Is Trump’s harde lijn richting China het begin van de val van de dollar en de ineenstorting van de economie?

Filed in NIEUWS ANALYSES by on 18 mei 2020 14 Comments

bron: abril.com.br

Met het loslaten van achtereenvolgens de goudstandaard en de oliestandaard veranderde de dollar in een munteenheid die ongelimiteerd bijgedrukt wordt. Fiat geld noemen we dat. Fiat geld is slecht voor de internationale handel. Bijdrukken van honderden miljarden zorgt immers voor geldontwaarding.

Omdat de Amerikaanse centrale bank (de FED) dit dollar creatieproces beheerst en de dollar in de internationale handel de standaard is, beïnvloed deze geldontwaarding van de dollar ook de ontwaarding van andere munteenheden inclusief die van de euro.

Met het kortstondig negatief worden van de prijs voor een vat olie (wat zo veel in hield dat je geld toe kreeg om olie af te nemen) de afgelopen weken, is het maar goed dat die olie niet langer de standaard is. Olie zal sowieso vervangen worden door Bill Gates nieuwste speeltje (gefocust zonlicht om waterstof voor verbrandingsmotoren te maken).

De enige reden dat we nog met die door-niets-gedekte dollarstandaard zitten, is de (tot nog toe) Amerikaanse militaire hegemonie. De NAVO heeft elk land dat of elke leider die zich van de dollar af wilde keren op de knieën gedwongen. Het heeft steeds keihard ingegrepen met bommen en granaten en het opruimen van de leider.

Voorbeelden?

 1. Joegoslavië jaren ’90. Nauwelijks schulden (dus dollar onafhankelijk). Sterk eigen leger (geen NAVO lid en op nr. 4 qua leger sterkte in de wereld). Na de dood van Tito begon men de bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten om een oorlog te starten die het land kapot moest schieten, waardoor het IMF mocht instappen om geld te lenen voor de wederopbouw (dollar afhankelijkheid).
 2. Irak, Saddam Hoessein wilde de olie in euro’s gaan verhandelen. Opruimen dus.
 3. Libië, Moammar Mohammed al-Qadhafi wilde een goud gedekte Afrikaanse dinar om de dollar afhankelijkheid los te laten. Opgeruimd staat netjes.

Nu de oorlog in Syrië heeft laten zien dat de macht van de NAVO (Amerikaans speeltje) niet langer overheersend is, is dat ook het begin van het einde van de wereldwijde dollar standaard. Steeds meer landen keren de VS de rug toe en het enige antwoord van Donald Trump is een hardere lijn: handelsoorlogen. En nu – met de coronavirus situatie – valt hij terug op het nog verder opvoeren van het China bashen. In zijn laatste interview met FOX News stelde hij zelfs dat hij alle banden met China wil verbreken.

Voor de goede orde is het handig om te weten dat de Chinese overheid haar economie min of meer dollar onafhankelijk heeft weten te houden. Die dollar werd alleen gebruikt voor de internationale handel, maar de Chinese centrale bank heeft steeds dollars opgekocht van ‘s lands multinationals en heeft zo de Chinese yuan binnen eigen grenzen sterk weten te houden.

Daarnaast heeft China een grote economische invloed in vele landen over de wereld en zorgt het Chinese Belt and Road Initiative (BRI) project voor samenwerking met 120 landen en 40 grote multinationals. Dat maakt die landen en bedrijven juist meer afhankelijk van China.

Als Donald Trump roept dat hij China volledig wil laten vallen, dan heeft dat veel weg van de laatste wanhoopsdaad van een grootmacht die de grip aan het kwijtraken is. Hoewel Trump doet alsof zijn boosheid te maken heeft met de Chinese aanpak van het coronavirus, is de daadwerkelijke reden van zijn frustratie waarschijnlijk dat de dollar op het punt staat haar status van wereldhandelsstandaard te verliezen en dat de Chinese yuan terrein aan het winnen is.

China introduceerde binnen eigen grenzen een nieuw cybergeld betaalmiddel: de e-RMB (Ren Min Bi, wat betekent ‘geld van het volk’). Deze e-RMB wordt momenteel getest in verschillende Chinese steden, waaronder Shenzhen, Suzhou, Chengdu en Xiong’an. In deze steden is de e-RMB bijna universeel geaccepteerd voor salarisbetalingen, openbaar vervoer, voedsel en aankopen in de meeste winkels. Het systeem is gekoppeld aan WeChat en AliPay (van Alibaba). Dit nieuwe cryptogeld wordt gedekt door de Chinese Centrale Bank.

Het IMF heeft in 2016 het principe van de Special Drawing Rights opgericht, waarin bestaande “oude munteenheden” een soort backup vormen voor deze nieuwe SDR cryptocurrency standaard. Het probleem in dit IMF initiatief is echter dat de dollar 41,73% aandeel binnen deze nieuwe cryptocurrency standaard vormt, terwijl de Chinese yuan slechts 10.92% aandeel heeft (Japanese yen 8.33%, Britse pond 8.09%, euro 30.93%). Dus terwijl de Chinese economie bijna op het punt staat de sterkste economie ter wereld te worden is het aandeel in de IMF cryptostandaard (de SDR) buitenproportioneel klein.

Er is dus feitelijk een financiële oorlog gaande; een oorlog die draait om het neerzetten van een nieuwe geldstandaard. De dollar lijkt in macht te verliezen en de coronacrisis heeft het laatste zetje gegeven, omdat de geldpers nog nooit zo hard gedraaid heeft. Nu is dat spreekwoordelijk, want er wordt geen geld meer gedrukt. Er wordt alleen een getal in een computer verhoogd.

De Chinese yuan lijkt sterker te worden, terwijl de dollar meer en meer waarde verliest.

De vraag is nu of multinationals en banken van de dollar standaard naar de yuan standaard willen of dat er weer een soort internationale goudstandaard moet komen. De SDR als cryptostandaard lijkt ook niet echt een betrouwbare keuze, omdat met de geldontwaarding van de dollar, ook die SDR mee onderuit valt (vanwege het dollar aandeel van 41,73% in die SDR). Je moet dus af van de invloed van fiat geld (oneindig bijgedrukt geld) als de basis van een internationaal financieel systeem.

De dollar lijkt zijn eindtijd te hebben bereikt. De economie in de VS en Europa zal de komende maanden hard geraakt worden door de effecten van de coronacrisis. De prijzen in supermarkten zijn nu al aan het stijgen. Vele bedrijven zullen omvallen en doordat er honderden miljarden zijn bijgedrukt, zal die geldontwaarding de komende maanden voor iedereen direct in de portemonnee voelbaar worden. Mensen die nog wat spaargeld hebben zullen zich zorgen gaan maken.

Feitelijk ligt er voor veel bedrijven en spaarders een doemscenario op de loer. Met de val van de dollar lijkt goud nog de enige veilige haven, omdat de hoeveelheid goud in de wereld veelal gebruikt wordt om bij een financiële reset de dekking van een munteenheid te verzorgen.

De bitcoin lijkt echter ook meer en meer die veilige haven te leveren. Met de potentiële dreiging van omvallende grote banken (omdat failliete bedrijven en individuen hun leningen of de rente op die leningen niet meer kunnen betalen), ligt de dreiging van bail-out en bail-in op de loer. Dat betekent respectievelijk dat of de staat de bank redt (lees: de belastingbetaler) of dat spaargeld gebruikt wordt om de bank te redden.

We zullen dus vermoedelijk de komende maanden een sterke vlucht van geld richting bitcoin en goud gaan zien.

Het is te voorspellen dat de vlucht richting de bitcoin het grootst zal zijn, omdat je goud nu eenmaal niet met 1 druk op de knop koopt. Een bitcoin wallet heb je zo geopend en wat vandaag op je bank staat, staat morgen op je bitcoin wallet. Die vlucht naar bitcoin, gecombineerd met het mijningsprincipe waarop het gebaseerd is, zal de bitcoin vermoedelijk een dusdanig sterke internationale positie geven, dat het de potentie heeft de plaats van de dollar in te nemen.

De Chinese yuan mag dan wel gedekt zijn door de Chinese centrale bank, maar de reden dat goud wereldwijd nog altijd als backup dient, licht verscholen in het feit dat je goud moet delven. Dat moet je via graafwerkzaamheden in goudmijnen uit de grond halen en dat is een duur en arbeidsintensief proces en er heerst schaarste. Het bitcoin mijningsprincipe is gebaseerd op datzelfde idee, zoals uitgelegd in dit artikel.

Het volume van de bitcoinhandel wereldwijd is inmiddels zo groot dat steeds meer multinationals en grote beleggers er in geïnteresseerd zijn en instappen. Tel je dat feit op bij de op de loer liggende hyper-geldontwaarding en een mogelijke val van de dollar, dan lijkt het erop dat de bitcoin voor velen de schuilkelder zal zijn. Het heeft daarmee de potentie om de nieuwe internationale standaard te vormen en als de dollar valt, zou de bitcoin wel eens de plek van die dollar in de SDR cryptocurrency standaard van het IMF kunnen gaan innemen.

Bron linkvermeldingen: edition.cnn.com, ft.com, globalresearch.ca

76 Shares

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

About the Author ()

Comments (14)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. marcos schreef:

  Mijn inziens zullen we eerst een splitsing van de USD zien tussen een internationale (petro) dollar en een lokale USD voor de USA zelf. Deze laatste zal enorm devalueren waarbij je kan denken aan het scenario zoals bijvoorbeeld Venezuela. De splitsing van de dollar is onderdeel van de financial reset, omdat ieder land in zijn banklensysteem veel spaargeld van burgers (in lokale valuta, bijv Iniase rupees) belegd heeft in amerikaans schuldpapier om de internationale handel wat in USD gesettled wordt te financieren. Landen zullen derhalve nooit hun vorderingen van USA z=willen zien verdampen door hyperinflatie, derhalve het idee van de split. Verder bezit China voor meer dan een triljoen aan Amerikaans schuldpapier. Wanneer China fout wil dan kunnen zij het schuldpapier dumpen op de markt en als er geen vraag naar is dan zal de FED genoodzaakt zijn om dit schuldpapier op te kopen wat dus de hyperinflatie in de USA zal triggeren. De harde lijn van Trump met betrekking tot de tarieven oorlog lijkt mij dus het toneelspel voor de massa om de financial reset door te voeren. Vergeet ook niet dat een financial reset inhoudt dat er veel aan schuld afgeschreven gaat worden, want bij een reset heeft het geen zin om oninbare schulden van het failliete systeem in het nieuwe systeem mee te nemen. Let wel, dit zal alleen gelden voor een select groepje en dus niet voor de hypotheeknemers of mensen met private schulden, deze worden gewoon in het nieuwe systeem voortgezet. Verder gaan we mijn inziens nog een enorme waardestijging van de internationale dollar meemaken voordat deze van het toneel verdwijnt. Deze stijging komt met name door de vraag naar dollars om het hele derivaten complex af te wikkelen. Dit gaat volgens mij ook het moment zijn waarop de spelers (banken en centrale banken) hun Amerikaans schuldpapier gaan verkopen..

 2. ZalmInBlik schreef:

  Waterstof is idd de energie revolutie die er aan zit te komen en zal gaan zorgen voor een paradigma shift. Nog los van de directe economische implicaties, bijna alle modellen gebaseerd op de oude energiebronnen kunnen het raam uit.
  https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5016231/bill-gates-jacht-waterstof-schip-superjacht-duurzaam-varen
  https://archive.org/details/ColdFusionTheSecretEnergyRevolutionByAntonyC.Sutton1997_201903/page/n13/mode/2up/search/hydrogen

  De proxy oorlog tussen China en Amerika is al aan de gang en zal alleen maar escaleren gezien de vrij recente dood van de Chinese ambassadeur in israel en de beschuldigingen van biowarfare over en weer. Ook de troepenopbouw in de Zuid-Chinese zee (Diego Garcia) dient in de gaten gehouden te worden.

  Hongkong was een klassieke CIA Otpor operatie en natuurlijk zal China op haar manier reageren als de tijd er rijp voor is.

 3. Analyze schreef:

  nog meer sancties, TSMC is een Taiwanees bedrijf een gevoelige tik richting China.

  World’s Largest Contract Chipmaker Halts Deliveries To Huawei As New US Sanctions Bite
  https://www.zerohedge.com/markets/worlds-largest-chipmaker-halts-deliveries-huawei-new-us-sanctions-bite

 4. Zonnetje schreef:

  An Israeli poster on 4 chan said Shin Bet, Israel’s internal ‘Mossad’, killed the ambassador at China’s request after Du Wei tried to defect and share info on China bio-warfare labs, and then was double-crossed.

  Henrymakow.com

 5. Riffian schreef:

  tsja usual suspect Bannon sorteert al voor op het komende geregisseerde conflict met China.
  https://www.breitbart.com/politics/2017/11/13/im-proud-to-be-a-christian-zionist-steve-bannon-gets-standing-o-from-leading-jewish-organization/

  Bannon WarRoom – Citizens of the American Republic
  66,6K abonnees

 6. marcos schreef:

  Het begint steeds meer op een strategie te lijken waarbij de sequence omgedraaid is. Wat ik hiermee wil zeggen is dat van de aanbodzijde van de economie het MKB en een aamtal andere sectoren de nek om wordt gedraaid, omdat deze niet meer nodig zull;en zijn wanneer ze de vraagzijde met bijvoorbeeld vaccins naar beneden kunnen stellen. Normaal zal eerst een bevolking groeien en er meerdere aanbieders komen, of een bevolking dalen en het aantal aanbieders afnemen. Nu lijkt dit dus omgedraaid.

 7. Riffian schreef:

  MUST SEE van YT en Bitchute gehaald met een reden

  I have never seen a more self evident use of a tragic event – ever. Staged? Opportune? I’m almost leaning “staged”. The look in that cops eye, like…”watch this”. Whatever…
  These rolling series of events will keep rolling. This is a two to three year phase. Trump is the hero, that’s all you need to know.
  “They” are also very busy messing with my laptop – they are so far not having to much luck. It seems this is a special time for them.
  Stay frosty.

  The B.I.R.D, is the word.
  1. The Bi-national Industrial Research & Development foundation.
  2. The greatest security penetration…ever.
  3. This is a catastrophe for the United States.
  4. The Soviet Union got Israel to set up the Bi-national Science Foundation (B.S.F) in 1973 under Nixon and Henry Kissinger.
  5. The B.I.R.D was set up in 1978, around the same time they set up The Talpiot Program.
  5. And then they have the B.A.R.D – Bi-national Agricultural Research & Development foundation.
  6. Here it is the relevant legislation forcing the US to send technology to Israel.
  http://uscode.house.gov/view.xhtml?req=%28title:42%20section:17337%20edition:prelim%29
  7. So when you see Bi Bi bragging about how clever Israeli scientists are, what he’s really saying is his Soviet era immigrant scientists are very good at stealing US technology.

  33. QUIET RIOTS WAR ON THE STREETS & SOUTH CHINA SEA THE B. I. R. D IS THE WORD
  https://archive.org/details/33.-quiet-riots-war-on-the-streets-south-china-sea-the-b.-i.-r.-d-is-the-word

Leave a Reply

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten