Einde netneutraliteit VS zal de weg banen voor een veiliger blockchain-internet: internet 2.0

Filed in NIEUWS ANALYSES by on 16 december 2017 11 Comments

Vrijwel niemand zal zich er druk om maken dat de Amerikaanse FCC een streep heeft gezet door de netneutraliteit. Zolang we ons Facebook, Instagram en Snapchat maar kunnen blijven gebruiken, is er voor de meeste mensen niets aan de hand. Dat dit ‘einde van de netneutraliteit’ inhoudt dat de grote jongens (die bepalen wat u onder ogen krijgt), vanaf nu selectief te werk kunnen gaan, maakt de gemiddelde Nederlander waarschijnlijk ook helemaal niets uit. Wij zijn niet zo snel van slag. Zelfs als onze telefoon afgetapt wordt, maken we ons daar hooguit 1 seconde druk om; om het maar snel weer te vergeten. Bovendien is er in dit geval ergens iets veranderd in de VS en dus hebben wij daar waarschijnlijk geen last van. Dat is een misverstand. Omdat veel diensten die wij dagelijks gebruiken bijvoorbeeld op servers in de VS draaien, kan het al vrij snel directe gevolgen hebben. Voor die paar die zich er wel druk om maken moet in ieder geval duidelijk worden dat vanaf heden het grote geld bepaalt wat u te zien krijgt en de rest mag achteraan sluiten in de rij. Toch lijkt er ook enigszins hoop te gloren aan de horizon. Die hoop ligt verscholen in dezelfde technologie als die waarop de cryptocurrency zijn gebouwd: blockchain-technologie. Maar eerst een voorbeeld van waarom netneutraliteit ook al weer zo belangrijk was:

Stel KPN wil Netflix bevoordelen boven Videoland door Netflix een hogere downloadsnelheid aan te bieden en KPN vraagt hiervoor geld van Netflix. Dat mag niet, omdat het geregeld is in de afgesproken netneutraliteit. Door het eenzijdig afschaffen van die netneutraliteit kan de VS dus diensten op het internet vertragen en andere voorrang geven. Zo zou u bijvoorbeeld ineens last van een traag Videoland kunnen krijgen, omdat het netwerk Netflix (tegen betaling) voorrang geeft (of andersom).

Het internet was de laatste jaren sowieso al niet echt een veilige plek voor mensen en bedrijven, omdat er nogal wat afgehackt werd of sprake was van bijvoorbeeld DDoS aanvallen waardoor servers vastliepen. Deze site heeft daar ook regelmatig last van gehad. Wat is namelijk het probleem? Voor de hosting van websites zijn de meeste bedrijven afhankelijk van zogenaamde Internet Service Providers (ISP’s). Die ISP’s maken eigenlijk het internet. Zij zijn degene die hun glasvezelnetwerken onderling koppelen (of netwerk ruimte ingekocht hebben), waardoor informatie via zo min mogelijk servers de oceaan over schiet en zo snel mogelijk bij uw PC of smartphone terecht komt. In het geval van uw mobiele telefoon is uw telefoonprovider vaak meteen ISP. En heeft u adsl of glasvezel, dan is die betreffende provider (bijvoorbeeld Ziggo of KPN) degene die uw apparaat een IP-adres verschaft en u vanuit het ISP netwerk de opgevraagde gegevens (websites, email, e.d.) doorspeelt. ISP’s zijn dus de belangrijkste schakels in het huidige internet en vormen daarmee meteen de zwakste schakel. Alhoewel zij hun netwerken vaak heel degelijk opgebouwd hebben, zodat zelfs wanneer er ergens een kabel door geknipt wordt u via een andere route alsnog de gegevens die u opvraagt krijgt, zijn zij samen met de hostingproviders (de bedrijven waar u uw webserver kunt hosten) erg bepalend voor de veiligheid van websites. Natuurlijk ben je als beheerder van een website ook zelf verantwoordelijk voor de beveiliging; dus je hebt gespreide verantwoordelijkheid en risico’s. Toch kun je zeggen dat ISP’s veel macht hebben. Veelal zijn ISP’s namelijk ook content providers. Zo kan bijvoorbeeld een bepaalde ISP aanbieder van bepaalde websites zijn die u vaak bezoekt. Die ISP kan dan die websites voorrang geven op het netwerk.

Gelukkig is er dus enige hoop. De blockchain biedt namelijk kansen. De (volgens de officiële lezing) grondlegger van het wereldwijde web (het internet) zoals wij dat nu kennen heeft namelijk plannen om blockchain-technologie te gaan gebruiken. Sir Tim Berners-Lee, tevens de man achter de Mozilla browser, is een initiatief gestart dat het zelfde wil doen met het internet als wat de bitcoin e.a. cryptocurrency doen met geld: het decentraliseren. Hiervoor wil hij samen met enkele andere initiatiefnemers gebruik maken van de blockchain-technologie. Hoe willen ze dat dan doen? Dat wordt toch een beetje lastig zou je denken, omdat juist de ISP’s en grote netwerkbeheerders (carriers) toch de infrastructuur van dat internet volledig in handen hebben. Welnu, we moeten dan bijvoorbeeld denken aan al die computers die nu ingezet worden om cryptocurrency te minen. Zij kunnen worden gebruikt om een soort privaat netwerk te vormen en de IP adressen van alles en iedereen te versleutelen volgens het blockchain-principe. Dat wil zeggen dat iedere blockchain-computer een kopie van elke unieke code heeft en je dus nooit via een aanval op 1 server de zaak kan kraken (om het simpel te verwoorden). Waar de ISP’s nu een website naam koppelen aan een IP adres via zogenaamde Domain Name Servers (DNS servers), kun je deze functie ook aan het blockchain-netwerk overlaten. Het lijkt erop dat zoiets wel degelijk kans van slagen heeft en dat het toepassen van hetzelfde principe als die waarop cryptocurrency gebaseerd zijn, volledige veiligheid en volledige netneutraliteit zal herstellen. Dat zou dus een droom zijn voor iedereen die af wil van de macht (of grote invloed) van de VS op het internet (zoals nu bij het afschaffen van de netneutraliteit) en van iedereen die af wil van veiligheidsrisico’s.

Er zit echter 1 addertje onder het gras. Het lijkt erop dat die cryptocurrency en het hele blockchain-principe helemaal niet zo vrij is van invloeden van “het grote geld”. Daarvoor moet u zich een beetje meer verdiepen in datgene wat nu nog enigszins onder de radar vliegt. Het heeft er alle schijn van dat bijvoorbeeld cryptocurrency inmiddels namelijk heimelijk (via hun open source broncode) gekoppeld zijn aan de SDR van het IMF en het lijkt erop dat hiervoor gebruik gemaakt is van de in China ontwikkelde ACChain. Leest u daarover meer in dit artikel en dit artikel. Het blockchain-principe lijkt dus ogenschijnlijk te staan voor neutraliteit, maar brengt feitelijk (via de ACChain) alles en iedereen als ‘asset’ in een netwerk van volledige traceerbaarheid. We zouden dus kunnen stellen dat we op het gebied van zowel ons huidige financiële stelsel en de ogenschijnlijke veilige “power to the people” cryptocurrency, als op het gebied van de te verwachten “power to the people” netneutraliteit van een internet 2.0 (het blockchain-internet) via de ACChain heimelijk alsnog in de armen van een groot machtsblok gedreven worden. De blockchain biedt dus de schijn van onafhankelijkheid van grote banken en ISP’s, maar deze schijn is misschien wel erg bedrieglijk. Het is zo makkelijk om dan steeds “New World Order” te roepen en deze stroming aan te wijzen als dat heimelijke machtsblok. Het is namelijk al die tijd al hetzelfde Luciferiaanse machtsblok. Mocht u goed hebben opgelet, dan herkent u altijd en overal weer dezelfde stelregel: Problem, Reaction, Solution.

Bron linkvermeldingen: volkskrant.nlcarrierclass.cc, wikipedia.org

73 Shares

Tags: , , , , , , , , , ,

About the Author ()

Comments (11)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Martin Vrijland schreef:

  An example is Gladius, a blockchain startup creating a decentralized content delivery network (CDN) and DDoS mitigation system. Gladius uses the blockchain to distribute files and assets across thousands of computers that share its network. When users sign up with the Gladius network, they can rent out their computer’s idle time, storage, and bandwidth to host websites and receive cryptocurrency in exchange.

  Gladius uses self-executing “smart” contracts that run on the blockchain itself to administer and allocate the resources of the network and manage payments. There are several benefits to Gladius’ model. First, it removes centralized storage locations, making DDoS attacks much harder and reducing the costs of hosting websites. Second, it can speed up access to websites by bringing cached content much closer to visitors. And third, it creates an incentive for users to share their idle network and computing resources.

  https://www.carrierclass.cc/blockchain-is-going-to-decentralize-the-internet/

 2. danny schreef:

  Ik heb me wat verdiept in de netneutraliteit en ben er achter gekomen dat er maar drie lander in de wereld zijn die een netneutraliteit wet hebben, namelijk Nederland, Chili en de VS.
  De VS heeft deze zelfs nog maar relatief recent.
  Ik vraag mijn daarom af of wat zo’n wet voor een verschil maakt, wat als ik op een Engelse of Duitse website zit?

  Misschien geeft zo’n wet ook een soort schijn veiligheid, want als het niet hebben van zo’n wet een groot probleem was dan hadden we al een probleem mee moeten onder vinden toch?

  Overigens de het internet niet helemaal neutraal, want Ziggo blokkeert de Piratesbay voot mij 😉

 3. ZandInOgen schreef:

  Ook hier ligt de uitleg voor de hand, totale centralisatie en censuur..en de blockchain is waar de elite iedereen wil hebben. In virtueel lala-land…

 4. Martin Vrijland schreef:

  Goed stuk van ZandInOgen:

  https://www.martinvrijland.nl/wp-content/uploads/2017/12/Ollongren.pdf

  https://www.facebook.com/martin.vrijland/posts/1519875324746080

  De kogel is door de kerk, de aanval op het vrije woord is bekrachtigd door het ‘befehl’ van jonkvrouw Ollongren namens het neo feodaal regime dat zij vertegenwoordigt. Op 18 december jl. is er een nieuwsbericht en een Kamerbrief uitgegaan door het ministerie van Binnenlandse Zaken en
  koninkrijksrelaties. In dit nieuwsbericht wordt de link tussen het raadgevend referendum over de Wiv (sleep/aftapwet) en “buitenlandse beïnvloeding” cq. “desinformatie door pro-Kremlin media” gelegd. Als je het nieuwsbericht zo op het eerste oog leest bekruipt je het gevoel dat de Koude Oorlog een herleving heeft ondergaan. Niets is minder waar, het betreft een ‘realiteit’ die door minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren (D66), De Europese Commissie en de NAVO wordt ervaren.
  https://www.dumpert.nl/embed/7277445/418c84b1/
  Waar deze ‘ervaring’ op is gebaseerd mag Joost weten, het klootjesvolk en ander gespuis moet het doen met berichtgevingen in de gecontroleerde en geïnfiltreerde media en persberichten die vanuit het Politburo te Brussel worden verstrekt. Een ander geluid wordt immers betiteld als ‘fake news’
  een term die inmiddels als een boemerang op de mainstream media is geland. De oplossing van mevrouw Ollongren is te spreken “met vertegenwoordigers van Facebook, Twitter, Google en Microsoft over de maatregelen die genomen kunnen worden om de verspreiding van desinformatie tegen te gaan. Zij sprak over mogelijke maatregelen en reeds genomen stappen. Zo werken Facebook, NU.nl en de Universiteit Leiden samen in een speciaal dashboard waarin artikelen te zien zijn die door Facebookgebruikers zijn aangemerkt als nepnieuws.”
  De eerste vraag is natuurlijk van wie zij het democratische mandaat heeft gekregen om met deze partijen te spreken over de te nemen maatregelen? Het antwoord op deze vraag brengt je dichterbij de realiteit van wat er op macro niveau aan de gang is. We hebben het gezien tijdens de verkiezingen in de Verenigde Staten waar de Russen werden beticht (zonder bewijs overigens) van inmenging in de stembusgang van de Amerikanen. Dezelfde modus operandi wordt nu op het Europese vasteland toegepast om een censuur-agenda te kunnen legitimeren en een pretext voor het aanstaande
  raadgevend referendum. Hier ligt een centrale agenda cq. aansturing aan ten grondslag, want op 12 november 2017 publiceerde de Europese Commissie het volgende nieuwsartikel: “Call for applications for the selection of members of the High Level group on Fake News”. Een nieuwsbericht die nagenoeg één- op-één is gekopieerd door het ministerie van binnenlandse zaken.
  Vraag twee waar is de gevestigde orde bang voor? Het moge duidelijk zijn dat door de invloed van het Internet en de vrije stroom van informatie en gegevens de perceptie van de gemiddelde ingezetene (burger) danig gevormd kan worden dat hij of zij de realiteit begint te ontwaren. En dit vormt natuurlijk een bedreiging voor de gevestigde orde en haar machtsbasis. Ook zien we in het Westen en met name in Amerika een ontwikkeling die sterk doet denken aan het voormalige Oostblok (Warschaupact) alleen met dien verstande dat de verpakking van het kapitalisme eromheen zit en de rollen nu zijn omgedraaid. Corporaties, het militair industrieel complex (in handen van diezelfde elite) bepalen de politieke agenda en dus niet het electoraat dat d.m.v. zogenaamde volksvertegenwoordigers haar stem ten gehore probeert te brengen. De recente stap van het Amerikaanse FCC om een streep te zetten door het netneutraliteit baant een weg om het informatieverkeer op het Internet te controleren en te
  centraliseren.
  https://www.youtube.com/embed/VK9h2XgyLPw
  Dit sluit naadloos aan bij wat de Europese Commissie, de NAVO en het ministerie van binnenlandse zaken aan de andere kant van de grote plas probeert te bereiken:
  “Ollongren zal de gesprekken de komende periode voortzetten om tot nadere stappen te komen. Ook vinden er in januari gesprekken plaats met mediapartijen. Daarnaast is minister Ollongren in Straatsburg geweest om te praten over de Europese aanpak van desinformatie. Nederland zal zich inzetten voor de versterking van de ‘East StratCom Taskforce’die desinformatie door pro-Kremlin media identificeert, benoemt en feitelijk weerlegt. Tevens start de Europese Commissie een publieke consultatie waarin het publiek wordt gevraagd informatie en ervaringen over nepnieuws te delen. Ook pleit Nederland voor een intensievere samenwerking tussen de EU en de NAVO op dit thema.” Het orkest wordt strak gedirigeerd en slaat dezelfde toon aan waar het de term ‘desinformatie’ betreft. Je zou verwachten dat de journalistiek, als hier nog sprake van is, objectief verslag zou doen van deze ontwikkelingen, maar nee ze worden zelfs gerekruteerd als STASI Inoffizieller Mitarbeiter. Het adagium van Lenin, de beste manier om de oppositie te controleren is om deze te leiden:
  “Daarnaast zijn door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kandidaten benaderd voor de ‘high level group fake news’ die de Europese Commissie gaat oprichten. Hierin zullen journalisten, wetenschappers en experts zich buigen over het fenomeen nepnieuws en aanbevelingen doen voor een gezamenlijke aanpak.” Maar misschien kan de echtgenote van jonkvrouw Ollongren in ‘Zondag met Lubach’ er voor zorgen dat er een itempje aan gewijd kan worden en we weer over kunnen gaan tot de orde van de dag. Orwell’s ministerie van Waarheid of leugen? Bilderbergganger Beatrix vatte dit het beste samen “De leugen regeert..” en wordt met de dag groter.
  https://www.youtube.com/embed/ev13r_Whdko
  Bronnen:
  https://ec.europa.eu/…/call-applications-selection-members-… group-fake-news (https://archive.fo/Dsbvv)
  http://ec.europa.eu/transparency/regexpert/index.cfm…
  &NewSearch=1&NewSearch=1 (https://archive.fo/1RBi0)
  http://ec.europa.eu/transparency/regexpert/index.cfm…
  https://www.rijksoverheid.nl/…/ministerie-van-binnenlandse-… koninkrijksrelaties/nieuws/2017/12/18/buitenlandse-beinvloeding-bestrijden-door-samenwerking- overheden-media-en-bedrijfsleven (https://archive.fo/lYTAx)
  https://www.rijksoverheid.nl/…/ministerie-van-binnenlandse-… koninkrijksrelaties/documenten/kamerstukken/2017/12/18/kamerbrief-over-heimelijke- beinvloeding-van-de-publieke-opinie-door-statelijke-actoren (https://archive.fo/G8QSL)
  http://www.parool.nl/…/-niet-een-zin-is-per-ongeluk-bij-zo…/

 5. ZandInOgen schreef:

  mister yes ICANN trekt zijn bek weer eens open:

  “Mensen kunnen ingekapseld raken in informatie die hun vooroordelen versterkt”
  ‘alles wordt gesimplificeerd’

  Willy kon het kennelijk ook niet laten, maar maak je geen zorgen…het is allemaal toeval dat ze gelijktijdig boodschappen de wereld in sturen om hun censuuragenda te legitimeren. Kortom gadverdamme

  “Niet zoeken naar een groter ik, maar zoeken naar een groter wij.” kuchkuch

  Hij roemde het internet, maar sprak ook over de gevaren. “Nuance en inlevingsvermogen lijken bij voorbaat het onderspit te delven en Twitter maakt het debat soms bitter. Steeds meer mensen houden hun digitale deur het liefst dicht en nemen alleen nog kennis van ideeën die hun groepsgevoel en mening bevestigen.”
  https://www.rtlnieuws.nl/buitenland/obama-waarschuwt-in-gesprek-met-prins-harry-voor-risicos-internet-alles-lijkt-simpeler

 6. ZandInOgen schreef:

  NATO Stratcom:
  =============

  VK dreigt met nieuwe belastingen voor techbedrijven om online extremisme

  Gepubliceerd: 31 december 2017 12:52
  Laatste update: 31 december 2017 12:52

  Groot-Brittannië gaat mogelijk nieuwe belastingen voor techbedrijven als Google en Facebook invoeren, als ze niet meer doen om extremistische uitingen online aan te pakken.
  Dat heeft de Britse minister van Veiligheid Ben Wallace gezegd zondag.

  Volgens Wallace hebben techbedrijven het leven voor terroristen te makkelijk gemaakt, doordat ze weigeren extremistisch materiaal en handleidingen voor het maken van bommen offline te halen. Daarnaast zijn versleutelde chat-diensten als WhatsApp een groot probleem volgens de minister.

  “Omdat content niet zo snel als mogelijk offline wordt gehaald, kunnen mensen radicaliseren. Die moeten we deradicaliseren en dat kost miljoenen”, aldus Wallace. “Daar kunnen ze niet mee wegkomen en we moeten naar alle opties kijken, inclusief belastingen.”

  Data verkopen
  Wallace beschuldigde bedrijven er verder van dat ze graag de gegevens van mensen verkopen, maar het niet aan de overheid willen geven in de strijd tegen terrorisme.
  https://www.nu.nl/internet/5069435/vk-dreigt-met-nieuwe-belastingen-techbedrijven-online-extremisme.html
  https://www.nu.nl/internet/5046845/vervolg-internetbedrijven-in-verenigd-koninkrijk-bij-niet-weghalen-illegale-content.html

 7. ZandInOgen schreef:

  Duitse wet tegen haatberichten op sociale media van start

  Gepubliceerd: 02 januari 2018 09:14
  Laatste update: 02 januari 2018 09:14
  Duitsland is begonnen met het handhaven van de zogeheten NetzDG-wet. Daarmee moeten sociale media sneller haatberichten en nepnieuws van hun platforms verwijderen.
  Sociale media zoals Facebook en Twitter kregen tot het eind van 2017 de tijd om zich op de Duitse wetgeving voor te bereiden. Die wet is nu van kracht, schrijft de BBC.

  https://www.nu.nl/internet/5070764/duitse-wet-haatberichten-sociale-media-van-start.html

Leave a Reply

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten