Belanda henteu sadar kana kaayaan anu aya: percobaan panjara Stanford

Filed dina warta analisis by on June 24 2019 5 Komentar

sumber: allthatsinteresting.com

Dina 1971, Philip Zimbardo merenkeun percobaan panjara di basement Universitas Stanford di California. Cukup menarik, tuluy manéhna nulis buku ngeunaan ieu ku judulna "pangaruh Lucifer". Dina artikel abdi, abdi sering-remas nunjukkeun yén sajarah en symbolism nunjuk yén kami dina hiji simulasi Luciferian hirup (ngarasa / ulin). Mayta panginten tiasa alesan mimitina pikeun maca anyar ngaleungitkeun kaluar, tapi kuring ngan nyarankeun nyarankeun bacaan, lantaran kuring hayang némbongkeun kumaha masarakat aya seueur ciri yén kami tiasa ditéang dina Standford ieu (/ Zimbardo) percobaan panjara. Anjeun tiasa baca artikel dina kakait deui deui.

Percobaan Zimbardo nunjukeun kumaha penjaga panjara palsu ngadamel aturan langkung seueur deui dina sababaraha poe pikeun ngadamel hukuman palsu doraka anu nurut; tuntas kaleungitan manusa. Dina percobaan ieu, tahanan sareng panjaga nya éta pelajar anu dicirikeun sateuacanna ka pamariksaan sacara fisik jeung psikologis. Kasimpulan percobaan di handap bisa jadi teu gambaran pasti tina percobaan, tapi méré kasimpulan lumrah. Dina ieu Wawancara VPRO anjeun tiasa ngadangukeun naon waé Philip Zimbardo nyarios ngeunaan percobaan.

Kadé dicatet yén dirina Zimbardo ogé parantos aya dina percobaan sareng, sapertos panyambungan sukarela, mimitian nembongkeun kacenderungan sadis. Kanyataanna, percobaan bisul kana kanyataan yén nalika tahanan ngarasa dirawat sacara hansip, penjaga panjara ngusahakeun ngalakukeun tugas "malah hadé" ku cara nyokot ukuran leuwih kabebasan, supaya palaksanaan anu suksés dina tugas maranéhanana henteu badé. Dina dinten 2, tahanan palsu mimiti berontakan, sabab kaayaan maranéhanana ditilik mimitian ngagaduhan émologis psikologis. Sanajan kitu, éta penjaga palsu nyandak tugas maranéhanana serius tur ieu geura-giru poho yén ieu hiji percobaan. Dina poe dua, para penjaga mimiti nyemprot tahanan palsu ku pelét seuneu pikeun tetep di handapeun kontrol lajeng ngonci saum di lomari nya éta cukup lega pikeun nangtung. Tingali kana tingali kasimpulan percobaan di handap.

Alesan nu disebatkeun percobaan ieu kusabab kuring percaya yen perbandingan bisa dilakukeun dina skala sosial anu leuwih badag, dimana urang tiasa kasarna masarakat kabagi dua grup:

  1. Birokrat, palaksana sareng pamariksaan ku aturan anu sigana anu dimaksudkeun pikeun ngajaga hal-lancar anu aya di masarakat, tapi kalolobaan perkawisna diwatesan ku kabebasan berbebasan.
  2. Kelas kerja anu kedah sasuai jeung hukum sareng peraturan sareng mayar pajeg

Mayta meureun pisah sakedik teuing atanapi hideung atanapi bodas dina panon anjeun, tapi tétang aya beuki loba jalma anu dianggo pikeun 'sistem' (group 1). Nagara bakal datang sareng undang anu lumaku sareng anu langkung seueur jalma anu ngokolakeun bubuka, palaksanaan sareng ngawaskeun jalma-undang jeung aturan. Muhun anjeun bakal nyariosSumuhun, tapi undang-undang peryogi kanggo hiji nagara anu tiasa leres leres sareng henteu tiasa dibandingkeun sareng percobaan panjara, sabab urang henteu cicing di panjara". Lajeng Abdi hoyong nunjukkeun anjeun yén penjaga palsu di percobaan Zimbardo éta ogé henteu karunya ka tahanan maranéhanana sareng ogé dipanggihan sagemblengna yen aranjeunna dibenerkeun aturan anu langkung seueur (pikeun kaleungitan manusa). Kitu cenah, Anjeun tiasa mendakan yén masarakat henteu bisa dibandingkeun sareng panjara, tapi lajeng kuring nanya naha anjeun estu katingali di sabudeureun anjeun.

Kaetang jumlah-mobil anu ngagaduhan hateup sareng kaméra anu katingali ku anjeun ngumpul di dayeuh atanapi kota anjeun. Kaetang jumlah anu Scooter sareng kaméra di tukang. Kaetang jumlah-kaméra nu katingali nongkrong di jalan balanja rata atanapi dina jalan raya. Kaetang jumlah BOAs, aparat kapulisian sareng inspeksi sejen nu ningali leumpang atawa nyetir dina dinten 1. Kaetang jumlah agénsi kempelan, kantor juru jabel, layanan inspeksi, inspeksi munisipalitas, jeung sajabana, dina radius 25 kilométer ti imah anjeun. Kaetang jumlah warga anu disingket ku saencan anjeun anu damel di "care" (sapertos perawatan nonoman), anu sabenerna nyaéta lembaga sapertos di mana barudak sabenerna dikonci sarta sering kalebet ludut (tempo abdi. rekaman Undercover). Kaetang jumlah warga anu disingket daerah anu langsung damel di kaséhatan méntal ("care"), dimana urang-jalma umum santés dina jero sél, sahandapeun pangobatan sareng observasi. Sakabéh jalma-jalma ieu, kawas panjaga panjara tina percobaan di handap, manggihan sakumna sah naon anu kedah maranéhna lakukeun sareng utamana prihatin kana ngajaga pertahanan jeung panghasilan sorangan. Seringna aranjeunna ogé rapih nikah sareng gaduh kulawarga sorangan. Sugan anjeun sorangan maneh kana grup ieu.

Beuki jalma anu damel di sisi penjaga, kalolobaan konsensus umum bakal laku-jalma bakal ngabéla karya, posisi sareng paripolah masing-masing. Nalika jalma geus nempatkeun manusa overboard sabab kudu ngalakukeun pagawean sareng ngalaman paripolah anu lianna salaku doraka sareng bangor, sabenerna urang cicingeun cicing kana paripolah percobaan Stanford di seueur golongan masarakat. Naha anjeun terang diri dina ieu?

Candak lengkah deui teras meunangkeun deui manusa sareng badan tugas anjeun. Ngan lajeng tiasa spiral kahandap ieu tiasa dieureunkeun dina masarakat. Komo upami anjeun ngan juru jabel sareng anjeun kedah nundung kulawarga; sanajan upami anjeun ngan ukur BOA jeung ngabenerkeun Voucher parkir sareng Scooter kaméra anjeun; sanajan upami anjeun damel di damel nonoman sareng ngonci barudak di kamarna kusabab "anu sanés kanggo aranjeunna"; ogé lamun anjeun saurang pagawe anu ngurus imah di tempat pangsiun teras nahan manula tinggaleun panto ku kodeu pin sabab "aranjeunna disebutkeun bakal leumpang jauh"; malah mun anjeun saurang karyawan GGZ anjeun tetep matak bingung dina sél éélasi sareng nempatkeun aranjeunna pinuh ku nginum obat kusabab "aranjeunna bakal gélo". Tingali kana percobaan Zimbardo Stanford sareng deui nyadar yén panyakit burung tiasa janten konsekuensi tina sistem undang-undang aturan sareng aturan yén hal-seueur teuing parantos lepat sareng nyiptakeun panjara tanpa bar tanang.

éntri sumber link: lucifereffect.com

tags: , , , , , , ,

Ngeunaan Author nu ()

Komentar (5)

URL Trackback | Komentar RSS Feed

  1. ZalmInBlik wrote:

    Pangalaman abdi nunjukeun yen paling jalma teu tiasa ngurus eta dugi ka aranjeunna aya dina tengah na wungkul lajeng lajeng sadar kumaha hal anu goréng. The "Anjeun ukur bakal nempo eta nalika anjeun sadar eta" manglaku ka Lolobana padumuk Madurodam, anu atur tapi teu bisa nutupan sadayana. Madta pisan sababna naha Madurodam bakal tetep alit, gumantung kana kasangka biasa anu ngaturkeun sakabeh sapertos sirkus loak. Dugi ka lajeng janten katerangan anu dipuseurkeun "Sanggeus kuring banjir" lumaku ...

    • Zandi Panon wrote:

      hahaha nyatakeun yén enya, diasét sareng di lempeng di payun tina karanjang, manéhna salawasna néangan kuda kerja sareng hiasan sareng supir rahayat di Madurodam.

      kalayan pelesir Mennen

  2. Zonnetje wrote:

    Diawaskeun Twitter ti Jacolien sareng kuring nyarios yén manéhna terus-terusan nyarios 'jesus'. Pikeun catetan kasebut henteu aya bukti pikeun mendak anu anjeunna aya !!!
    Naha propaganda pikeun 'Yesus'? Naon tiasa balik kieu? Budak ti naskah hoyong ngamajukeun 'jesus'? Nyaeta ironi bener?
    Kuring ogé manggihan Jacolien pisan milarian média sareng pisan bisnis sapertos ngeunaan adina nya jeung nulis sakumaha anu kasebut leres. Saolah-olah manehna boga menu, prosedur, éta kumaha kuring datang ka kuring. Dina kaayaan dirina Abdi teu bakal didatangan sadaya média éta. Ieu nyababkeun patarosan.

    • Martin Vrijland wrote:

      Anjeun terang: urang Kristen moal ngabohong atanapi nampilkeun nanaon

      Credibility Marketing?

      • Zonnetje wrote:

        Ah, aranjeunna sering nyumputkeun pangbagi
        "Kristen." Aranjeunna mindeng gaduh kasang tukang anu béda-béda, anu aranjeunna disumputkeunna tina urang Kristen lianna. Kuring keur teu nyebutkeun yén ieu ogé masalahna tapi sigana.

Leave a Reply

Ku neraskeun ngagunakeun loka, Anjeun satuju kana pamakéan cookies. inpo leuwih

Setélan cookie dina ramatloka ieu pakakas "ngawenangkeun cookies" pikeun méré Anjeun pangalaman browsing pangsaena. Lamun neruskeun migunakeun ramatloka ieu tanpa ngarobah setélan cookie Anjeun atawa anjeun klik "Tampa" handap anjeun agreeing ka institusi ieu.

nutup