Pages Menu Navigation

Autoriteti i pyetjeve Mendoni për veten tuaj

GOOGLE AD

Mendimi i konspiracionit, presioni i bashkëmoshatarëve dhe tendenca për të ndjekur opinionin dhe sjelljen e shumicës

Mendimi i konspiracionit, presioni i bashkëmoshatarëve dhe tendenca për të ndjekur opinionin dhe sjelljen e shumicës

paralajmërim: Një vlerë jo numerike e hasur në /home/martinvrijland/public_html/archief/wp-content/plugins/social-warfare/functions/social-networks/twitter.php në linjë 106

paralajmërim: Një vlerë jo numerike e hasur në /home/martinvrijland/public_html/archief/wp-content/plugins/social-warfare/functions/social-networks/facebook.php në linjë 74

Mendimi përfundimtar është një term i hartuar nga CIA për të stigmatizuar këdo që është i prirur të mendojë në mënyrë kritike. Është shtypur me një vulë që është ngjyrosur negativisht nga media. Kohët e fundit shohim trendin që mediat po përpiqen të tregojnë se duhet të marrësh seriozisht mendimin kritik, sepse është një fenomen në rritje në shkolla dhe në shoqëri si një e tërë. Efekti që media po përpiqet të arrijë është që njerëzit përmes mediave të kuptojnë se shumica mendojnë se komploti është vërtet i çuditshëm. Përpjekje po bëhen gjithashtu për të psikiatruar atë. Ministri Schippers ka edhe një faturë paraqitur që duket se është projektuar për të qenë në gjendje të mbulojë çdokënd me një mendim tjetër për vëzhgim. Edhe pse peticioni kundër këtij projektligji mblodhi më shumë se nënshkrimet e 4300, masa nuk duket se ka rëndësi për shkak të asaj që po ndodh. Mendimi kritik është i stigmatizuar për një mëkat vdekjeprurës dhe 'Komplot ose jo'e OJF-së paraqitur nga Sjoerd Fennema fokusohet në imazhin që duhet të mendoni në mënyrë kritike pas, por që ju duhet me të vërtetë ekspertë për të marrë pamjen e përgjithshme.

Por a nuk janë ato media që përcaktojnë perceptimin tonë për të vërtetën? A janë gazetarët dhe prezantuesit jo ata që mund të na dërgojnë një fotografi të botës, sepse ata kanë mjetet për ta bërë këtë? A nuk është rasti që bukëpjekësi i tortës përcakton shijen dhe jo hamësin? Menaxhimi i perceptimit ka ekzistuar që nga kohra të lashta dhe pse papritmas do të ishte ndryshe. Po, ndoshta nuk është shembulli më i mirë për të arritur atje, sepse kush beson se mediat ende përdorin teknikat e Joseph Goebbels? Ky ishte ministri i propagandës midis nazistëve. Dhe në përgjithësi supozojmë se mediat janë mirë me ne, kështu që nuk mund të ketë më çështje praktikash naziste. Goebbels tha: "Nëse tregoni një gënjeshtër të madhe dhe e përsërisni atë shpesh, njerëzit do ta besojnë atë përfundimisht. Dikush mund të ruajë gënjeshtrën për aq kohë sa është e nevojshme për të mbrojtur shtetin nga pasojat politike, ekonomike dhe ushtarake të kësaj gënjeshtre. Prandaj është jetësore që shteti të përdorë të gjithë fuqinë e tij për të shtypur mospajtimin. E vërteta është armiku vdekjeprurës i gënjeshtrës, dhe kështu e vërteta është armiku më i madh i shtetit."

E pra, le të supozojmë se mediat nuk do të na fluturojnë me dashje. Atëherë pyetja është nëse mediat gjithmonë tregojnë të vërtetën. Si mund të jetë që qeveritë (përfshirë kabinetin Balkenende 1) njerëzit lurked mbi armë të shkatërrimit në masë dhe për këtë arsye Irak pushtuar dhe se kjo kohët e fundit doli? Prandaj, ata luajtën një rol aktiv në këtë. Si mund të jetë ajo gjykata e Jugosllavisë Sllobodan Millosheviq javën e kaluar u lirua nga përfshirja në genocid, ndërsa media për vite me radhë imazhi 'fajtor' arriti të lëshojë para Tribunalit ndonjë gjykim për të? Millosheviç, i cili vdiq misteriozisht në burgun e Sheveningenit. Ndonjëherë ju mund të shihni mediat të luajnë një rol të keq. Gazetaria e mirë fillimisht do të zgjedhë gjërat siç duhet përpara se diçka të shpallet si e vërteta. Kështu që ju mund të thoni se ata funksionojnë rregullisht si menaxherët e perceptimit. Ju gjithashtu mund të argumentoni se ka mjaft gjëra për të provuar se ata shpallin të vërtetën e politikës pa qenë kjo e vërteta. Sa të besueshme janë ato? Jo aq i besueshëm sa ata paraqesin veten. Dhe megjithatë, ata guxojnë të stigmatizojnë mendimtarët kritik në "mendimtarët e konspiracionit". Tani përmenda dy gjëra, por nëse më jepni kohë, do të jetë një listë e tërë lavanderie me dëshmi të forta.

Ajo që ka rëndësi tani është presioni i bashkëmoshatarëve që mediat japin me publikun e gjerë. Publiku i përgjithshëm ka marrë idenë përmes të gjitha medieve se kur jeni kritik jeni "mendimtar i konspiracionit". Kohët e fundit u përpoqa të shpjegoj në një parti se Lufta në Irak në 2003 filloi me idenë se Saddam Husseini do të kishte armë të shkatërrimit në masë dhe që atëherë është provuar se ata nuk ishin aty. Pastaj personi për të cilin unë thashë tha "kjo tingëllon si një teori konspiracioni". Pikërisht kjo është efekti i menaxhimit të perceptimit të mediave. Sapo të dalësh me argumente për të shpjeguar diçka që ndryshon nga ajo që njerëzit kanë dëgjuar në media, është menjëherë një 'teori komploti'. Kur shpjegova se kjo kishte qenë vetëm në lajme dhe se Tony Blair kishte bërë ndjesë për këtë, ai ende nuk donte. Ky është një dukuri e pashpjegueshme. Fenomeni është i përfaqësuar mirë në eksperimentin Asch. Eksperimenti Asch e bën të qartë se njerëzit marrin përsipër sjelljen e grupit. Kur njerëzit nga grupi zëvendësohen nga anëtarë të rinj, ata gjithashtu e marrin këtë sjellje. Nëse në fund të fundit i gjithë grupi është zëvendësuar, ky grup i ri gjithashtu ka marrë përsipër sjelljen, pa e ditur se cili është shpjegimi logjik i sjelljes. Zgjedhja për të besuar se diçka është një teori konspiracion nuk mund të shpjegohet në një moment të caktuar. Është thjesht mënyra se si mendojmë për 'të menduarit kritik'. Mendimi kritik është programuar nga mediat si diçka që quhet 'teori konspirative' dhe në fund të gjithë e marrin atë stigmë pa patur një shpjegim për të. Efekti është që të gjithë ata që mendojnë në mënyrë kritike nuk i përkasin shumicës dhe prandaj duhet të përjashtohen.

Prej tani, mendoni përsëri pse mendoni në një mënyrë të caktuar. Pyesni veten nëse ky është një mënyrë e programuar e të menduarit ose nëse është me të vërtetë një mënyrë bindëse e të menduarit. A janë mendimtarët e konspiracionit ndoshta thjesht mendimtarë kritikë, të cilët po përpiqen t'ju tregojnë diçka? A po përpiqen të vënë në dukje rrezikun e afërt të verbërisë të shkaktuar nga menaxhimi i perceptimit dhe propagandës së medias? A janë ndoshta ata njerëz që kuptojnë, për shembull, se terrori u krijua nga agjentët e elitës për t'i larguar njerëzit nga të gjitha liritë përmes ligjeve dhe rregullave që kufizojnë lirinë? Mendoni seriozisht nëse nuk shqetësoheni nga eksperimenti i Asch-it. Hidhni një sy seriozisht tregimeve të atyre partive të konspiracionit. Zhyt veten në besueshmërinë van de media. Dua të hapë presionin e grupit. Mbështetni njerëzit të cilët ju paralajmëruan dhe u dogjën, sepse ata patën guximin të kapërcejnë presionin e shokëve.

Të gjitha aksionet 0
468 ad
paralajmërim: count (): Parametri duhet të jetë një grup ose një objekt që zbaton Countable në /home/martinvrijland/public_html/archief/wp-includes/class-wp-comment-query.php në linjë 405


paralajmërim: count (): Parametri duhet të jetë një grup ose një objekt që zbaton Countable në /home/martinvrijland/public_html/archief/wp-includes/class-wp-comment-query.php në linjë 405
2 Comments

GOOGLE AD

Duke vazhduar të përdorni faqen, ju pranoni përdorimin e cookies. Meer informatie

Cilësimet e cookie në këtë faqe interneti janë të vendosur për të "lejuar cookies" për t'ju dhënë mundësinë më të mirë të shfletimit të mundshëm. Nëse vazhdoni të përdorni këtë faqe pa ndryshuar cilësimet tuaja të cookie-t ose klikoni mbi "Prano" më poshtë, atëherë pajtoheni me këto cilësime.

afër