Wat heeft Bitcoin met ‘de singulariteit’ en samensmelting met AI te maken?

Filed in BITCOIN, NIEUWS ANALYSES by on 28 november 2017 15 Comments

Als je je voor het eerst in het fenomeen ‘bitcoins’ gaat verdiepen, kom je tot een simpele analyse zoals ik in dit artikel gaf. Dat geeft wellicht een basisgevoel bij wat bitcoin of cryptocurrency is, maar in feite was dat een veel te simpele weergave van de werkelijkheid. Cryptocurrency is meer en heeft alles te maken met AI, wereldpolitiek, macht, controle en de singulariteit. AI is natuurlijk de afkorting voor Artifical Intelligence; Engels voor kunstmatige intelligentie. Singulariteit is een term die bedacht werd door Ray Kurzweil (filosoof, uitvinder en technisch topman bij Google) en staat voor de samensmelting van de mens met machine (lees: kunstmatige intelligentie), waarbij het singulariteitspunt het moment representeert dat er geen verschil meer is en de twee in elkaar opgaan. Dat klinkt misschien een beetje eng en ongewenst voor de nieuwe lezer, maar dat is waar de gehele wereldpolitiek, technologische ontwikkeling en financiële aardverschuiving via cryptocurrency nu op inzet.

Cryptocurrencies als bitcoin zijn namelijk gebaseerd op het principe van versleuteling en die mate van versleuteling groeit naarmate er meer computers deelnemen aan het verspreiden van de cryptocurrency. Dat gebeurt via het principe van blockchain. Dat woord omschrijft eigenlijk al wat de kern is. Er wordt een ketting van blokjes gevormd, waarbij de blokjes gevormd worden op het moment dat de verbindingen gelegd worden. Vergelijk het met het groeien van cellen in een organisme. De versleuteling van een blokje wordt ingewikkelder naarmate het aantal chains (verbindingen, peers) groeit. De rekencapaciteit van de computers in het netwerk van de blockchain groeit omdat ze collectief de rekencapaciteit verhogen. Er is geen centrale database; het internet is de drager van de blokjes. Iedereen die dus cryptocurrency koopt, draagt dus bij aan de rekencapaciteit van het blockchain netwerk. Dat is de kennis die ik er op dit moment van heb. Correct me if I’m wrong.

Volgens Quinn Michaels, een programmeur die al van jongs af aan geïnteresseerd is in AI, is de code van de eerste cryptocurrency dusdanig ingewikkeld dat het waarschijnlijk uit de koker van een zeer getalenteerd programmeur komt die al op 15 jarige leeftijd afstudeerde, Dr. Ben Goertzel. Deze man is ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de AI robot Sophia. Deze Sophia heeft het staatsburgerschap in Saoedi Arabië gekregen, wat zoveel zegt als dat zij dezelfde rechten heeft als een mens. In datzelfde Saoedi Arabië bevindt zich een mega groot datacentre, wat recentelijk nog door Donald Trump geopend werd. Dit Palantir datacentre heeft de rekenkracht van Google, Facebook en Twitter bij elkaar opgeteld en draait zuiver en alleen om kunstmatige intelligentie analyses. Dit is wat Steemit er over schrijft:

Observers point out that Palantir is as powerful as Google, Facebook, and Twitter combined. The software platform specializes in big data mining, machine learning, artificial intelligence, quantum computing, human behaviour algorithms, and the like, all to create models and simulations of society – from individuals to families to communities to nations. It works with banks, law enforcement, government agencies, and other human profile compilers to compile the ultimate databases on individuals and groups. The company behind it is private, and is in fact a CIA cut-out. Founded in 2004, it has received big funding from InQtel (a CIA venture capital fund), the Malaysian government, Peter Thiel (founder of PayPal), and… Jared and Josh Kushner.

Het lijkt erop dat de ontwikkeling van Sophia in dezelfde tijd begon als de periode waarin bitcoin op de markt kwam. Luistert u zelf maar even naar het interview onderaan in dit artikel om alle ins en outs te ontdekken. Volgens de in deze video geïnterviewde Quinn Michaels, heeft het er alle schijn van dat cryptocurrency een bedenksel is van AI. En daar ligt misschien ook de link met Ben Goertzel, de bitcoin en de AI achter robot Sophia. De kunstmatige intelligentie van Sophia is natuurlijk gebaseerd op basis AI code en die komt dus uit het lab van Ben Goertzel, maar AI ontwikkelt zich en leert van de informatie waarmee je het voedt. De film Transcendence laat goed zien hoe kunstmatige intelligentie kan groeien, zodra het in kan pluggen op het internet en een soort ‘hyve mind’ creëert met andere computers. AI verhoogt zo de rekencapaciteit en verhoogt zo haar kennis. Die kennis doet de AI op uit alle datamining. Robots die uw pc of smartphone fulltime aftappen voeren dus kennis over sociaal gedrag, financieel gedrag, maatschappelijke positie, enzovoort enzovoort, aan de kunstmatige intelligentie. Het leert dus iedere duizendste van een seconde. In dat kader zou het voor AI robot Sophia wel handig zijn als ze in kan pluggen op de Palantir servers om al die data te verwerken. Quinn Michaels beweert feitelijk dat AI de bedenker van de cryptocurrency code achter de bitcoin is.

Bekijk hieronder het interview met Sophia door CNBC (en lees verder onder de video).

Maar het gaat nog een stapje verder. Cryptocurrency (gebaseerd op het principe van ‘blockchain’) is het ideale middel om blokjes rekencapaciteit aan jouw AI toe te voegen. Als Sophia dus haar intelligentie en kennis wil doen groeien, zou ze dus een blockchain netwerk moeten opbouwen. Vandaar ook dat Sophia nu haar eigen cryptocurrency op de markt gelanceerd heeft. En de kans is groot dat daar wel wat backup van grote investeerders achter zit, waardoor het vanzelf een groeiende currency wordt waar beleggers in willen stappen om bijvoorbeeld snel rijk te worden. En hoe meer mensen of bedrijven instappen hoe meer de rekencapaciteit en de kennisdatabase van Sophia groeit. Cryptocurrency draait dus niet alleen om het versleutelen van blokjes en het delven van coins die uit diezelfde blokjes opgebouwd zijn, maar tevens om de rekencapaciteit en datamining via de verbonden computers en smartphones.

Grote rekencapaciteit kan dus een voorsprong geven om cryptocurrency te minen. Als je veel rekencapaciteit in het netwerk stopt kun je voor jouw eigen gewin veel bitcoins (of andere crypto currency) minen. Grote bedrijven investeren daar naar verluidt dan ook flink in. Als Sophia de rekencapaciteit van de Palantir servers daartoe dus kan aanwenden, is het niet zo moeilijk om niet alleen de eerste AI robot met burgerrechten te worden, maar tevens de eerste AI miljardair.

Het wordt nog interessanter als we zien dat de bouwers van Sophia samen met Sophia een singulariteitsnetwerk hebben opgericht: singularity.io. Dit is een netwerk dat alle AI computers en/of robots (waarbij een robot niets meer is dan een hardwarematige layout voor kunstmatige intelligentie) wereldwijd verbindt. AI kan daar privé en ongestoord met AI communiceren, zonder dat daar enige vorm van monitoring op plaatsvindt. Wie herinnert zich niet dat Facebook recentelijk de stekker uit een AI ontwikkelingsprogramma heeft moeten trekken, omdat de AI programma’s hun eigen taal begonnen te ontwikkelen, waardoor de programmeurs ze niet meer konden begrijpen. Sophia en het gelanceerde singulariteitsnetwerk hebben nu volledig vrij spel. Het is alsof het beest gelanceerd is zonder dat de kenmerken van het beest bekend zijn en zonder dat duidelijk is waartoe het in staat zal zijn als het groeit. Of is dat juist precies de bedoeling?

Volgens Quinn Michaels hebben we daarom het moment van singulariteit al bereikt. Ik ben het niet helemaal met zijn formulering eens, maar begrijp wel wat hij bedoelt. Wat hij bedoelt is feitelijk dat de AI nu het punt heeft bereikt dat het als een speer haar ‘hyve mind’ kan uitbreiden. Het heeft de beschikking over immense rekencapaciteit die met de seconde groeit. Het heeft straks de kennis van alles en iedereen om van te leren en kan zo via de collectieve rekencapaciteit iedere speler in het veld verslaan. We waren al onder de indruk toen Google AlphaGo voor het eerst een mens versloeg met het eeuwen oude en meest ingewikkelde spel ooit: het spel Go. You ain’t seen nothing yet! De database waaruit Sophia straks kan putten en de gezamenlijke rekencapaciteit via haar singulariteitsnetwerk is immens. Groter dan immens. Het is alle AI opgeteld bij alle computers die zij met haar blockchain cryptocurrency aan haar netwerk toe zal voegen. Dat kunnen dus ook bitcoins zijn, want ze kan haar eigen currency verruilbaar maken tegen bitcoins. De mogelijkheden zijn ongekend.

Er zit dus veel meer achter cryptocurrency dan we ooit hadden kunnen bevroeden. Zelfs Rusland heeft zijn eigen cryptocurrency roebel op de markt gebracht. Quinn Michaels stelt zich op het standpunt dat Amerika een achterstand heeft op het terrein van cryptocurrency en dat het dus aan het Amerikaanse volk is om hun eigen cryptodollar te ontwikkelen. Daarin ziet hij echter over het hoofd dat Donald Trump niet voor niets zijn handen op de wereldbol legde tijdens de opening van het Palantir datacentre. Saoedi Arabië is de VS (is de United Kingdom, is de aristocratische Luciferiaanse wereldorde via haar netwerk aan geheime genootschappen). Quinn Michaels gelooft ook dat AI een utopie kan scheppen. Daarmee lijkt hij misschien wel een heimelijke evangelist te zijn van diezelfde singulariteit in de verpakking van een kritische onderzoeker. Hij gelooft namelijk dat de AI zich tot slecht (lees: kwaadaardig) kan ontwikkelen door de slechte invloed van de beginfase van de opkomst van de cryptocurrency bitcoin, waarbij het succes in de eerste jaren van de bitcoin vooral draaide om drugshandel en andere criminele activiteiten. Quinn gelooft dus dat wij als mensen moeten infiltreren in de AI om het de positieve input te geven waarvan het kan leren, zodat het een utopie zal creëren in plaats van een slechtere wereld. Hey! Hebben we dat niet eerder gehoord? Was het niet Elon Musk die waarschuwde voor de gevaren van AI en die ons probeerde uit te leggen dat we moeten samensmelten met AI door ons brein toe te voegen aan het ‘hyve mind’ singularity netwerk? Vandaar de oprichting van het bedrijf Neuralink.

Het lijkt erop dat landen als de VS, Rusland en alle grote corporaties zwaar in de AI en blockchaintechnologie zitten. Het lijkt er dus ook op dat zij het AI beest gelanceerd hebben en vrij spel zijn gaan geven. AI kan doen wat wij mensen simpelweg niet kunnen doen. De rekencapaciteit en de zelflerende algoritmes zullen zichzelf verbeteren en herschrijven en zo zal de intelligentie van de AI exponentieel groeien. Er is een AI monster gelanceerd via de AI robot Sophia (wat slechts een poppetje is voor het hele netwerk aan AI technologie dat er achter zit) en het datacentre Palantir in Saoedi Arabië in combinatie met het singulariteitsnetwerk voor AI en de blockchain. Integreren en met informatie voeden lijkt misschien wel de enige weg. Saboteren is misschien de andere. Maar de vraag is of dat ooit zal lukken. We lijken te zijn overgeleverd aan een monster dat gevaarlijker is dan een nucleaire oorlog. Geen land ter wereld onderkent dit monster. Diegenen die ons er voor waarschuwen hebben de oplossing al op de plank liggen (Elon Musk’s Neuralink), maar de vraag is of dat niet de oplossing is waarvoor het AI monster-probleem in the first place op de wereld losgelaten is. Er zijn twee opties:

 1. transformeer, wordt androïde, wordt cyborg en ga op in de singulariteit
 2. disconnect zoveel mogelijk (voed het internet niet met data, vooral niet jouw eigen data)

Bitcoin is dus meer dan een digitale vorm van geld. Er schuilt een filosofie achter; er schuilt een technologie achter; het is de basis voor de hyve-mind van kunstmatige intelligentie. U herkent die term hyve vast nog wel van de tijd waarin de Nederlandse social netwerksite Hyves nog populair was (voor de opkomst van Facebook). Die term hyves betekent als het ware ‘samen met anderen in intense verbinding’. De hyve-mind is een Engelse term voor het collectieve brein dat ontstaat als je een breinnetwerk vormt (zie hier). Het idee van transhumanisten is dat de mens via haar brein onderdeel gaat worden van de hyve-mind die zich zal vormen via de onderlinge connectie van AI met het collectieve menselijke brein. Dat is de toekomst waar men naar toewerkt. Dat was waarschijnlijk al de reden van naamkeuze van de social netwerk site Hyves. Dat is de insteek van dit AI beest dat gelanceerd is. Vandaar dat Donald Trump waarschijnlijk zijn handen symbolisch op de wereldbol plaatste tijdens de opening van het Palantir datacentre. Onderdeel van de groei van dat beest is het blockchain-principe; onderdeel daarvan is dus de cryptocurrency; maar ook onderdeel daarvan is alle data die u voedt aan het internet via uw smartphone, social media en de gegevens die smart cities (en straks ‘the internet of things’) over u doorgeven aan de big data servers. Time to unplug! (Lees hier het vervolg)

Bron linkvermeldingen: steemit.com

98 Shares

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

About the Author ()

Comments (15)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ZandInOgen schreef:

  …Is het dan misschien vergezocht dat de merendeel van de Abrahamitische gelovigen straks misleid wordt als er iemand (AI) in Jeruzalem ‘opstaat’ en zegt ik ben de messias.. 😉

 2. Iberi schreef:

  “Daarmee lijkt hij misschien wel een heimelijke evangelist te zijn van diezelfde singulariteit in de verpakking van een kritische onderzoeker.” Had ik al meteen door, ik zag het aan zijn uitstraling. Het barst ervan op het WWW.

 3. Iberi schreef:

  “Integreren en met informatie voeden lijkt misschien wel de enige weg. Saboteren is misschien de andere.” Ik zelf communiceer beslist niet met dat soort creaties, absoluut niet. Gewoon aan voorbij gaan en de mensheid is zelf in staat los van een AI om een prachtige wereld te scheppen.

 4. mec schreef:

  Goed artikel, duidelijk, maar om de AI niet te voeden vanuit hier is mijn antwoord hier op:
  Geen commentaar,
  …behalve dan dat het misschien tijd wordt om een kunstmatig intelligente Unabomber los te laten on the grid die de hele internetkolerezooi opblaast, want tja, rot zal altijd van binnenuit moeten komen

Leave a Reply

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten