Pages Menu Navigation

Autoriteti i pyetjeve Mendoni për veten tuaj

GOOGLE AD

Fashizmi 2.0 është ngritur për ju nëpërmjet konceptit të 'qytetit të zgjuar' (qyteti i zgjuar)

Fashizmi 2.0 është ngritur për ju nëpërmjet konceptit të 'qytetit të zgjuar' (qyteti i zgjuar)

Singapori që nga 2009 ka një sistem të gjerë të grumbullimit të të dhënave, nën emrin Smart Nation. Qeveria e Singaporit mbledh dhe analizon të dhëna nga sensorë në rrugë, kamera me njohje fytyre, media sociale dhe telefona të mençur. Dy agjenci qeveritare me emra Orwellian, Vlerësimi i rrezikut dhe skanimi i horizontitprogramin (RAHS) dhe Qendra për të Ardhmen Strategjikeanalizuar këto të dhëna. Një projekt i RAHS ka të bëjë me matjen e nivelit të 'ndjenjave nostalgjike' midis banorëve. Një grup në rritje i Singaporeans dëshiron për kohën kur Singapori ishte ende një qytet shumë i qetë shtetëror. Për shembull, disa nga Singaporeans marrin iniciativa për më shumë parqe në qytet, për shembull, dhe flasin për mediat sociale rreth pakënaqësisë së tyre. Kjo është në kujtesë të librit 1984 nga George Orwell, në të cilin protagonisti Winston Smith mezi mund të ecë nëpër pamjet e pashkelura. Kjo është Singapori, por Amsterdami i sotëm tashmë është në rrugën drejt një situate të krahasueshme.

Shkurtimisht, një 'qytet i zgjuar' është paraardhësi i 'shoqërisë së zgjuar'. Qyteti i zgjuar mat praktikisht gjithçka që mund të matet. Ajo fillon me informacion nga sensorë të ndryshme që janë vendosur në një qytet si mikrofona, kamera, parfume metra, dhe shumë sensorë të tjera që ushqejnë sistemin qendror të kontrollit me informacion. Nëse ju si një vizitor apo banor i Amsterdamit nuk keni vënë re, atëherë duhet t'i kushtoni vëmendje mikrofonit që shihni më lart. Këto mikrofona janë vendosur kudo në qytet. Kjo foto është marrë, për shembull, në Lindengracht në Jordaan.

Përveç sensorëve të vendosur në qytet, qyteti blen një rrjedhë të vazhdueshme ...

Të gjitha aksionet 0
468 ad
GOOGLE AD

Duke vazhduar të përdorni faqen, ju pranoni përdorimin e cookies. Meer informatie

Cilësimet e cookie në këtë faqe interneti janë të vendosur për të "lejuar cookies" për t'ju dhënë mundësinë më të mirë të shfletimit të mundshëm. Nëse vazhdoni të përdorni këtë faqe pa ndryshuar cilësimet tuaja të cookie-t ose klikoni mbi "Prano" më poshtë, atëherë pajtoheni me këto cilësime.

afër