Wel klagen, maar niets doen: het einde van de gratis Martin Vrijland complot-entertainment show

Filed in NIEUWS ANALYSES by on 9 augustus 2018 28 Comments

bron: dysability.blog

We zijn blijkbaar een volk dat wel vindt dat er veel mis is in de wereld, maar als het er op aan komt doen we zelf liever niets. De enige actie die we ondernemen is hooguit een beetje discussiëren tijdens een borrel of buurtbarbecue en misschien zijn we nog wel zo maatschappelijk bewogen dat we een stembiljet in vullen, waarbij we op een partij stemmen die onze klaagzang vertegenwoordigt, maar verder moet het vooral niet te lastig worden. We doen zelf liever niets.

Ja, we kunnen wel boos worden als het onze eigen portemonnee raakt of als we gekwetst worden in onze geloofsovertuiging of principes, maar verder vinden we het allemaal wel best. We houden gewoon van al die op poppende berichten op ons beeldscherm en zijn verslaafd aan de endorfine kick als er weer een berichtje verschijnt. We zijn scroll verslaafden van ons i-Phone schermpje.

Natuurlijk is er ook een categorie die wel wat doet. Zo kun je naar het ‘glazenhuis’ gaan en een paar euro doneren terwijl je jezelf lekker vol laat gieten. Een ander is actief in een vereniging of in de politiek! Weer een ander vindt al dat gezanik op wat er allemaal mis is in de maatschappij maar ‘negativisme’ of complotgezeur. Dat zijn de positiviteitsgoeroe’s onder ons, die vooral geloven dat zij succesvol zijn doordat ze niet zo zeuren over wat er allemaal mis is, maar gewoon lekker de schouders eronder zetten en alles wat er gebeurt ombuigen tot positief zodat dit automatisch leidt tot succes. Er is iets voor te zeggen om een positieve mentaliteit te hebben, mits dat niet gepaard gaat met ‘je kop in het zand steken’.

Na ruim 6 jaar schrijven en herhaaldelijke oproepen tot steun, lijkt het steeds duidelijker te worden dat deze site vooral een soort ramptoerisme aantrekt van mensen die best wel even een kijkje willen nemen in hoe je ook anders kunt denken, maar dat is klaarblijkelijk niet meer dan een soort entertainment. Iedere swipe over je telefoon is er weer eentje.

We zijn wel bereid om voor Netflix te betalen en mogelijk kopen we zelfs wel eens een krant, maar steun geven aan een kritische noot is er niet bij. Ja; wel aan GeenStijl, want dat “is lachen man”. We worden trouwens ook liever gevoed met datgene wat we graag willen horen, zoals de oudere generaties een paar muntjes in de collectezak gooiden voor een uur zondagochtend-entertainment vanaf de kansel, zodat ze zich weer even gesterkt in hun geloof voelden. Spirituele zelfbevrediging inhaleren via de alternatieve media is een goed alternatief op de kerk van vroeger. En we hebben steeds meer professionele alternatieve media! TPO, Café Weltschmertz en een breed pallet aan smaken en kleuren. En die redden zich toch ook allemaal zelf? Niemand die zich afvraagt hoe dat nou zou komen.

Natuurlijk zijn er enkele tientallen vaste ondersteuners van deze site en enkele mensen die zo nu en dan een iets grotere donatie doen. Toch blijkt in de praktijk dat van al die duizenden bezoekers per dag (waarbij het aantal bij interne meting zelfs nog een stuk hoger ligt dan de vermelde teller op de site) vrijwel niemand bereid is om zelfs maar een daglidmaatschap van 1 euro aan te gaan. Blijkbaar vinden we het wel best en willen hooguit enkele tientallen in beweging komen. Voor de rest geldt: de wereld draait door.

Na ruim 24 uur te hebben getest mijn artikelen achter een betaalmuur te zetten, heeft dit geresulteerd in 2 nieuwe leden. Het blijkt dus dat mensen zelfs niet eens bereid zijn om ook maar 1 euro uit te geven om je artikelen te kunnen lezen! Uit de e-mails blijkt dat mensen vinden dat ik bijvoorbeeld beter achter de kassa bij de AH kan gaan zitten, zolang ik mijn artikelen maar gratis online zet. Tenslotte is dat schrijven geen werk. “Dat schrijven is gewoon een luie bezigheid voor een wannabee die denkt daar een snabbel aan te kunnen verdienen.” Het lijkt er dus sterk op dat je je al die jaren voor Jan met de korte achternaam ingezet hebt en je nek uitgestoken hebt. Voor de meeste mensen maakt het feitelijk helemaal niets uit of je nu wel of niet door kunt gaan. Het is alleen een dagelijks stukje entertainment minder.

Voor sommigen geldt wellicht dat ze bijvoorbeeld een uitkering hebben, maar als je dan voor de aardigheid hun Facebook profiel soms eens bekijkt dan lijken andere zaken wel prima te kunnen. Het lezen van kritische stukken is niet de moeite waard. We zijn nu eenmaal gewend dat je dat gratis kunt consumeren.

Het is een duidelijk teken aan de wand dat deze site alleen nog bestaansrecht heeft voor mensen die serieus geïnteresseerd zijn in wat je schrijft.

Voortaan zal dus elk artikel slechts en alleen voor leden beschikbaar zijn. Dat kan ook voor mensen die 1 dag lid willen worden, maar ik moet nu toch echt aan mijn eigen overlevingskansen gaan denken. Als hierdoor het lezersaantal daalt tot slechts 10% of zelfs 1% van wat het nu is, maakt dat feitelijk helemaal niets uit, want het maakt u de lezer niets uit. Er bestaat overduidelijk geen waardering voor de vele uren per dag aan de inspanning en de offers die je hebt moeten brengen voor het je nek uitsteken. De rest van de lezers is dus te beschouwen als publiek ter gratis entertainment. Het scheelt slechts een swipe per dag in de Facebook tijdlijn. Vaarwel dus aan al deze ramptoeristen die wel van een goed complotverhaal hielden, maar het verder niet al te serieus namen.

62 Shares

Tags: , , , ,

About the Author ()

Comments (28)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. De Loonslaaf schreef:

  Het schrijven wat jij doet, is meer dan topsport.

  Bij topsport staat een beloning in het vooruitzicht en worden de aspirant topsporters doorgaans begeleid. Het grote publiek heeft er begrip voor als de sporter niet de top heeft gehaald en draagt deze op handen, wanneer de sporter succesvol is. Hoeveel topsporters verdienen met sport hun brood en hoeveel schrijvers van (oprechte) alternatieve media kunnen hun hoofd boven water houden, uitgezonderd de AIVD-ers en uitkeringsgerechtigden, die toch een inkomen hebben?

  Als schrijver van bijvoorbeeld “martinvrijland” heb je geen enkele begeleiding en is de (financiële) steun van de lezers beneden bestaansniveau. Daarbij word je uitgekotst door het systeem, zodat meedoen (in de vorm van een baan) geen optie meer is. Van kennissen, “vrienden” en (voormalige) collega’s hoef je als “complot gekkie” en schrijver niets te verwachten, want die zijn doorgaans ook bezig hun positie in het systeem te behouden en veilig te stellen. Diegenen die wel de noodzaak inzien, zijn doorgaans zelf ook door het systeem gekielhaald.

  Voor het gros van het lezerspubliek blijkt het lezen van je artikelen een leuk tijdverdrijf te zijn, maar actie ondernemen… helaas.

 2. DeOnschuld schreef:

  Hi Martin! Heb geprobeerd te registreren via m’n transhumanistische slimme telefoon. Standaard browser blijft hangen, Kurtzweil browser ook. Ook verwarrend van dat inloggen, profiel updaten en terugkomen… Ben bang dat ook dat voor veel mensen de drempel nog verder verhoogt.
  Jammer dat je deze maatregel moet nemen maar begrijp ook dat je geen keus meer hebt. Mijn voornaamste reden van uitstel was traceerbaarheid (overschrijving/machtiging) maar aangezien er toch geen privacy meer is: fukkit, dan maar lid worruh. Toegegeven ook luiheid was een reden. Ik zal later nogges proberen via mijn PC.
  Ik hoop echter dat je nog wel enkele complete artikelen blijft schrijven die ook door niet betalenden leesbaar zijn zodat je bereik om mensen wakker te schudden zo groot mogelijk blijft!!!!! Ik heb groot respect voor je intelligentie / inzicht, je toewijding en wat je er voor hebt moeten opgeven. Blijf zolang mogelijk doorgaan!

  • Martin Vrijland schreef:

   Hi DeOnschuld,

   Ik krijg die melding vaker, maar ik heb het systeem veelvuldig getest en laten testen door de bouwer van de software.
   Het kan zijn dat je even de cookies moet opschonen in je browser en dan de AVG voorwaarden moet accepteren of even een adere browser gebruiken.
   Het zou moeten werken. Alleen de wettelijke verplichting vereist nu eenmaal die AVG voorwaarden.

   • Guido PEETERS schreef:

    Alhoewel ik geregistreerd ben in jouw database (als kleine sponsor) kon ik het artikel over Willie Dille niet lezen. Steeds dezelfde loop : terug naar af.
    Dit komt technisch hopelijk wel in orde, want ik wil jou alleszins aanmoedigen om verder kritisch te schrijven.
    Somige artikels zijn voor een Belg die in het verre Frankrijk woont weliswaar een ‘ver-van-mijn-bed-show’.
    Maar, doe zo voort en ziet niet omme, zegt een oud Vlaams spreekwoord.

    • Martin Vrijland schreef:

     Hi Guido,

     Ik heb een hoop technische problemen ondervonden op mijn website. Dat ligt aan meerdere factoren.
     Zo heb ik in het verleden extreem veel DDoS aanvallen gehad, waardoor de database vaak gecrasht is geweest en de tabellen beschadigd zijn geweest en de ‘Restrict Content Pro’ plugin werkte in beginsel niet naar behoren. Dat is nu allemaal opgelost, maar de Pronamic plugin die de betalingen regelde had ook weer conflicten met die voorgaande plugin.
     Als het goed is werkt het nu allemaal correct (hoop ik).
     Volgens mij moet u nu toegang hebben tot de artikelen.

     Dank voor uw steun en ik blijf natuurlijk schrijven, maar dan wel voor mensen die dat ook echt waarderen.
     Grts
     Martin

 3. Martin Vrijland schreef:

  Dankzij een royale donatie van 1 lezer die even mijn financiële zorgen van de afgelopen tijd heeft weg genomen heb ik besloten de artikelen over de vermeende zelfmoord van het Haagse PVV raadslid Willie Dille vrij beschikbaar te stellen..omdat het te belangrijk is dat mensen gaan doorzien wat er gaande is. Dank aan die donateur. Ik hoop dat meer mensen gemotiveerd worden om lid te worden. Het is een full time activiteit en het heeft mij letterkijk alles gekost.

 4. marcos schreef:

  Hi Martin,

  Heb dit jaar enige donaties gedaan en blijf dit doen zoalng jij blijft schrijven en dit voor meerdere mensen beschikbaar blijft. Mijn woord.

  • Martin Vrijland schreef:

   Ik denk dat het een compromis wordt.
   Kijk ik heb gewoon geen tijd om ook nog een boek te schrijven, want het werken aan dit blog houdt me zowat dag en nacht bezig. Als je een boek zou kopen zou je daar voor moeten betalen.

   Het lijkt me dus goed dat ik de meeste nieuwsanalyses gewoon open houdt voor iedereen en dat ik de wat meer verdiepende artikelen alleen voor leden beschikbaar stel.

 5. Wim2 schreef:

  Hallo Martin,

  Ik ben het helemaal met je eens.
  Maar weet je wat het probleem is met betaalde “alternatieve” nieuwssites?
  Daar zijn er meerdere (goede) van, en als mensen voor elke site separaat moeten betalen, dan wordt dit voor de meeste mensen een (te) dure aangelegenheid.

  Een utopisch idee is om met een aantal goed sites een collectief te vormen waarvoor mensen kunnen betalen en dan toegang tot al die sites krijgen.
  Maar wij Nederlanders zijn verslaafd aan “gratis” en “korting”.

  Voorts ben ik van mening dat als wij verandering teweeg willen brengen, wij uit de digitale wereld moeten stappen en de fysieke wereld moeten betreden door bijvoorbeeld met grote groepen mensen elke dag het Malieveld te bezetten, daar waar het voor bedoeld is.

  Zie wat er door de Arabische revolutie is gebeurt doordat veel mensen (maar t.o.v. de totale bevolking eigenlijk weinig mensen) langdurig pleinen hebben bezet. Nu heeft dat niet overal even goed uitgepakt, maar het heeft wel tot werkelijke veranderingen geleidt.
  De vraag is hoe organiseer je zo iets en trek je mensen uit hun comfortzone en week je ze los van de matrix?

  Stof tot nadenken.

  Ik hoop dat je je goede en noodzakelijke werk voort zet.
  “Grote veranderingen zijn (en zullen) altijd door minderheden (worden) bewerkstelligd.”

  Groet
  Wim

 6. K Capone schreef:

  Martin,
  ik heb mijn lidmaatschap verhoogd hoor! 🙂 je bent t dubbel en dwars waard… als ik in de toekomst meer te besteden heb, zal ik aan je denken.

 7. Xandra schreef:

  Beste Martin,

  Ik begrijp je actie hoor, maar met het afdwingen van een lidmaatschap ga je je doel voorbij. Je wilt toch zo veel mogelijk mensen bereiken. Dat ga je niet doen door jouw artikelen achter een betaalmuur te plaatsen. Ik heb al een donatie gedaan en vond het best naar om van de week het artikel over Willie Dille niet geheel te kunnen lezen.
  Er zijn ook mensen die gerust wat voor je over hebben maar het vervelend vinden om aan een lidmaatschap vast te zitten.

  Mvg.,
  Xandra.

  • Martin Vrijland schreef:

   Ja het is ook vervelend om voor een brood bij de bakker te moeten betalen of voor een lidmaatschap van een krant of te moeten betalen voor een telefoonabonnement.
   Als je een boek koopt ondersteun je de schrijver. Wat is er mis met lid worden?

   Ik zie het probleem niet. Niemand kan mij verplichten door te gaan met schrijven terwijk ik huis en haard er door kwijt geraakt ben.

   • Xandra schreef:

    Beste Martin,

    Het gaat mij niet om het geld, anders had ik je die € 100,- niet gegeven, maar het gaat er om dat je met je ogen opende artikelen zo veel mogelijk mensen bereikt. En dat gaat niet als je de artikelen achter een betaalmuur plaatst. Ik wil best lid worden, maar alleen als de artikelen openbaar blijven. Ik steun wel meer mensen die zich inzetten voor de maatschappij, maar die blijven ook vrij toegankelijk.

    Mvg.,
    Xandra.

    • Martin Vrijland schreef:

     Sorry, maar het doen van een donatie geeft niet het recht om mijn keuzes te dicteren.

     Ik doe hetzelfde als tegenwoordig heel normaal is, ook in de mainstream media, namelijk sommige artikelen alleen voor leden beschikbaar maken.

     Ik moet gewoon een vaste basis aan inkomsten hebben om te kunnen overleven en van eenmalig honderd euro kan ik niet een heel jaar leven, hoe dankbaar ik er ook voor ben.

     Zonder een vaste basis kun je je vaste kostenposten niet garanderen. Ik ben alleen al aan de hosting 165 euro per maand kwijt. Dat komt doordat ik een hele zware configuratie nodig heb vanwege de grote pieken in het verkeer en er hardwarematige DDoS beveiliging is ingesteld. Dan heb je nog software licenties die iedere maand geld kosten. Dan nog de internetverbinding, enzovoort.

     Kortom om doorlopende kosten te kunnen garanderen heb je doorlopende inkomsten nodig. Daarom is het juist heel belangrijk en noodzakelijk dat ik mensen vraag om lid te worden. Anders moet ik helemaal stoppen.

     Als jou werkgever je vraagt iedere dag op je werk te komen en hij zegt dat het heel belangrijk is dat je dat blijft doen, maar je ontvangt geen salaris, kun je dan je huur nog betalen en blijf je dan nog steeds komen?

     • Xandra schreef:

      Als je doel is om zo veel mogelijk mensen te bereiken, dan zul je het toch anders moeten doen. Maar van mij MOET je helemaal niets! Ik vind het alleen jammer dat je het op deze manier wilt gaan doen, omdat er dan minder mensen bereikt zullen worden.

     • Martin Vrijland schreef:

      Snap ik, maar ik heb geen keuze tenzij er meer mensen besluiten lid te worden. Het is dus aan de lezer of ze wel of niet bereid zijn lid te worden. Daar hangt alles van af.

     • corrupteboel schreef:

      ik denk dat je veel te veel voor die hosting betaalt. Je hebt al voor 3 tientjes per maand een dedicated server met ddos protectie en de functionaliteit achter je website is minimaal.

     • Martin Vrijland schreef:

      Klopt maar niet met de hoeveelheid CPU’s en Gbits aan geheugen die nodig is om de pieken van bezoekers op te vangen. Dus dan knalt de server eruit en beschadigt de database.
      Het gaat er dus om dat ik met mijn artikelen soms in 1x enorme hoeveelheden verkeer genereer ten tijde van zaken als die van Romy en Savannah of Anne Faber. Dat kan soms zo ineens onverwacht optreden.

    • Martin Vrijland schreef:

     Kun je ook een printscreen van die veronderstelde 100 euro sturen zodat ik dat hier als bewijs kan plaatsen, want eerlijk gezegd heb ik dan misschien iets gemist. Ik kan het bedrag, je naam nog welke andere gegevens van je ook maar ergens vinden.

     Het is wel leuk dat er ineens reacties van mensen op duiken die hier nog nooit eerder gereageerd hebben die de indruk willen wekken dat er royaal gedoneerd wordt, maar een paar regels tikken kan iedereen. De daad bij het woord voegen is iets heel anders.

     • Xandra schreef:

      Ik zal je het via e-mail sturen. De overboeking is van 29 januari met als omschrijving; Houd moed. Je mag het openbaar maken, maar zou je mijn rekeningnummer dan alsjeblieft wel willen anonimiseren? En wat er op mijn rekening staat hoeft ook niemand te weten, dus dat graag ook even doorhalen!

     • Martin Vrijland schreef:

      Ah vandaar het misverstand. Bedankt voor je email.
      En nee natuurlijk maak ik het niet openbaar.
      Nogmaals mijn maandekijkse kosten lopen gewoon door. Alleen al de hosting is 165 per maand.
      Het zou dus mooi zijn als meer mensen een klein bedrag bijdragen. Vele kleintjes..

 8. Maurice Boon schreef:

  Ik vind het logisch dat je een betaalmuur gebruikt op deze site. Je schrijft goede doordachte stukken en ik lees deze graag. Het zet mij aan tot nadenken. Bedankt daarvoor. Wat is 2 euro per maand? Voor jouw analyses is dit bedrag te verwaarlozen. Ga zo door!

 9. EenOogOpen schreef:

  Hoi Martin,

  Wat ik al eerder aangegeven heb op een ander artikel, dit is voor mij een soort studie, je schrijft zulke diepgaande scherpe kritische artikelen dat amper ergens anders te vinden is dat niet gecontroleerd is door de staat en onafhankelijk en goudeerlijk is, strait to the point. Het doet me goed om te zien dat je er meer leden bij gekregen hebt. Hopelijk blijven die leden er ook bij als je zware kritische artikelen schrijft wat mensen boven hun pet gaat en niet afhaken omdat ze langzaam maar zeker weer in hypnose status gaan verkeren. We kunnen ontwaken maar moeten onze ogen open houden, want je wordt zo weer meegezogen in de oude vertrouwde media en groepsdenken. Er zijn al genoeg mensen die jou artikelen lezen dus is het goed dat je er een aantal tussen hebt die lidmaatschap vereisen om verder te kunnen lezen. Jij moet ook je geld verdienen in dit kapitalistische systeem en je doet al genoeg moeite voor je schrijven. Voor mij is het belangrijk dat je site blijft bestaan, want het houdt we wakker en ik leer zelf ook steeds kritischer te zijn en blijven. Dit is geen tijdverdrijf en entertainment maar deze nederlands geschreven site gooit mijn hele oude denkwereld op z’n kop. Al die alternatieve media sites gaan lang niet zo diep kritisch als jij gaat. En dan is idd nog waarheid vermengt met leugens, maar jij komt met autentieke eerlijke teksten.

  MVG,

  Geen knipoog maar,

  EenOogOpen.

 10. Xandra schreef:

  Ok, ik ben nu ook lid. Ik hoop hiermee bij te dragen dat deze website niet achter een betaalmuur terecht komt, want er moeten zo veel mogelijk mensen wakker geschud worden!

 11. lizzy schreef:

  He Martin, vandaag weer enkele keren geprobeerd om een incasso in te stellen. Wil maar niet lukken. Hij blijft iedere keer hangen als alles is ingevuld en ik op registreren druk. Staat dan 10 minuten te draaien waardoor ik hem maar weer wegdruk. Jammer, ik wil je artikelen wel blijven lezen, dat doe ik al heel lang. Ik weet niet wat ik nu nog kan doen. Ik wil graag een zilver lidmaatschap. Hoop toch dat het een of andere dag zal lukken. Lizzy

  • Martin Vrijland schreef:

   Hi Lizzy,

   Blijft vreemd dat het systeem maar niet werkt terwijl de plugin leverancier het uitgebreid getest heeft.
   Het begint er bijna op te lijken dat er e.o.a. script op de server is geplaatst via een hack ofzo.
   De website wordt ook met de dag trager.

   Voor iedereen bij wie dit voorkomt: stuur even een privé email.
   Grts

Leave a Reply

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten