Wat gaan we doen als robots ons werk overnemen?

Filed in NIEUWS ANALYSES by on 7 juni 2018 3 Comments

Atlas, Boston Dynamics, Bron: Wired.com

Gewoon omdat het soms aan ons voorbij gaat, is het misschien even interessant om de technologische stand van zaken eens onder de loep te nemen. Niet iedereen neemt de moeite om filmpjes te bekijken, waardoor we vaak geen benul hebben hoe het er voor staat op technologisch gebied. Als ik mensen bijvoorbeeld vertel dat huizen in de toekomst geprint worden, kijken ze mij vaak raar aan. Mensen hebben veelal geen flauw benul van hoe de techniek voortschrijdt. Die techniek van het printen van huizen bestaat al en wordt al in de praktijk gebracht. Kijkt u maar eens naar onderstaand filmpje. Maar dat is nog maar het begin van de achterstand die velen hebben op het gebied van kennis van technologie. Kijkt u even hoe goedkoop je in principe een kleine woning kunt printen. Bouwbedrijf Van Wijnen is zelfs bezig met een project in de gemeente Bosrijk, waar woningen worden geprint.

Als we dan even een sprongetje nemen naar de ontwikkelingen op het gebied van robotica, dan zullen velen wellicht geen benul hebben wat er gebeurt op het gebied van robotica. Kijk maar even waar de firma Boston Robotics zoal mee bezig is. U kunt zich voorstellen wat die dingen met de groeiende kunstmatige intelligentie (AI) mogelijkheden straks in combinatie met gezichtsherkenning en een wapen in de hand zoal niet kunnen.

[easy-mediagallery cat=”3840″ size=”275,150″ style=”light” filter=”1″]

Waar we ons natuurlijk ook zorgen om zouden kunnen maken is wat er gebeurt op het gebied van arbeidsverdringing zodra dergelijke robots betaalbaar op de markt verschijnen. Dat roept de vraag op: Wat gaan we doen als robots ons werk overnemen? Het voordeel van een eenmaal uitontwikkeld model is dat je het in massaproductie kunt nemen. De Netflix serie ‘Real humans’ geeft een leuke impressie van wat er dan allemaal zou kunnen gaan gebeuren. Maar niet getreurd, die zelfde robotica zorgt ervoor dat we steeds beter worden in het vervangen van onze ledematen en dus langer mobiel kunnen blijven. Onderstaande ontwikkeling is nog maar een tussenfase in de weg naar de levensverlengende ingrepen. Op het filmpje ziet u hoe nieuwe amputatie- en prothesetechnieken ervoor zorgen dat een patiënt weer het gevoel heeft dat hij zijn geamputeerde voet terug heeft.

Maar dat is nog maar het begin. Er wordt niet alleen gewerkt aan de mogelijkheid om ledematen weer terug te kunnen laten groeien in een laboratorium, maar er zijn ook allerlei 3D printertechnieken die het onmogelijke mogelijk lijken te maken. Wetenschappers konden al een jaar geleden organen uitprinten voor operatietraining van artsen. Dat waren slechts zachte synthetische niet-functionerende modellen van een orgaan. Er zijn echter ook al ontwikkelingen waarbij de functionaliteit van een orgaan nagemaakt kan worden, zoals te zien is in onderstaande presentatie waarin uitgelegd wordt hoe kloppend hardweefsel in een laboratorium uitgeprint kan worden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de techniek om stamcellen uit huidcellen te transformeren en uit die stamcellen weer het noodzakelijke weefsel te leveren voor de soft-tissue printer. Er is ook al methode in ontwikkeling om organen in varkens te laten groeien. Daarbij wordt een soort hybride half varken – half mens gecreëerd met als doel organen in ze te laten groeien. Die oplossing lijkt nog veel dichter bij. Combineer je dat met de technologie genaamd ‘perfusion decellularization‘ dan zou je die organen simpelweg op de plank kunnen leggen en op maat kunnen leveren aan de personen die een nieuw orgaan kunnen gebruiken.

Er gaat dus veel veranderen in de nabije toekomst op het gebied van levensverwachting. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de CRISPR technologie die genetische reparaties mogelijk maakt, waardoor allerlei cellen in het lichaam gemodificeerd kunnen worden. Daarin wordt gebruik gemaakt van onschadelijke virussen die cellen opzoeken en herkennen aan hun unieke code om er vervolgens een stukje uit te knippen en de aangepaste code in te voegen (zie hier). Die techniek maakt datgene mogelijk wat we al van onze Microsoft Word-tekstverwerker kennen in de zoek- en vervangfunctie. Dat biedt niet alleen in de nabije toekomst mogelijkheden op het gebied van aanpassingen in het DNA met betrekking tot erfelijke ziektes, maar ook waar het gaat om het oplossen van allerlei vormen van kanker. De wetenschap is daarnaast naarstig op zoek naar de code in ons DNA die verantwoordelijk is voor het verouderingsproces. We gaan ons dan langzamerhand begeven op het terrein van het transhumanisme. Dat is niet alleen het terrein dat de onsterfelijkheid van het menselijk lichaam nastreeft, maar ook het terrein dat allerlei modificaties wil doen, waardoor we bijvoorbeeld ons brein aan het internet kunnen hangen of kunnen ruimtereizen zonder last te hebben van straling of zuurstofgebrek en allerlei andere factoren die onze zwakke biologische lichaam aan kunnen tasten.

Op het gebied van de virtual en augmented reality is er ook veel ontwikkeling gaande. Leverancier van grafische kaarten NVIDIA maakt al gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in de vorm van GAN’s (General Adversarial Networks) om van een eenvoudige tekening een realistische foto te maken. Datzelfde bedrijf is in staat om kunstmatige intelligentie te gebruiken om een video-opname van een zomerlandschap te veranderen in dat van een winterlandschap of een dagopname te transformeren in een nachtopname (zie hier). Wat als de augmented reality (die we het beste kennen van Pokémon Go, waarbij een beeldlaag over de echte wereld gelegd wordt) er in de nabije toekomst zo realistisch uitziet dat we deze niet meer van echt kunnen onderscheiden? Wat als deze nieuwe 3D realiteit rechtstreeks in ons brein geprojecteerd kan worden?

Moeten we ons met de huidige technologische stand van zaken trouwens überhaupt niet afvragen of elk filmpje dat we in een journaal of op internet voorbij zien komen nog wel echt is of simpelweg door AI software gecreëerd is? Valt beeldmateriaal nog als bewijsmateriaal te beschouwen? Lopen we ook op dat gebied niet misschien een beetje achter in onze kennis over wat er mogelijk is? Die zaken waarvan we veelal nog denken dat het toekomstmuziek is, zijn vaak nu al realiteit. Dat geldt ook op het terrein van het maken van video’s en foto’s. Met de software van nu kun je feitelijk een geheel niet bestaande ‘realiteit’ scheppen, waarvan de kijker niet meer kan onderscheiden of het echt of nep is. U kunt zelfs een interview met iemand op tv zien van iemand die niet echt bestaat, gemaakt door een ander, als je deze techniek van NVIDIA combineert met deze Facial reenactment software. Neemt u eens de moeite om op de linkjes te klikken en onderstaande (iet wat) technische presentatie van NVIDIA te bekijken en vraagt u zich de volgende keer als u een tv-interview ziet of foto’s van een overleden persoon in een journaal voorbij ziet komen, eens af: “Kan ik nog wel geloven wat ik mijn ogen zie en met oren hoor?” Veel waarvan u denkt dat het science fiction is, is nu al mogelijk, zonder dat u er zich bewust van bent. Veel wordt misschien nu al gewoon toegepast zonder dat u het doorheeft.

Bron linkvermeldingen: houbenvanmierlo.nl

28 Shares

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

About the Author ()

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. danny schreef:

  Ik heb wel eens gehad dat ik bij het het kijken naar een interview op youtube het gevoel heb dat de interviewer een geanimeerd persoon is, maar goed dat is maar een gevoel.

  Ik voorspel wel dat automatieschering in de toekomt voor veel werkeloosheid gaat zorgen en voor een crisis zal zorgen. ik veronderstel dat er in het kader van nwo een nieuw financiële crisis nodig is.
  In de jaren tachtig had je de olie crisis, in 2008 en banken crisis.

  En ik voorspel dat er binnen circa 4 jaar er weer een nieuwe financiële crisis zal komen, deze zal als oorzaak hebben enerzijds automatisering (mensen worden werkloos) en anti klimaatverwarming, overheden gaan veel geld uitgeven aan oa windmolens en mensen word zo meteen verboden om bepaalde dingen de kopen zoals auto met verbrandingsmotor of een gas-cv-kachel en dus worden gedwongen om voor een duurder alternatief te kiezen.

  Ook zullen huizen nog onbetaalbaarder worden dan ze nu al zijn, door het Creëren van schaarste worden de prijzen op gedreven, de prijzen stijgen nu al als een gek, maar dat zal nog wel even door gaan.

  Maar we zitten nu nog even in een tijd dat het ”goed” gaat. *kuch*

 2. Wilfred Bakker schreef:

  We hebben toch helemaal geen mensen meer nodig, en depopulatie is niets nieuws, deze van onze vriend spreekt boekdelen, een ontluisterende kijk op zaken, ik mag hem wel.
  Hij zit in Japan en is radioactief.

  https://www.corbettreport.com/meet-paul-ehrlich-pseudoscience-charlatan/

 3. Martin Vrijland schreef:

  Ja ja het moet mainstream en populair gemaakt worden. De grap is dat het transhumanisme zich vermoedelijk nog het snelst op zal dringen door nanotechnologische modificaties aan ons eigen lichaam, maar dat kan natuurlijk ook samengaan met de ontwikkeling van avatars.
  Want als je een arm of been kan uitprinten of laten hergroeien en je kunt organen maken, kun je ook gewoon een heel lichaam namaken.

  “En hij die op de troon gezeten was zeide: zie ik maak alle dingen nieuw..”
  Je weet wel..de wederopstanding, het eeuwig leven..de nieuwe hemel en nieuwe aarde (virtual/augmented reality, singularity). De nanotechnologie en het brein online gaat al die dingen straks mogelijk maken voor die messias.

  Nog even een oorlogje om Jeruzalem afwachten en dan komt ie hoor..met zn nanotech. De wizkid Jezus 😉

  http://krant.trouw.nl/ipaper-online/print/article/8004/91181/NL/6630198

Leave a Reply

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten