Hoe de staat straks precies weet waar u bent, wat u doet, koopt en verkoopt

Filed in NIEUWS ANALYSES by on 30 september 2017 9 Comments

De staat weet straks precies waar u bent, met wie u bent, wat u bij zich draagt, wat u eet, hoe gezond u bent en met wie en waarover u communiceert. Er is een relatie tussen al die big data, uw mobiele telefoon, de aanleg van 5G netwerken, plofkraken op pinautomaten, uw boodschappen, Marktplaats handeltjes en andere bijverdiensten. Kort gezegd luidt de stelling van de dag: ‘Binnen nu en enkele jaren weet de staat al uw bewegingen, al uw communicatie en al uw financiële transacties en is het onmogelijk om iets te doen dat voordien nog een maas in de wet was; zij kent u van binnen en buiten’.

Een voorbeeld. U wilt een tuinhuis plaatsen. U surft wat op het internet en komt uit bij een leverancier die u aanspreekt. U vraagt offerte en bij ontvangst belt u de leverancier of ze ook kunnen plaatsen. U heeft nog wat ‘zwart geld’ liggen van een klus en dus vraag u de aannemer of hij ook iets “zonder BTW” wil doen. De man stelt voor om de materialen wel via de bank te boeken, maar de plaatsingskosten contant te voldoen. Dat risico durft hij wel te nemen, want de kans op controle in het gebied waar u het tuinhuis wilt plaatsen, is vrij klein. Over enkele jaren is dit compleet onmogelijk geworden. Zowel u, als de aannemer krijgen dan onmiddellijk huisbezoek van een belastinginspecteur. Die heeft een dusdanig goed salaris, dat hij niet bereid is ook maar iets door de vingers te zien. U hoeft dus niet te proberen hem een beetje geld in de hand te drukken. Sterker nog: dat briefgeld bestaat dan waarschijnlijk niet meer. Ik zal u uitleggen waarom.

In 2018 is het voor allerlei instanties mogelijk een banklicentie te verkrijgen. Dit is ontstaan door de PSD2 wet; een nieuwe EU wet. Bedrijven als Facebook en Google weten al welke websites mensen bezoeken, wie hun vrienden zijn en wat ze online kopen. Ze mogen straks ook uitvissen of iemand rood staat, abonnementen heeft en hoeveel hij of zij uitgeeft in welke supermarkt. De zo verzamelde gegevens van ieder individu, noemen we ook wel ‘Big Data’. Ook de belastingdienst, het CBS en de politie kunnen deze gegevens (real time) inkopen. De politie heeft dat natuurlijk nodig voor haar Criminaliteit Anticipatie Systeem (CAS), maar kan daarmee niet alleen criminaliteit voorspellen. Ze kunnen alle gedrag van iedereen inzien, analyseren en voorspellen.

Hoe ver gaat dat dan met die Big Data? Waarom zou uw telefoongesprek met de aannemer leiden tot een bezoekje van de belastingdienst? Welnu; het gaat eigenlijk nog veel verder. Zelfs al spreekt u in het Vondelpark af om daar op een bankje met de aannemer de zwarte deal te bespreken; zelfs dan bent u de klos. Hoe komt dat? Nou, dat zit zo. Als u goed heeft opgelet, heeft u kunnen zien dat de gemeente Amsterdam niet alleen de hele stad vol gehangen heeft met camera’s; er zijn inmiddels ook microfoons door de gehele stad te vinden (en de rest van Nederland zal volgen). Maar zelfs die microfoons zijn niet het grootste probleem. De microfoon in uw broekzak is het grootste probleem; zelfs als u uw telefoon uitgeschakeld heeft kunnen Google en Facebook (en anderen) gewoon legaal met u meeluisteren; ook vanuit uw broekzak.

En daar komt het 5G netwerk om de hoek. Op het Leidseplein is deze week de eerste 5G antenne geplaatst. Die 5G antennes zorgen er straks voor dat er een landelijke dekking is om al die streaming data van al die smartphonemicrofoons en -camera’s real time door te geven aan de grote bedrijven met voldoende servercapaciteit om al die data real time te analyseren. Nee, dat gaat niet met behulp van hordes dames en heren met een koptelefoon op hun hoofd, die uw gesprekken meeluisteren. Dat gaat middels kunstmatig intelligente software; software die aan gezichtsherkenning doet; software die aan stemherkenning doet; enzovoort. Alles wat u zegt en wat de camera van uw telefoon ziet, gaat dan door de analyse-tredmolen. Uw spraak wordt geanalyseerd op bepaalde woordcombinaties en uw camera ziet met wie u praat. Hoewel de microfoon ook daar al voldoende is (vanwege de stemherkenning). Alles wat u doet is dus bekend. De technologie is er nu al. De bandbreedte om al die data real time te kunnen vangen en analyseren ontbreekt slechts nog. Daarom zal er haast geboden zijn om het 5G netwerk uit te rollen.

De staat is hongerig naar wat u doet. Ze wil precies weten wat u doet, want meten is weten. En met dat fijnmazige profiel kunt u fijnmazig gemonitord en gestuurd worden. Dat laatste klinkt u wellicht vreemd in de oren, maar stel u heeft een bepaald politieke voorkeur of een bepaald wereldbeeld en de staat vindt u te kritisch. En stel u wilt een avondje uit gaan. Ineens krijgt u allerlei advertenties aangeboden van leuke plekken waar u vanavond naar toe kunt gaan. U wordt verleid door de beelden die u ziet en een paar van uw vrienden krijgen de adds ook aangeboden; dus zij nodigen u uit mee te gaan. Tijdens het uitgaan ontmoet u echter mensen van een andere politieke smaak en met een andere levensvisie (daar kunnen ook “speciale mensen” tussen zitten). Door de ontmoeting gaat de psychologie van de groepsdruk ongemerkt zijn invloed uitoefenen op uw wereldbeeld. Dat is de pin point precision perceptie beïnvloeding waarmee bedrijven als Strategic Communication Laboratories (SCL Group), NATO Stratfor en vele anderen nu al werken. De technologie is er; de social media zijn er; wat nog ontbreekt is een systeem wat in China al draait. Dat is een belonings- en afstraffingssysteem waarbij uw sociale contacten en allerlei andere factoren, uw score bepalen. Scoort u goed, dan maakt u meer kans op maatschappelijk- en economisch succes. Scoort u slecht, dan is dat slecht voor uw financiën en voor uw sociale netwerk. Het systeem heet Sesame Credits en is ontwikkeld door het miljarden concern Alibaba.

Denkt u nu dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen en dat China nu eenmaal een socialistische staat is; kijk dan gewoon even naar alle wetgeving die er al ligt. Europa is dezelfde socialistische heilstaat geworden; met dezelfde technische middelen. Er ligt alleen nog een sausje van democratie overheen. In China is het socialistisch experiment gewoon goed geslaagd, dus waarom zou je dat niet kopiëren?

Wat de zaak compleet dicht gaat timmeren, is wanneer er geen contant geld meer is. Iedereen die dan nog wil kopen of verkopen, zal dit niet meer kunnen doen zonder dat het kenmerk van de staat daaraan gekoppeld is. Al uw transacties zullen geregistreerd staan op uw ‘burger service nummer’.

Hoe zorg je voor een zo snel mogelijke introductie van de cashless society? Meestal als de staat iets snel wil introduceren, zorgt ze ervoor dat het volk overtuigd wordt van een probleem. Dan zorgt het voor de gewenste reactie; om vervolgens de oplossing aan te bieden. Dat is de bekende stelregel ‘Problem, Reaction, Solution‘. Zo zien we de laatste tijd het steeds groter wordend probleem van de plofkraken op pinautomaten. Dat gebeurt dan vooral in woonwijken, zodat veel burgers er last van hebben. Ook zien we overvallen op geldtransportwagens. Dat alles geeft erg veel overlast en ook weer persoonlijk leed. Welnu; u raadt het al. De oplossing is natuurlijk de afschaffing van het contant geld.

Wat kunt u dus de komende jaren gaan verwachten? Kijk daarvoor eens naar onderstaand filmpje en houdt bovenstaande ontwikkelingen in gedachten. Die kunt u er dus nog overheen leggen. Het gaat zelfs nog een stap verder als we in de wereld van ‘the internet of things‘ beland zijn, waarbij alles wat geproduceerd of geconsumeerd wordt een DNA tag krijgt (lees: een specifiek nano-zendertje). Dan weet de staat ook nog eens precies welk merk ondergoed u draagt, wat u zojuist in de supermarkt gekocht heeft en wanneer u dit eet of drinkt. Slimme toiletten kunnen dan zelfs meten waaruit uw ontlasting is samengesteld en dat kan weer gekoppeld worden aan uw gezondheidsrapport. De smartwatch om uw pols levert extra gezondheidsinformatie en als we eenmaal nanobots in ons lijf gaan krijgen (via vaccinatie of gewoon door vrijwillige acceptatie), kan de staat zelfs in uw bloedbanen meekijken. Dit is weer handig voor het bepalen van uw ziektekostenverzekeringspremie. Als u chips eet of rookt, zal die premie ongetwijfeld stijgen. De superstaat kan in de zeer nabije toekomst elk product wereldwijd volgen, elk persoon wereldwijd volgen en heeft van iedereen een inside-out real time dossier.

Wat denkt u? Zullen de meeste mensen net als de Chinezen gewillig meedraaien in het systeem waaraan ze zelf meegebouwd hebben? Kent u de uitdrukking “Ik heb niks te verbergen“?

Bron linkvermeldingen: volkskrant.nl; independent.co.uk, ad.nl, dailymail.co.uk

617 Shares

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

About the Author ()

Comments (9)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Martin Vrijland schreef:

  Dailymail november 2015:

  Smart toilet than can analyse your PEE and an app that detects depression: Japanese expo reveals strange health gadgets
  Technologies went on display at the ME-BYO exposition in Yokohama
  Included Mimosys app that tracks a user’s emotions and state of mind
  Another device was the Flowsky toilet which measures urine flow rates
  Cyberbyne Robo Care says its robot suit will help the elderly walk

  Read more: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3306193/Smart-toilet-analyse-PEE-app-detects-depression-Japanese-expo-reveals-strange-health-gadgets.html#ixzz4uAFbX5A9

  • ZandInOgen schreef:

   BREAKING: Microsoft: We’ve made a coding language for a quantum computer that may or may not exist

   Another big theme at Ignite is artificial intelligence. Bing for Business – don’t laugh – is coming in preview and enables integrated search across both internal and internet data. The idea is compelling: a single user interface for searching for information, whether that is recent documents authored by the person coming to your next meeting, or the weather in the town where it is taking place. One suspects it also has the potential for annoyance; and again, it will only work for businesses that have fully embraced Office 365, for documents as well as email.

   AI also appears in new features in Dynamics 365, a suite of business solutions covering CRM, support, human resources, ERP and more. AI will enable virtual assistants with the potential to reduce support costs, as well as examining the sentiment of communications in order to measure the health of relationships with individual customers.
   https://www.theregister.co.uk/2017/09/25/microsoft_talks_quantum_computing_and_ai/
   https://www.engadget.com/2017/09/26/microsoft-new-coding-language-is-made-for-quantum-computers/

   WIE ZULLEN DE VIJANDEN VAN DE TOEKOMST ZIJN? WIJ? Koppel daar de 5G en SMART ontwikkelingen aan vast en de gevaren voor de volksgezondheid. Wie stopt deze madness…?!
   ———————————————————————————————————————————–

   Combat Zones That See, or CTS, is a project of the United States Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA)[1] whose goal is to “track everything that moves” in a city by linking up a massive network of surveillance cameras to a centralised computer system.[2] Artificial intelligence software will then identify and track all movement throughout the city.[3]

   CTS is described by DARPA as intended for use in combat zones, to deter enemy attacks on United States troops and to identify and track enemy combatants who launch attacks against U.S. soldiers.[2]

   Civil liberties activists and writers of dystopian fiction believe that such programs have great potential for privacy violations, and have openly opposed the project.

 2. ZandInOgen schreef:

  Martin vergeet het Electronic identification (eID) Systeem uitgegeven door het Politburo niet. Straks dient men zich online biometrisch te identificeren alvorens het digitale web op te gaan.

  “eID can guarantee the unambiguous identification of a person and make it possible to get the service delivered to the person who is really entitled to it. However, the lack of common legal basis prevented Member States from recognising and accepting eIDs issued in other Member States. The insufficient cross-border interoperability of national eIDs prevents citizens and businesses from benefitting fully from the digital single market.

  The eIDAS Regulation provides a solution to these issues by ensuring the cross-border mutual recognition of eID means.”
  https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/e-identification
  https://ec.europa.eu/taxation_customs/online-services_en

  Gorbachev zei het al:
  ‘The most puzzling development in modern politics is the apparent determination of Western European leaders to re-create the Soviet Union in Western Europe.’

 3. ZandInOgen schreef:

  Je ziet het nu ook met de Brexit onderhandelingen en hoe deze door de elitaire vertegenwoordigers zoals May gestald en vertraagd worden:

  https://www.nu.nl/brexit/4933973/britse-premier-may-wil-transitieperiode-van-twee-jaar-brexit.html
  https://www.nu.nl/tech/4723053/may-pleit-strenger-wisbeleid-van-extremisme-social-media.html

  “Former Soviet dictator Mikhail Gorbachev, for instance, has described the EU as ‘the new European Soviet.’ Gorbachev made that observation during a March 2000 visit to London. … Gorbachev was sending a message to his fellow one world socialists, said Story, and he was absolutely ‘correct in describing the EU as ‘the new European Soviet.’ One does not need an advanced degree in Leninist studies to see this.” (The New American, 5-31-04)
  http://www.crossroad.to/Quotes/globalism/regionalism/soviet-eu.htm

  De Engelsen hebben het wel begrepen…:

 4. ZandInOgen schreef:

  “In January of 1989, for example, a delegation of the Trilateral Commission came to see Gorbachev. It included [former Japanese Prime Minister Yasuhiro] Nakasone, [former French President Valéry] Giscard d’Estaing, [American banker David] Rockefeller and [former US Secretary of State Henry] Kissinger. They had a very nice conversation where they tried to explain to Gorbachev that Soviet Russia had to integrate into the financial institutions of the world, such as Gatt, the IMF and the World Bank….

  “…the original idea was to have what they called a convergency, whereby the Soviet Union would mellow somewhat and become more social-democratic, while Western Europe would become social-democratic and socialist…. This is why the structures of the European Union were initially built with the purpose of fitting into the Soviet structure. This is why they are so similar in functioning and in structure.

 5. ZandInOgen schreef:

  The more things change, the more they stay the same.
  – Alphonse Karr

 6. Camera schreef:

  Vanacht nog weer eentje(linkje helemaal onder), een plofkraak om drie uur s’nachts, ja ja in Chaam, de mensen daar zullen het wel begrijpen dat
  het veel veiliger is om met pin te betalen, gaap gaap

  citaat uit bovenstaand artikel>>>
  ‘Problem, Reaction, Solution‘. Zo zien we de laatste tijd het steeds groter wordend probleem van de plofkraken op pinautomaten.

  http://www.omroepbrabant.nl/?news/2699351223/Plofkraak+mislukt+in+Chaam,+drie+mannen+opgepakt.aspx

 7. Martin Vrijland schreef:

  Een nieuw tijdperk van zelf lerende systemen:

  http://www.neurop.nl/

Leave a Reply

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten