eu, bloomberg.com, ad.nl

30 Shares

Tags: , , , , , , , , , , ,

About the Author ()

Comments (15)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Martin Vrijland schreef:

  Een peiling van gister zou laten zien dat de meeste Britten nog steeds een Brexit willen en dus dan maar een no deal Brexit:

  https://www.dailymail.co.uk/news/article-6885661/How-Britain-wants-NO-DEAL-Brexit.html

  Daaruit zou je kunnen lezen dat de les nog niet geleerd is (in de ogen van de EU leiders) en dus zou ligt het wat mij betreft dan ook in de verwachting dat er een no deal Brexit komt. Tenzij de agenda nog iets langgerekter moet worden uitgevoerd, maar dat kan ik me bijna niet voorstellen.

 2. Riffian schreef:

  Ach het blijft koffiedik kijken met deze psychopaten, ze hebben verschillende troeven achter de hand en naar gelang de tijd verstrijkt kunnen ze het scenario aanpassen aan de omstandigheden..een valse vlagje hier en daar of de financiële markten manipuleren het kan allemaal, want het einddoel heiligt immers alle middelen

 3. ZalmInBlik schreef:

  Leuk theater voor het stemvee beter bekend als goyim, worden we niet vermaakt beste mensen

  https://gab.com/hmakow/posts/MHhackNTNzZ1cVg5ZXAvdmoybHM1Zz09

  HEAR HEAR

  • Riffian schreef:

   Tja wat zouden we zonder the usual suspects moeten…

   • ZalmInBlik schreef:

    @riffian, heb het filmpje bekeken en ik moet concluderen dat dit maar één van de gezichten is van de vijand. De analogie met de piramide doet zich voor, afhankelijk van waar je staat zie je maar een bepaalde zijde en/of laag en niet het geheel. De masonische panopticon model overziet het geheel en dat zijn er maar heel weinig, degene die zich voor het karretje laten spannen voor hand-en spandiensten zijn vergelijkbaar met het laagste soort…een kakkerlak heeft meerwaarde.

    De gevaarlijkste in dit rijtje, zijn de onwetende (schapen) die het gehele systeem cq. piramide vanaf het fundament in stand houden. Zij zijn degene die dit systeem met hand en tand zullen verdedigen als het dreigt om te vallen…in essentie zijn zij de vijanden als je kijkt naar kwantiteit. Qua effectiviteit moet ik de schapen drijvers een compliment geven.. 🙂

    • Zonnetje schreef:

     Exact het zijn de slaven die het systeem in stand houden en met hand en tand verdedigen. Binnenkort krijgen ze een lintje met koningsdag en blij dat ze zijn. Een kinderhand is snel gevuld pardon slavenhand. Er zijn maar weinig mensen die dat doorhebben.

    • Riffian schreef:

     zalm, eens dat het systeem waar de meesten van ons afstand van hebben genomen in essentie het probleem is. Maar om het systeem van binnenuit te veranderen dient men bij bewustzijn te komen, de meesten zijn bewusteloos. Dit kan alleen maar met waarheid-informatie zodra de weegschaal in de voordeel van de waarheid omslaat hebben we een keerpunt bereikt en kan de schoonmaak beginnen…We zitten niet voor niets in een informatieoorlog waar censuur hoogtij viert.

 4. Zonnetje schreef:

  99% van de bevolking is sheep, misschien wel meer. En de intelligentie is bar en boos.
  Ga morgen eens ‘winkelen’ en ontdek ze.
  Wat een parels lopen er rond.

 5. mb. schreef:

  https://www.ing.nl/zakelijk/kennis-over-de-economie/onze-economie/internationale-economie/nederland-hard-geraakt-bij-no-deal-brexit.html

  Ik hou ‘t op een rekken en rekken in de hoop dat de brexit niet meer doorgaat. Wellicht een tweede referendum (daar is de EU altijd goed in als ‘t ze uitkomt).

 6. mb. schreef:

  Wellicht dus een ander soort onrust door het niet inwilligen van de wil van de bevolking ?

 7. ZalmInBlik schreef:

  Je mag veel vragen stellen in de EU echobox waarop je antwoord krijgt, maar niet de relevante…

  https://www.nu.nl/brexit/5830515/may-hoe-langer-deal-uitblijft-hoe-groter-de-kans-dat-brexit-niet-doorgaat.html

  Ashley Mote speaks at the European Parliament to draw their attention to the Global Security Fund (GSF), set up in early 1990s, which is no ordinary fund. It does not trade, it is not listed and has a totally different purpose. He believes it is being used for GEO political engineering purposes, apparently under the guidance of intelligence services. He asks what are the EU connections to the GSF and what relationship does it have to EU institutions?

  en zo wordt er met je afgerekend 😉
  https:// http://www.bbc.com/news/uk-politics-33508850

 8. ZalmInBlik schreef:

  Halloween 2019 tja het zal wel puur toeval zijn…. 😀

  Oct 30-31
  All Hallows Eve and Halloween Night

  blood and sexual
  sexual climax, association with the demons, animal and/or human sacrifice
  any age (male or female and/or animal)

  Brexit: UK and EU agree delay to 31 October
  https://www.bbc.com/news/uk-politics-47889404

Leave a Reply

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten